19. kolo
03.01.2024 21:30 CET
4 : 3
(3:2)

Reportáž

Álvaro Morata (© AFP)

Morata doháněl ofenzivní smršť Girony marně. Černý kůň LaLigy udeřil v závěru

Girona předvedla ve šlágru 19. kola LaLigy nespoutaný ofenzivní výkon a v souboji aspirantů na titul vyhrála nad Atlétikem Madrid 4:3. Utkání se proměnilo v reklamu na španělský fotbal hned po pár vteřinách, kdy se prosadil Valery Fernández. Na trávníku ale řádil v hostujicim dresu Álvaro Morata, který nasázel hattrick a další góly mohl ještě přidat. A právě neproměněné příležitosti jej nakonec mrzely, protože v nastavení rozhodl Iván Martín. Domácí se po strhující podívané posunuli zpět o skóre za vedoucí Real Madrid. Naopak Diego Simeone má nad čím přemýšlet, jelikož Los Colchoneros pod více než 12letým vedením argentinského stratéga poprvé prohráli čtyři venkovní ligová střetnutí v řadě.

Katalánský celek vděčil za účast v boji o titul především nejlepší ofenzivě, která nastřílela již 42 branek. Žádný jiný klub mimo dva giganty z hlavního města a Barcelonu od sezony 1961/62 více zásahů v této fázi soutěže nezaznamenal. Útočnou palbou však disponovali i hosté, a to především zásluhou Antoinea Griezmanna a Moraty.

Jenže ani hostující produktivní duo se nestačilo divit, jakého ofenzivního uragánu jsou fotbalisté Girony schopni. Po necelých 30 vteřinách hry zahodil tutovku z malého vápna Arťom Dovbyk, aby jen o pár desítek sekund později krásně zakroutil míč na zadní tyč Fernández. Griezmann s Moratou se ovšem nenechali zahanbit, a tak francouzský kanonýr ve 14. minutě posunul hlavou balon na kapitána španělské reprezentace, který přízemním pokusem vyrovnal.

Utkání se nadále hrálo v neuvěřitelném tempu. Girona si vzala vedení zpět i díky hrubce jindy jistého Kokeho, jehož dezorientovanou rozehrávku potrestal dorážející Sávio. Domácí vstřelili ze všech týmů v nejlepších pěti evropských ligách nejvíce branek v prvních poločasech, což stvrdil ten nejméně očekávaný hráč. Ve 39. minutě se totiž zblízka prosadil svým prvním zásahem v LaLize Daley Blind. Právě Nizozemec se ovšem ještě před pauzou zřejmě myšlenkami zapomněl u gólových oslav, protože nejdříve pomohl pomalým návratem k další trefě Moratovi a chvíli poté málem vyrušil ofsajdové postavení útočníka hostů, jehož o gól připravily jen centimetry.

Po návratu ze šaten začala jako první úřadovat ofenziva Atlétika, jíž hned několikrát zamezil ve skórování Paulo Gazzaniga či nepřesnosti Moraty, který si v zápase vytvořil více příležitostí než někteří útočníci za polovinu sezony. Jenže v 54. minutě děravá obrana Gironistes zaspala a hráč s číslovkou 19 na zádech obloučkem dokonal hattrick. Poté se zase mohl radovat Dovbyk, ale Ukrajinci prostě tentokrát nebylo souzeno, jelikož se skvělým zákrokem vyšvihl Jan Oblak. Od té chvíle usilovali o rozhodující trefu zejména Katalánci, a nakonec se dočkali v nastavení, kdy se nádhernou ranou levačkou do šibenice trefil Martín.

Girona tak svůj 10. domácí duel v ročníku zvládla na výbornou a zůstala v přímém kontaktu s čelem tabulky. Překvapení soutěže se v lize příště představí 14. ledna na hřišti Almeríe, klub z hlavního města sehraje až 20. ledna zápas v Granadě.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Buda

Komentáře (1)

Přidat komentář
oli9

3:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele