18. kolo
20.12.2023 21:30 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Utkání mezi Athletic Clubem a Las Palmas (© AFP)

Penaltová nadšení střídala zklamání. Fanoušky Bilbaa uvrhl do extáze mladík z akademie

Hráči Bilbaa porazili v 18. kole LaLigy na vlastní půdě Las Palmas 1:0. První půle nabídla odpískané pokutové kopy pro oba celky. Hostům však diskutabilně vzal radost videorozhodčí, a za domácí poté nechal gólmana vyniknout Gorka Guruzeta. Žádný přesný zásah diváci neviděli ani ve zbytku normální hrací doby, na konci nastavení druhého poločasu se ale trefil 20letý produkt akademie Basků Unai Gómez. Jeho gól rozhodl o čtvrté domácí výhře Los Leones v řadě.

Bilbao se díky domácímu vítězství nad Atlétikem Madrid v minulém kole udrželo na dostřel první čtyřce španělské nejvyšší soutěže a připsalo si třetí vítězství na San Mamés v řadě, přičemž zároveň protáhlo i svou neporazitelnost na devět soutěžních klání v řadě. Tentokrát jej před zraky vlastních fanoušků čekal velmi nepříjemný soupeř z Kanárských ostrovů. Las Palmas prohrálo za poslední téměř dva měsíce jen jednou a se druhou nejlepší obranou v lize se nacházelo v první polovině tabulky.

Již v úvodní čtvrthodině se Iňaki Williams rozhodl, že fanouškům v Bilbau předvede jeden ze svých rychlonohých průniků. Po milimetrové přihrávce do běhu pelášil po pravém křídle až do vápna, tam však nedokázal z úhlu překonat vyběhnutého Álvara Vallese. Hraniční souboj ve druhém pokutovém území dal před uplynulou půlhodinou hry pořádně zabrat sudímu i jeho kolegům u videa, Aitor Paredes ale nakonec unikl hrobníkovi z lopaty a jeho zajetí do protihráče zůstalo bez trestu. K rozhořčení hostů navíc rozhodčí písknul ve 39. minutě penaltu proti nim, prohřešek v podobě držení za dres ale nezvládl Guruzeta potrestat zásluhou dobrého odhadu brankáře.

Ve druhém dějství přešel Iňaki Williams z role zakončovatele do pozice nahrávače, když jeho propadlý centr našel v malém vápně Álexe Berenguera. Ten však ještě nebyl po příchodu na plac v provozní teplotě a na rozdíl od znovu skvěle zasahujícího Vallese se hrdinou nestal. Ačkoliv Iňaki Williams v závěru sympaticky burcoval fanoušky, šťastný konec se s tikajícími hodinami již zdál nemožný. Ve čtvrté minutě nastavení ale přece jen udeřil 20letý Gómez, jenž špatně vyražený míč od hostujícího brankáře rybičkou dorážel do odkryté sítě.

Bilbao tak složitý zápas zvládlo a prodloužilo domácí sérii vítězství. V následujícím kole se 4. ledna utká se Sevillou, Las Palmas čeká ve stejný den duel s Barcelonou.

Autor: Livesport.cz / Šimon Votava

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele