2. kolo
20.08.2023 19:30 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Oslavující Pedri (© AFP)

Sžívání Barcelony s dočasným stadionem povážlivě drhlo. Vítězný gól vymyslel Gündogan

Barcelona se i ve druhém kole LaLigy pořádně nadřela, to když v azylu na Estadio Olimpico porazila Cádiz gólem ze závěru střetnutí 1:0. Ofenzivu Katalánců měl okysličit teprve 16letý Lamine Yamal, který se v jejich základní sestavě objevil poprvé v kariéře, jenže ani jemu se nedařilo vyzrát na pevnou obranu soupeře. O překonání bezchybného brankáře Conana Ledesmy se tak nakonec postaral až v 82. minutě Pedri, jemuž adresoval přesnou přihrávku Ilkay Gündogan.

Cesta za obhajobou titulu se pro Barcelonu hned od úvodního kola nevyvíjela ideálně. Provokování hráčů Getafe neunesl Raphinha a už v první půli viděl červenou kartu, která favoritovi výrazně ztížila situaci. Blaugranas nakonec navzdory pozdějšímu srovnání počtu hráčů na trávníku získali jen bod. Cádiz se naopak před výletem na Estadio Olímpico, kde budou hrát Katalánci domácí zápasy z důvodu rekonstrukce Camp Nou, naladil dobře, když brzkým gólem skolil Alavés.

I tak ale podle očekávání vévodil v úvodu všem statistikám úřadující mistr. Blaugranas udávali tempo hry, při ztrátě míče však byli ve středu hřiště poměrně otevření. První rozvášnění fanouškům nabídl těsně před uplynulou půlhodinou hry v roce 2007 narozený Yamal, jenže na jeho přízemní střelu k levé tyči byl Ledesma připraven. Stejně tak si gólman Cádizu poradil s nebezpečným centrem o pět minut později a nedovolil Julesi Koundému rozvlnit síť. Chvíli poté celý stadion strnul, když se zčistajasna řítil sám na bránu Roger Martí, jenž obral o balon Alejandra Baldeho. Včasným vykročením ale Marc-André ter Stegen zmenšil útočníkovi úhel a tribuny se znovu rozburácely.

I po výměně stran byly k vidění trhliny v zadních řadách Barcy. Potrestat onu nejistotu mohl Rubén Alcaraz, míč spoluhráčem proceděný ze strany mu ale sjel po nártu. Na šance překvapivě vyrovnané utkání mohl o chvíli později gólově načít Gavi, padající balon po jeho hlavičce na bližší tyči se však nakonec odrazil od břevna.

Hrátky s ohněm domácím nadále procházely, po hodině hry totiž Chris Ramos zamířil těsně vedle vzdálenější šibenice po povedeném průniku do vápna. Katalánci se ve vápně soupeře bohužel soustředili spíše na padání a vápno obléhali stejně jako rozhodčího.

V 80. minutě se pořádně protáhl Ledesma, když Abde Ezzalzouli vyslal točenou ránu do bližší šibenice. Dlouhé čekání na gól ukončil o chvíli později Pedri, který ve skluzu usměrnil do brány bravurní průnikovku Gündogana. Zisk tří bodů pojistil v nastavení Ferrán Torres ve chvíli, kdy hosté otevřeli zadní vrátka ve snaze získat alespoň bod.

Katalánci tak napravili úvodní zaváhání a premiéru na Estadio Olímpico zvládli. V příštím kole se 27. srpna představí na hřišti Villarrealu, Cádiz o den dříve přivítá Almeríi.

Autor: Livesport.cz / Šimon Votava

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele