základní skupiny - skupina B
17.06.2013 00:00 CET
2 : 1
(2:0)

Reportáž

Španělsko - Uruguay 2:1

Žádné překvapení se nekonalo - hvězdami nabitý kádr Španělska podle očekávání dává hned od začátku najevo, že slova trenéra Del Bosqueho o zlaté medaili jsou myšlena smrtelně vážně. Obětí se stali fotbalisté Uruguaye, kteří tak přidali další důkaz k tomu, že jejich forma z před dvou let je definitivně ta tam..

La Roja dominovala hned od začátku, a pod vedením záložních metronomů Xaviho a zejména dnes výborného Iniesty záhy zatlačila Jihoameričany do hluboké defenzivy. Už po pěti minutách hry dostal míč do vápna z levé strany Soldado, a nebýt Godínova včasného zásahu, mohli Španělé vést; stejně tak po dalších pěti minutách, kdy Fábregas v ideální pozici proměnil skvělý pas Alby pouze ve střelu do levé tyče. Muslera se přitom za míčem pouze ohlédl.

Uruguayský kouč Oscar Tabarez nasadil proti obávanému sokovi taktiku vycházející z agresivního napadání a zužování hřiště, jeho svěřence však zbytečně sráželo velké množství ztrát; s tím, jak těžké je od Španělů míč vůbec získat, to tak už od počátku smrdělo neúspěchem. Bylo vlastně pouze otázkou času, kdy favorit uruguayský obranný zámek prolomí - v 16. minutě ještě před Iniestou po rychlé akci na jeden dotek zasáhl nadvakrát Muslera, o čtyři minuty později však už Pedro se štěstím změnil skóre na 1:0. Smutným hrdinou situace byl Diego Lugano - nejprve se po jeho zákroku zahrával roh, po němž se k míči dostal právě Pedro a vypálil na bránu; je otázkou, jestli by míč vůbec dolétl do sítě netečován, jenže s Luganovou pomocí tam zamířil naprosto spolehlivě.

První náznak uruguayské šance zažili diváci ve 24. minutě, jenže sekvence přímého a rohového kopu vlastně nenabídla vůbec nic; to na druhé straně byl Xavi se svým přímákem blíže, ale ani on nedokázal stlačit balon včas do šibenice. Po zhruba půlhodině hry tak na hřiště nastoupila tvrdost - řízní a obětaví Uruguayci, stejně jako několik Španělů v čele se Sergiem Ramosem, se rozhodli vyjasnit si, kdo je to na hřišti vlastně pánem. Suárez ještě povedeným přímákem málem našel v ideální pozici Cavaniho (takhle jeho hlavičku z přetaženého míče bez problémů lapil Casillas), ale skutečně jasno bylo až ve 32. minutě..

..právě tehdy totiž Španělé skórovali podruhé a de facto zpečetili osud utkání. Agilní Soldado, který dostal na hrotu útoku přednost před zvučnějšími jmény Torrese či Villy (a ukázalo se, že šlo o správný krok), zakončil zkušeným uklizením do sítě krásnou kombinační akci - vše začalo u rychlého útoku a Fábregasovy skvělé finálky. Z Uruguayců mají máslo na hlavě hned dva - Luis Suárez, po jehož ztrátě na polovině hřiště celá akce vůbec vznikla, a Maxi Pereira, který zapomněl následovat své obranné kolegy a vystavit Soldada do ofsajdu.

Uruguay nebyl v první půli úplně neškodný - zejména Suárez byl docela vidět a ukázal, že umí zahrozit jak z přímáku (37'), tak individuálním průnikem (45') - jenže co naplat, když mu Španělé zkrátka nepůjčili míč. Přestávková statistika 78% - 22% hovořila více než výmluvným jazykem.. a pranic se nezměnilo ani po změně stran, ba naopak - jeslti byly v zápase nějaké záchvěvy náboje či rychlého tempa, s přibývajícím časem a narůstající uruguayskou bezradostí neomylně mizely v nenávratnu.

Diváci se tak mohli kochat alespoň technickým uměním Andrése Iniesty - ten hned v 50. minutě úžasnou kolmicí uvolnil v palebné pozici Xaviho, který sice ideálně nezpracoval, ale stihnul alespoň posunout míč na stranu, kde na něj Soldado těsně nedosáhl. Ještě více to však v ochozech zahučelo o 6 minut později při individuální akci barcelonského klenotu, při níž se ukázalo, jak je nemožné vzít Iniestovi míč - Uruguayců se o to pokoušelo alespoň pět, ale on stejně se samozřejmou grácií ještě našel čas k otočce a střele na bránu (naštěstí pro Musleru mířila mimo).

V 67. minutě pak probudila klimbající tribuny rychlá akce, kterou založil Jordi Alba; uruguayskou obranu se sice podařilo vyšachovat na jeden dotek, jenže Xavi na střelu nedosáhl. Jinak bylo uruguayským fanouškům prakticky jasné, že naděje jejich favoritů jsou blízko nule - potěšil je tak aspoň nástup legendárního Forlána, který přišel v 69. minutě jako náhrada za Diega Pereze v jasné snaze oživit útok prohrávajícího týmu. Zpočátku se to nedařilo, Španělé si ťukali míčem na pár metrů a z tribun se ozýval hlasitý pískot..

..nakonec se však ukázalo, že Forlán, ač už zřejmě definitivně za zenitem, svůj vliv na národní tým pořád má. Hra Uruguaye s ním na hřišti působila strukturovaněji a koherentněji, a podařilo se to koneckonců podepřít i kontaktním gólem - ač ten padl ze standardní situace, konkrétně z přímého kopu, který zahrával kdo jiný než Suárez. Liverpoolská hvězda se vůbec nerozpakovala, napřáhla a nechytatelně zakroutila míč k bližší tyči, bezpečně mimo Casillasův dosah - a to bylo vlastně vše. Del Bosqueho svěřenci si už dali pořádný pozor, aby nepřipustili nějakou blamáž; na druhé straně mohli sami ještě v nastaveném čase zvyšovat, ale ze Soldadova samostatného úniku, který ukončil nepotrestaným faulem Gonzalez, nakonec nic nebylo.

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (26)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Tomtaf

4:2

Reagovat
smazaný uživatel

Dva horky kandidati na postup ze skupiny si to rozdaj hned v uvodu, Uruguay posledni dobou neoplyva dojmem, kterym oplyvala jeste treba pred pul rokem, svedcej o tom i vysledky. Zato Spanelsko si jede furt to svoje a tady nerikam ze bez problemu, ale vyhrat by meli 3:1

Reagovat
Pharrell

3:2

Reagovat
hradec

TIP na sestavu: Španělsko: Iker Casillas -Álvaro Arbeloa, Gerard Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba -Jesús Navas, Xavi, Sergio Busquets, Juan Manul Mata -David Villa

Uruguay: Fernando Muslera -Maximiliano Pereira, Diego Lugano, Diego Godín, Martín Cáceres -Gastón Ramírez, Diego Pérez, Walter Gargano, Cristian Rodríguez -Diego Forlán, Edinson Cavani

TIP: Španělsko 3:2 Uruguay

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
Pharrell

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Spanele budou hrat opet to sve nudne bago a pak neco vsiti..pral bych aby Uruguay vyhrala ale to se as nestane...tip 1....1:0

Reagovat
smazaný uživatel

uruguay vyhraje 2:1

Reagovat
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
REPLIKATOR

1:0

Reagovat
smazaný uživatel

Zatím to je nejatraktivnější zápas ze všech úvodních. Španělsko bude v tomto zápase, hraném v Recife, mírným favoritem. Mírným proto, že Uruguay bude mít skoro domácí prostředí a povedl se jim poslední zápas v kvalifikaci, takže si pochopitelně věří. Doufám, že Uruguay v tomto zápase ukáže svoji kvalitu a nejlepší tým světa se jim na hřišti podaří eliminovat a tím pádem získat nějaký ten bod do tabulky. Španělsko bude určitě hrát svoji typickou hru, takže pokud hráči soupeře budou mít merunu více na svých kopačkách, tak tu šance na body určitě bude. španělsko mi nevadí, ale v tomto zápase stojím samozřejmě na straně bleděmodrých alias La Celeste !!! Tip 1:1

URUGUAY !!!

Reagovat
Kornovec

2:1 Cavani,Forlan -Xavi

Reagovat
Pharrell

Opačně.

Reagovat
Billy McClane

Casillas, Arbeloa, Sergio Ramos, Piqué, Jordi Alba, Busquets, Xavi, Iniesta, Cesc, Pedro y Soldado

Reagovat
smazaný uživatel

2:2

Reagovat
celeb

Napriek golu Soldado ukazuje, ze do toho timu nepatri. Nevie sa najst, nezachyti myslienku spoluhracov, ... nacase ho vystriedat.

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím, ale Lípa je v tomhle zápase katastrofální. Kromě svého tradičního uspávacího projevu často skloňuje špatně a navíc jeho informovanost je hrozná. O Luganovi tvrdí, že dovedl Málagu do čtvrtfinále LM, přitom v ní za Málagu vůbec nehrál. O Muslerovi říká, že se zhoršil a teď jde zpět nahoru, on přitom do Gala šel vědomě a rozhodně ne kvůli tomu, že by se zhoršoval, ale kvůli penězům a LM. Navíc ani vůbec nezmíní, že Uruguay nemá příliš dobrou formu a bojuje vůbec o baráž MS. Takže od ní těžko můžeme čekat zázraky.

Reagovat
smazaný uživatel

No konečně!

Reagovat
Pharrell

Reagovat
smazaný uživatel

Tak dalsi favorit opet nezklamal a da se rict jasne vyhral, kdyz nevemem v potaz ten gol uplne nakonci a jeste ze standartky. Drzeni mice a sance mluvi za vse. Libi se mi krok kouce Spanelu, ze na misto Maty, Torrese, Villy postavil Soldada a Pedra a oba mu za to golove podekovali Kazdopadne i tak ma Uruguay sanci porad postoupit z druhyho mista..

Reagovat
smazaný uživatel

Španělsko vyhrálo tento zápas naprosto zaslouženě. La Roja dominovala zápasu od samého začátku, míč soupeři půjčovala minimálně a už v 1. poločase si zajistia gólový náskok. Je vidět, že výhru na Poháru FIFA berou jako prioritu a Vicente Del Bosque svů tým připravil opravdu dobře. Naopak Uruguay tento zápas nevyšel, do ničeho vážného se bleděmodří bohužel za celý zápas nedostali, ostatně poměr střel hovoří za vše. I ten jeden gól přišel po standartní situaci, ale aspoň tak. Na poslední půlhodinu přišel na hřiště i legendární Diego Forlán, podařilo se mu hru svého týmu trochu víc rozhýbat, ale prostě na soupeře v tomto zápase neměli. Doufám, že La Celeste v dalších zápasech zahrají lépe, ono taky soupeř bude jiné úrovně a postup ze skupiny se podaří !!! Jináč v Recife je opravdu sympatický stadion a chybělo málo, aby bylo vyprodáno.

URUGUAY !!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele