základní skupiny - skupina A
22.06.2013 21:00 CET
1 : 2
(0:0)

Reportáž

Japonsko - Mexiko 1:2

Až v závěrečném zápase si Mexičané připsali první body - Japonsko porazili 2:1 a odsoudili ho tak k poslednímu místu ve skupině A. Výsledek je zasloužený - Mexičané byli v Belo Horizonte lepším týmem, diktovali tempo hry a měli více šancí. Hrdinou zápasu se stal dvoubrankový Javier "Chicharito" Hernández, který mohl zaznamenat i hattrick, jenže v závěru nadvakrát zahodil penaltu..

Aktivnějšího startu si však užívali Japonci, ještě nabuzení z posledního smolně prohraného utkání s Itálií; už po pěti minutách se obranou soupeře probil Kagawa a poprvé prověřil Guillerma Ochou, který dostal v závěrečném utkání šanci před jedničkou José Coronou. Míč se poprvé dotřepetal do sítě o čtyři minuty později, kdy Endův centr z rohu vápna uklidil za Ochou Okazaki; radost Japoncům však pokazil zdvižený praporek sudího.

Hra se po úvodních deseti minutách rychle vyrovnala a Mexičané začali dominovat ve středu hřiště, jenže to byli opět Japonci, kdo si připsal další příležitost - po pěkné akci se ke střele dostal Keisuke Honda, ale Ochoa si s jeho pokusem snadno poradil. Mexiko vůbec poprvé zahrozilo až pět minut před poločasem, ale šlo o pořádné "bububu" - záložník Andrés Guardado se pověsil do vzduchu na centr z levé strany a hlavou trefil tyč japonské brány..

..a to bylo z první půle vše. Jeden neuznaný gól, jedna velká šance - diváci v ochozech logicky nekypěli nadšením. Vše se jalo obracet až po změně stran, kdy stále lépe hrající Mexičané konečně začali systematicky hrozit; ve 49. minutě musel Kawašima pohotově zasáhnout proti hlavičce Jímeneze z bezprostřední blízkosti, o pět minut později však už byl krátký. Skvělý Guardadův pas z levého křídla totiž dolétl až k Hernándezovi, který si výborně naběhl a hlavou poslal míč do sítě poprvé.

Populární "Chicharito" byl tím, kdo na hřišti dělal rozdíl - znovu se to ukázalo v 66. minutě, kdy zvyšoval vedení svého týmu na 2:0. Tentokrát vše začalo rohovým kopem, k němuž se postavil Giovanni dos Santos; míč na bližší tyči ještě prodlužoval krajní bek Hiram Mier, a Hernándezova hlava se zblízka nemýlila ani podruhé. Na kouči José de la Torrem byla vidět velká úleva - jak by taky ne, když Mexičané v roce 2013 vyhráli do té doby pouze jednou..

Ani dvoubrankové vedení však Středoameričanům nestačilo, a čtvrt hodiny před koncem se musel Kawašima vytáhnout výborným zákrokem proti dobře hrajícímu dos Santosovi. Krátce poté se však začalo jiskřit i na druhé straně, a nakonec to výustilo ve zkorigování skóre - nejprve však zahodil svoji šanci obránce Jasujuki Konno, který se probil dopředu a z takřka nulového úhlu dokázal trefit prostor mezi tyčemi; míč musel vykopávat Ochoa.

Čtyři minuty před koncem už to nicméně byli 1:2 - Okazaki potvrdil svoji pověst střelce (zejména v národních barvách) a jednoduchým finišem zblízka překonal Ochou. V tento okamžik mohli Japonci pomýšlet minimálně na čestný bod, který by je sice od posledního místa ve skupině neuchránil, ale alespoň by se s turnajem neloučili s nulou - jenže byli to naopak Mexičané, kdo v samém závěru dostal tu největší z šancí.

Běžela už první nastavená minuta, kdy Jošida v pokutovém území fauloval agilního Hernándeze; míč si na penaltový puntík postavil sám poškozený, avšak poslední krůček k hattricku hrubě nezvládl - nejprve Kawašima vystihl směr jeho střely, a následná dorážka orazítkovala pouze břevno japonské brány. Ne že by to Mexičanům mělo vadit - svůj předzápasový úkol i tak pohodlně splnili.

Autor: Dominik Zezula / fifa.com

Komentáře (28)

Přidat komentář
smazaný uživatel

3:2 Kagawa, 2x Honda, Chicarito, Santos.

Reagovat
smazaný uživatel

zase fantaziruje

Reagovat
smazaný uživatel

po vojně je každý generál

Reagovat
smazaný uživatel

tady se ho zastanu, on to psal jeste pred vojnou

Reagovat
smazaný uživatel

No většinou píše, sem se ráno probudil tak v piči, že sem se ani v čase neorientoval sry borci

Reagovat
smazaný uživatel

dal som na acida dnes

Reagovat
smazaný uživatel

já ti říkal, že to nemá cenu o piči přesný výsledky

Reagovat
smazaný uživatel

hh aspon me vyslo to oba gol :D a ten neymar dneska uz jen spanelsko nigerie 3avice golu

Reagovat
smazaný uživatel

Tak snad ti to už neposerou.

Reagovat
Tomtaf

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Verim, ze pokud Japonci budou hrat jako proti Italii, tak muzou ukoristit aspon tu jednu vyhru ve skupine, opravdu se mi tam libili. Jezdili nahoru-dolu, mozna proto, ze museli vyhrat, ted uz nikomu o nic nejde, leda o hrdost, tak doufam ze to nevynechaj. Mexiko ktery si prochazi pravidelnyma remizama s malym poctem golu, kdy to zatim dokazujou i tady, kdy dali pouze jednoho a to Hrasek z penalty 2:1

Reagovat
Pharrell

4:1

Reagovat
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:2

Reagovat
klokan.paul

3:1/2:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

Tento zápas už je jen soubojem zklamaných. O postupu je rozhodnuto a tak věřím, že to bude pěkný a uvolněný zápas. Japonsko bych mírně favorizoval, přeci jen se dosud lépe na FIFA Cupu prezentovalo než Mexiko, které se stále nemůže vymanit z herního útlumu. Hbití a mrštní Japonci by měli v zápase nastavit rychlé tempo a pokud to Mexiko vezme za své, protože ani jim hravost nechybí, mohli bychom se nadít krásné fotbalové podívané a tím by se také oba týmy stylově rozloučili s letošním ročníkem turnaje. S tím, že se tam za rok zase oba sejdou, což Japonsko slíbit může a Mexiko to už snad taky zvládne .... Tip 2:2

Reagovat
smazaný uživatel

BRA - ITA / Oba tímy dajú gol

JPN - MEX / 1

Reagovat
smazaný uživatel

za italii nebude hrát pirlo a de rosi takže bych se bal teho oba gol

Reagovat
smazaný uživatel

italie je spatna gol neda

Reagovat
hradec

Japonsko 2:2 Mexiko

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyz to shrneme, tak co o Mexiku reknem...jedinej strelec tymu Chicharito(3 goly), vsadili pouze na individualitu a leckdy to je malo, tady to bohuzel stacilo. Nevim, co se tam delo, jestli ztrata motivace, kdy ta motivace ani zadna nebyla...Japonci me zklamali, po zapase s Italii u me jasny favoriti, tam zabojovali jako dlouho sem je nevidel. Muzu rict, ze snad nabrali nejaky zkusenosti a na MS z ty skupiny minimalne vyjdou

Reagovat
smazaný uživatel

Tento zápas mě trochu překvapil, protože Japonsko bylo neočekávaně jen stínem týmu z předchozícho utkání a zaslouženě prohrálo. Přitom soupeř ještě zbytečně a lehkovážně zahodilo penaltu. Ale Mexiko se v tomto utkání rozhodně prezentovalo nejlepším výkonem na Poháru FIFA, který pro oba týmy tímto zápasem končí. Díky němu je tedy rozhodnuto, že poslední místo ve skupině A obsadilo smolně Japonsko a Mexiko ho právě s radostí přepustilo. Rovněž si samo také díky této výhře zvedlo sebevědomí, které si snad tento tým přenese do závěrečné fáze kvalifikace na MS.

Reagovat
smazaný uživatel

http://www.dailymotion.com/video/x115zox_japao-1-x-2-mexico-22-06-2013-melhores-momentos-copa-das-confederacoes-2013_creation#from=embediframe

Rýžový chlapci předvedli pěknej fotbal jen tak v první půlhodině, zbytek patřil Mexiku a zaslouženě vyhráli...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele