1. kolo
12.08.2023 19:30 CET
1 : 1
(1:0)

Reportáž

Antonio Raillo (© AFP)

Nováček z Las Palmas se musel spokojit s bodem. Souboj ostrovanů ovlivnily pokutové kopy

Las Palmas v prvním kole LaLigy, v níž se naposledy představilo v sezoně 2017/2018, remizovalo před vlastními fanoušky s Mallorkou 1:1. Na ostrově Gran Canaria se ukázaly být důležitým faktorem penalty. Zatímco domácí Jonathan Viera tu ze 29. minuty proměnil, hostující tahoun Vedat Muriqi trefil z bílého bodu v závěru první půle břevno. Zkušený Kosovan zahrával 23. pokutový kop v kariéře a z gólu se neradoval teprve potřetí. Jeho minela nakonec neznamenala porážku díky vyrovnávací hlavičce střídajícího kapitána Antonia Raílla.

Hráči Las Palmas se probojovali zpět do nejvyšší španělské soutěže ze druhého místa. Po celý loňský ročník je zdobila především defenziva, která byla nejlepší z celé druhé ligy. Pevnou obranou se chtěli domácí prezentovat i v prvním duelu nové sezony proti Mallorce. Nečekal je však ani zdaleka jednoduchý úkol, Rumělky totiž byly v předcházejícím ročníku LaLigy velkým překvapením, když jim unikly pohárové pozice o pouhé tři body. Před úvodním kláním s nováčkem se však musely rozloučit s klíčovým hráčem Kang-In Leem, který přestoupil do PSG.

Úvod utkání doprovázela opatrnost a hrálo se především kolem středového kruhu. Hráči Las Palmas drželi balon častěji na kopačkách, ale nedařilo se jim dostat k ohrožení soupeřovy brány. K tomu se probojovaly Rumělky, když se ve 22. minutě odrazil míč k Danimu Rodríguezovi, jenž jej bez váhání vypálil. K úspěchu mu nechybělo mnoho, neboť jeho střela skončila na tyči. Radost nakonec přišla na druhé straně, když rozhodčí nařídil pokutový kop. K němu se postavil Viera a nekompromisní pumelicí do šibenice poslal žlutomodré do vedení, čímž se zároveň stal šestým nejlepším střelcem v historii klubu. Šanci na srovnání měl na konci poločasu Muriqi, ale selhal. Kosovský kanonýr totiž také kopal penaltu, namířil ovšem pouze do břevna.

Do druhé půle vstoupili hráči Mallorky mnohem aktivněji a hnali se za vyrovnáním. Manu Morlanes se řítil po straně na Álvara Vallese, ale z úhlu proti brankáři Las Palmas neuspěl. Po hodině hry se další povedenou střelou prezentoval Rodríguez, tentokrát jeho pokus jen těsně minul levou tyč. Rumělky však nepolevily a zaslouženě se dočkaly vyrovnání. Na centrovaný míč nejvýše naskočil střídající Raíllo a překonal Vallese. Po vstřeleném gólu ovšem aktivita hostů opadla, až v samém závěru mohl zpackanou penaltu napravit Muriqi, ale po výskoku jen těsně minul tyč.

Las Palmas tak ve svém úvodním zápase v nejvyšší španělské soutěži dokázalo uhájit cenný bod. Oba celky sehrají další ligový duel 18. srpna. Rumělky vyzvou na domácí půdě Villarreal, klub z Kanárských ostrovů poté změří síly s Valencií.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Matoušek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele