základní skupiny - skupina A
20.06.2013 00:00 CET
4 : 3
(1:2)

Reportáž

Itálie - Japonsko 4:3

Fotbal umí být vzrušující, krásný i krutý - Italové a Japonci o tom po dnešku vědí až moc dobře. Jejich vzájemný zápas musel každého fanouška nejkrásnější hry na světě bavit jako už dlouho nic - 7 gólů, kontroverze, skvělé individuální i týmové výkony, hra nahoru dolů, a také jeden rozhodující trenérský tah..

Japonci vstupovali do utkání s vědomím, že šanci na postup jim zajistí pouze bodový zisk, a herní obraz tomu od prvních minut odpovídal - Modří samurajové byli aktivnější už od výkopu a v 10. minutě se po Kagawově přiklepnutí připomenul Endo, míč mu však sjel a pálil výrazně vedle. Připomenout Kagawu hned ze začátku je však potřeba - právě on s Hondou totiž byli nejvýraznějšími postavami v bílých dresech, neúnavně poháněli japonské útoky a jejich intuitivní souhra byla obrovskou zbraní Zaccheroniho výběru..

Na druhé straně působil velmi dobrým dojmem Mario Balotelli, kterému se tentokrát skutečně chtělo, a hned tak vynikla jeho skvělá orientace v prostoru a fyzická síla - v první šanci bravurně ustál osobní souboj, postoupil po pravé straně a donutil Kawašimu odvážně zasáhnout proti svému střílenému centru. Jinak však na hřišti panoval japonský diktát - Asiaté byli přesnější, rychlejší a celkově aktivnější, což po 20 minutách vyústilo v zasloužené vedení. Máslo na hlavě má celý zápas nejistý a chybující Mattia De Sciglio, který neuhlídal Okazakiho a trestuhodně ho pustil do samostatného úniku, takže Buffon neměl jinou možnost než jej ve vápně srazit k zemi; od vyloučení jej zřejmě uchránil pouze fakt, že spolu s nohami japonského forvarda trefil i míč. K penaltě si stoupnul Keisuke Honda a uklidil míč k tyči, zatímco Buffon zůstal stát.

Italům překvapivě příliš nefungovala ani záloha, za což do značné míry mohl nejistý a nezvykle chybující Pirlo; další střelu na Buffona si připsali postupně Hasebe a Nagatomo, leč silná finální přihrávka jinak kombinačně skvělým Japoncům stále chyběla. Italský kouč Cesare Prandelli zareagoval už po půlhodině stažením Aquilaniho a vysláním Giovinca, což se následně ukázalo jako mistrovský tah - forvard Juventusu hru Squadry Azzurry notně oživil, a nakonec si připsal i vítězný gól (to však předbíháme).

Krátce po vystřídání se totiž ještě radovali diváci z opačného tábora - druhá gólová akce začala u nepřesného italského odkopu, po němž se míč dostal do vápna, kde Kagawa využil svoji hbitost, otočil se mezi třemi obránci a skvělou pohotovou střelou poslal Japonce do dvoubrankového vedení. Buffon poté musel nadvakrát krotit Hondův přímý kop, a ani Pirlo s tím svým neuspěl..

..další standardka v režii veterána Juventusu však už vyšla do puntíku, a Prandelliho tým tak možná trochu nezaslouženě snížil ještě do poločasu; Pirlo poslal od rohového praporku luxusní centr přesně na hlavu De Rossiho, který ve vápně vystoupal nejvýše a propálil Kawašimu poprvé. Itálie ještě v závěru první půle soupeře dokázala zatlačit a málem z toho bylo i vyrovnání - Giaccherini však trefil pouze tyč.

Skvělý fotbal z prvního poločasu nakonec pokračoval i po obrátce, nezmařil jej ani začínající déšť. Vyrovnávající akce nakonec přišla nečekaně - Nagatomo neuhlídal unikajícího Giaccheriniho, který postoupil k bráně a poslal míč před bránu Balotellimu, před nímž se ještě snažil zasáhnout Uchida, ale jeho nešťastná intervence skončila tečí za záda vlastního gólmana. Itálie byla v tuto chvíli lepším týmem, a už v 52. minutě se to projevilo i na skóre - Hasebeho nastřelená ruka ve vápně po ráně Giovinca byla oceněna penaltou, s níž si frajersky poradil sebevědomý Balotelli, a tak než se Samurajové stihli rozkoukat, favorit otočil skóre.

Kdo by však očekával, že Zaccheroniho tým po tomto direktu "odpadne", se zlou by se potázal - naopak, Japonci chytili druhý dech a až do konce utkání Italy přitlačili na jejich polovině. Squadra bránila tak obětavě, že se do presování před vlastním vápnem zapojil dokonce i Balotelli (!), a útočila z brejků - po jednom z nich se málem radoval výborný Giovinco, jehož skvělou ránu z kroku musel tygřím skokem k tyči likvidovat pozorný Kawašima.

Frenetické tempo zápasu se s postupujícími minutami ještě stupňovalo a Japonci, vedeni architektem Kagawou, se snažili najít recept na pružnou a inteligentní italskou obranu. 20 minut před koncem zaspal Chiellini, který neubránil Maedu, a Italové mohli děkovat pouze tomu, že Kagawův centr byl na zkušeného forvarda příliš dlouhý.

Zasloužené vyrovnání přišlo po další chybě De Sciglia, který vůbec nezvládl souboj s Hasebem, byl v něm pozdě a hloupě fauloval; přímý kop z rohu hřiště rozehrál Endo, nacentroval na bližší tyč, a Okazaki hlavou potřetí poslal míč na Buffona. Nabuzení Japonci mohli jít prakticky okamžitě i do vedení, to by ale Honda musel po skvělém projití přes dva obránce tváří v tvář Buffonovi pálit o něco přesněji..

Šance střídala šanci; tu další si připsal Balotelli, který si mezi dvěma obránci fantasticky zpracoval centr z hloubi pole a ještě v pádu dokázal nebezpečně zakončit, takže Kawašima musel neposedný míč likvidovat nadvakrát. Na druhé straně chyběly skvělé ráně Hasebeho z druhé vlny decimetry, ještě větší gólovku však Samurajové zahodili chvíli poté - nejprve Okazaki v tisíciprocentní šanci trefil tyč, poté se míč od Kagawy před úplně prázdnou bránou odrazil pouze do břevna..

..a to se ukázalo jako stěžejní urážka fotbalového Boha, protože i přesto, že japonský tlak ke konci zápasu byl skutečně masivní, rozhodující sedmou branku vstřelili nakonec Italové, konkrétně hrdina Giovinco, který do prázdné brány zakončil jednoduchý brejk po ose De Rossi - Marchisio. Extrémně krutý osud pro Japonce, zvláště uvážíme-li, že ještě v samém závěru dokázali vyrovnat - branka však (správně) nebyla uznána pro ofsajd. Zaccheroniho tým tak opustí šampionát s hlavami vztyčenými; jistě, body by si zasloužil, ale co naplat - Itálie se prostě ukázala být zkušenějším a efektivnějším týmem, který jednoduše umí vyhrávat. I v takto krásných zápasech zkrátka může být jen jeden vítěz..

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (28)

Přidat komentář
Pharrell

4:2

Reagovat
Pharrell

skoro

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

5:1 3x Mario, Montolivo, Pirlo, Kagawa

Reagovat
smazaný uživatel

fantazii mas bujnou to jo...

Reagovat
smazaný uživatel

však mi šlo o over.

Japonci jasně lepší, bohužel netrestali.

Reagovat
Tomtaf

0:4

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

i když naprosto chápu, že to myslíš ironicky, všichni jsme ti ještě šanci dávali, ale nyní je jasné, že jeden pobyt v Kosmonosích pomoci nemůže..

Reagovat
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud Japonci chtej zamyslet na postupem dal, tak musej vyhrat, o tom zadna, ale Italie by si to mela pohlidat pred tim tezkym zapasem s Brazilii, tudiz to vidim na 2:0

Reagovat
REPLIKATOR

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

Japonci budou kousat..ale musi zlepsit trochu hru o proti minulemu zapasu,,,tip X..1:1

Reagovat
smazaný uživatel

o proti

Reagovat
smazaný uživatel

2:1 Japonci si zaluzia dat gol

Reagovat
klokan.paul

4:1

Reagovat
smazaný uživatel

Itálie bere Pohár FIFA vážně a pokud budou pokračovat ve výkonu z prvního zápasu, tak by si měli s Japonskem poradit. Jdou do tohoto zápasu jako favorité, ale sami moc dobře vědí, že nesmí podcenit hbitého soupeře, který se v současnosti trochu hledá. Japonsko do zápasu vstoupí samozřejmě bojovně, ale uvidíme, co jim soupeř dovolí ... Tip 2:1

Reagovat
hradec

TIP na sestavu: Itálie: Gianluigi Buffon - Ignazio Abate, Andrea Barzagli, Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini - Daniele De Rossi, Andrea Pirlo, Riccardo Montolivo, Claudio Marchisio, Emanuele Giaccherini - Mario Balotelli

Japonsko: Eiji Kawashima - Atsuto Uchida, Maya Yoshida, Yasuyuki Konno, Yuto Nagatomo - Hiroshi Kiyotake, Makoto Hasebe, Hajime Hosogai, Shinji Kagawa, Keisuke Honda - Shinji Okazaki

TIP: Itálie 2:1 Japonsko

Reagovat
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tady musím souhlasit, takový krásný kurz na ovarek se jen tak nevidí, tady tři góly padnou..

Reagovat
Mervin

zasraní Taliáni, za takové hovno

Reagovat
smazaný uživatel

podepisuju. hraje se na góly, ale je pravda, že nevyhrál lepší..

Reagovat
smazaný uživatel

ale on to Lípa říkal ve studiu..

Reagovat
smazaný uživatel

No tak z tyhle vyhry Italu bych blil. Dva goly jenom z litosti (vlastnak a penalta), celkove ne ze by si nevytvareli sance, ale hrali tak nejak pasivne, za to Japonci, tak jako nehrali proti Brazilii, ted sem si je zamiloval, za ten press, aktivitu, kombinace i individualni schopnosti tech hvezd. Pekny 3 goly, ani nevim kdy naposled Gigi dostal 3 goly. Za stavu 3:3 dali dokonce tycku a brevno, po golu Italu dali opet brevno a gol z offsidu, to proste neni mozny takovej vejvar. Krasnej zapas ale se smutnym koncem. Tesim se na Nipon na MS

Reagovat
smazaný uživatel

ale fotbal se hraje na góly a né na to kdo má převahu, tak tady nebrečte

Reagovat
smazaný uživatel

strašní haluzáci ti Italové...na noční sem stihl oba dva mače sledovat :D , tento byl perfektní....až sem to těm Japončíkům přál....vyhrát si zasloužili Japonci ....Pirlo včera pro mě zklamání....

Reagovat
smazaný uživatel

Bouřlivý zápas, jak má být !!!

Itálie byla soupeřem pěkně zaskočena a rozhodně nebyla na hřišti lepším, natož aktivnějším týmem. Ale vyhrála na góly a to se počítá, takže se těší na semifinále. V tomto zápase však nepodala vůbec optimální výkon, v některých momentech byli hrubě pasivní, statistika v počtu střel a držení míče hovoří za vše a navíc inkasovat 3 góly se jim tak často nestává. A to ještě Japonsko zahodilo několik tutovek. I tak byl jejich výkon ale velmi sympatický. Hýřili aktivitou a dokázali soupeři pěkně zatápět. Celkově to ale pro ně byl smolný zápas, což je bude určitě ještě dlouho mrzet, ale to je holt fotbal. Lepší v tomto zápase nevyhrál, ale Japonsko rozhodně nezklamalo ...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele