5. kolo
19.09.2021 21:00 CET
1 : 2
(0:0)
Stadión:
Mestalla, Valencia

Reportáž

Vinícius Júnior (© AFP)

Benzema opět řádil a po obratu v závěru posunul „Bílý balet“ na první místo

Real Madrid zvládl včerejší šlágr kola ve Valencii. V souboji druhého týmu s třetím sice od 66. minuty prohrával po trefě domácího Dura, ale po bleskovém obratu mezi 86 a 88. minutou, který zařídilo duo Benzema - Vinícius, si veze do Madridu důležitou výhru.

Jak Real, tak Valencia mají za sebou velmi úspěšný vstup do sezony. Oba týmy získaly ve čtyřech zápasech po deseti bodech za tři výhry a jednu remízu. V posledním kole si také dost jednoznačně poradily se svými soupeři, když Valencia zdolala 4:1 Osasunu a Real dokázal obrátit nepříznivý vývoj zápasu s Celtou Vigo z 1:2 na konečných 5:2. Na této výhře se hattrickem podílel obávaný šutér "Bílého baletu" Karim Benzema. Ten byl před zápasem společně s Viníciusem největší hrozbou pro obranu Valencie. V jejím dresu naopak zatím střelecky září Španěl Carlos Soler se čtyřmi zásahy.

Za hosty, hrající v nové zelené kombinaci, nastoupil trochu překvapivě i hvězdný Belgičan Eden Hazard. Tomu se přitom stále nedaří adaptovat se na tempo a styl španělské La Ligy a kromě občasných záblesků výrazně zaostává za očekáváními s tristní bilancí 4+5 za 34 utkání v "Bílém baletu". Pro srovnání, Karim Benzema svých 5+4 stihl jen za úvodní čtyři zápasy letošního ročníku. Hazard je zároveň pravidelně mezi prvními střídajícími a svými výkony mu na záda silně dýchají jak Rodrygo s Asensiem, tak především nově příchozí Francouz Camavinga, který během dvou startů z lavičky vstřelil gól a na další přihrál.

Téměř 30 000 diváků sledovalo v úvodních 30 minutách nepříliš záživnou taktickou bitvu s minimem příležitostí na jedné či druhé straně. Týmy většinu času kombinovaly daleko od soupeřovy branky, poctivě vykrývaly prostory a tak byly nejzajímavějšími momenty nucená střídání domácích Solera s Correiou a hostujícího Carvajala. Obzvláště odchod Solera znamenal pro "Netopýry" citelné oslabení ofenzivy. Jeho místo zaujal Američan Musah.

Až ve 43. minutě přišla první výrazná šance zápasu a to pro aktivnější domácí. Daniel Wass poslal ze standardky přesný centr na Gabriela Paulistu, který se do míče tvrdě opřel. Jeho hlavičku ale Courtois reflexivně vyrazil. Real Madrid si naopak za úvodní půli nevytvořil prakticky nic nebezpečného a na jeho pasivní přístup nebyl moc dobrý pohled.

Stejný obrázek hry byl k vidění i po obrátce. Domácí se snažili převrátit skóre na svou stranu a začali si vytvářet šance. Tu největší měl v 51. minutě útočník Guedes, který dostal perfektní zpětnou přihrávku do vápna, kde mu obrana Realu nechala spoustu volného prostoru na klidné zakončení. Guedes ale svojí placírkou o dobrý metr přestřelil.

V období kolem 60. minuty si hráči Realu vytvořili souvislý tlak a pevně obléhali domácí branku. Z množství střel, které šly na gólmana Mamardašviliho však žádná neznamenala větší nebezpečí. Všechny až komicky přesně trefovaly prostředek domácí svatyně.

Lekci z produktivity naopak ukázali domácí, kteří v 66. minutě udeřili po dalších zmatcích v obraně Realu. Vázquez s Militãem si po centru do vápna špatně přebrali hráče a volný Hugo Duro zaznamenal povedenou křižnou střelou první střelecký úspěch v sezóně.

Carlo Ancelotti na situaci zareagoval změnou rozestavení na tři stopery a posílením útočné fáze, když na hřiště poslal Camavingu a Rodryga. Real zároveň rapidně přidal na tempu a konečně začaly přicházet šance i na jeho straně. Odpovědnost na sebe vzal Benzema, který se šikovně uvolnil ke střele. Jeho prudká rána levačkou však mířila přesně na gólmana domácích. Střídající hráči hru rozpohybovali a Real začal konečně připomínat tým, který útočí na vedoucí pozici v lize a Valencii dostal pod tlak. Posílit ofenzivu ještě přišel Isco a Jović, který střídal nevýrazného Hazarda. Ten se do historie utkání zapsal několika dobrými návraty do obrany, nicméně pro branku soupeř nepředstavoval téměř žádné nebezpečí a do hry se příliš nedostal.

Real dál obléhal Valencii, a když už se zdálo, že domácí přeci jen vítězství udrží, přišla 86. minuta a tříminutový šok na stadionu Mestalla. Benzema si všiml ve vápně volného Vinícia, který neváhal a jeho střelu ještě smolně tečoval jeden z obránců za záda bezmocného Mamardašviliho. Bleskový obrat zařídila opět dvojice Vinícius - Benzema, jen v opačném gardu. V 88. minutě prvně jmenovaný perfektně odcentroval zleva a Karim Benzema opětně prokázal svůj střelecký instinkt a přesnou hlavičkou přisoudil Realu vítězství.

"Bílý Balet" tak předskočil rivala z Atlética, který jen remizoval s Bilbaem, a se 13 body se dostal na první příčku španělské La Ligy. Valencia zažila první porážku v sezóně a zůstává na třetím místě.

Autor: David Ullrich / O2TV, onlajny.com

Komentáře (4)

Přidat komentář
valloire

2-3

Reagovat
Lamskej#RMCF

Tady to je vždycky o hubu... přál bych si to , ale nevěřím , že urveme tři body

Reagovat
Mass

2:1

Reagovat
boryland

2:0............

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele