23. kolo
03.02.2024 18:30 CET
1 : 3
(0:1)

Reportáž

Robert Lewandowski (© AFP)

Oprášená spolupráce z Dortmundu se začala Barceloně po Novém roce vyplácet

Hráči Barcelony zvítězili ve 23. kole LaLigy na půdě Alavésu 3:1. Po nepřesvědčivém úvodu se nakonec vedení dočkali domácí po spolupráci Ilkaye Gündogana a Roberta Lewandovského, kteří spolu řádili už před více než 10 lety v dresu BVB a nastoupili bok po boku také ve finále Ligy mistrů 2013. Úspěch ze shledání dvou starých známých, jejichž cesty se na devět let oddělily, sklízí Blaugranas až v novém roce, kdy se spolupodíleli už na třech přesných brankách. Domácí nedosáhli ani na bod navzdory početní převaze, v níž hráli od 72. minuty.

Třemi ligovými výhrami v řadě se před startem kola mohly pyšnit jen tři týmy. Těmi byly oba nejslavnější madridské celky a spolu s nimi překvapivě Alavés. Barcelona o tuto bilanci přišla při domácí přestřelce s Villarrealem, kterou následně částečně odčinila skalpem Osasuny. Svým premiérovým gólem ho obstaral Vitor Roque. Naopak stále větším otazníkem byla forma, v níž se nacházel Lewandowski.

Alavés začal utkání dvěma nakopávanými balony na pravé křídlo a v obou případech z toho mohlo být pořádné nebezpečí. Napoprvé domácí zastavil zvednutý praporek čárového rozhodčího, napodruhé zase na poslední chvíli centr před Samuem Omorodionem do zámezí uklidil jeden z obránců. Vedení se ovšem ujali Blaugranas, když průnikovku Gündogana lobem zakončil Lewandowski. Hubený náskok zachránil 10 minut před koncem prvního dějství Iňaki Peňa, když se nenechal překonat hlavičkou úplně volného Jona Guridiho. V závěru prvního dějství mohl vyrovnat Omorodion, jenže z voleje těsně minul levou tyč.

Krátce po změně stran mohli domácí těžit z aktivity Álexe Soly, jenže zakončení celé akce se Luisovi Riojovi hrubě nepovedlo. Zanedlouho přišlo v platnost známé přísloví: "Nedáš, dostaneš”, protože vedení zvýšil Gündogan. Netrvalo dlouho a náskok byl opět jednogólový, jelikož Omorodion se konečně dočkal přesné trefy v utkání, když hlavou překonal Peňu. Po přibližně hodině hry však opět z pozice střídajícího hráče úřadoval Vitor Roque, jehož přítomnost na hřišti neměla dlouhého trvání, poněvadž po první zbytečné žluté kartě přišla i druhá, tentokrát velmi přísná, až kontroverzní, která předčasně ukončila jeho účinkování v zápase.

Alavés tak přišel o svou vítěznou sérii a poprvé v roce 2024 prohrál ligové utkání. V příštím kole přivítá 10. února Villarreal, na hřiště Barcelony přijede o den později Granada.

Autor: Livesport.cz / Vojtěch Kryštof

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele