základní skupiny - skupina A
22.06.2013 21:00 CET
2 : 4
(0:1)

Reportáž

Itálie - Brazílie 2:4

Neymar sice tentokrát nebyl tolik vidět, ale limit jednoho krásného gólu na zápas si splnil i tak - k němu se přidali ještě Dante a dvakrát Fred, a Brazílie tak porazila v přímém souboji o první místo dlouholetého rivala z Itálie přesvědčivě 4:2. Finalistovi posledního Eura nepomohly ani branky turínských spoluhráčů Giaccheriniho s Chiellinim, ani další výborný výkon Maria Balotelliho..

Od úvodních vteřin to vypadalo, jako by Squadra azzurra zůstala myšlenkami ještě v šatně - první hrubku ve středu pole vyrobil hned při úvodním doteku s míčem Montolivo, a Brazilci (konkrétně Fred) tuto pobídku s gustem využili. Gólový efekt to sice nepřineslo, ale nervózní a minelami protkaný začátek ze strany Italů vyústil v divokou pětiminutovku, v níž se před domácími hráči pravidelně rozevírala dálnice až k Buffonově bráně..

..Evropané však úvodní tlak přestáli, brzy se vzpamatovali a hra se přestěhovala do středu hřiště, kde už zůstala po celý první poločas. Brazilci se prezentovali nečekaně tvrdě, a sudí Irmatov - který mimochodem podal velmi svérázný výkon - tak měl píšťalku ve větší pohotovosti, než by si plynulost hry žádala. Balotelli o sobě dal poprvé vědět po 16 minutách, kdy i v obležení tří bránících hráčů dokázal zpracovat Candrevův centr z levé strany a vypálit, naštěstí pro domácí vedle.

Diváci, namlsaní formou svých oblíbenců, se brzy začali ozývat hučením - na hřišti se toho totiž dělo pramálo. V 19. minutě se o jakýs takýs vzruch postaral Marcelo, který se skvělou individuální akcí probil obranou soupeře a předkládal míč Fredovi - ten však byl dobře obsazen. Krátce poté předvedl další hloupou ztrátu před vlastním vápnem Montolivo a mohl děkovat De Scigliovi, že dobře vystoupil z linie a vystavil Freda ofsajdu - jinak by šel zkušený forvard po Neymarově vybídnutí sám na Buffona.

Neymar, ač dobře bráněný a v mezihře prakticky neviditelný, ukazoval, že se do šancí dostat zkrátka umí - brzy si po pěkné narážečce připsal další pokus vedle. Italskému trenérovi Claudiu Prandellimu přibyla k výpadkům v obraně brzy další starost - hned dvě vynucená střídání v první půli, když kvůli zranění museli hřiště opustit postupně Montolivo a Abate. Ukázalo se však, že to byla pro Itálii spíše výhoda - oba střídající hráči, Giaccherini a Maggio, totiž zanechali ve zbytku utkání výraznou stopu (první jmenovaný gólem, druhý eliminováním Neymara a celkově výborným výkonem směrem dozadu i dopředu).

Vynucené střídání po půlhodině hry musel provést i Scolari - odnesl to smolař David Luiz, který si ke zlomenému nosu z předchozího zápasu přibral i nepříjemného "koňara" od Abateho. Stopera Chelsea na hřišti nahradil Dante, a ukázalo se, že i tento krok byl úspěšný - opora Bayernu sice nejprve ve 42. minutě ve vlastním vápně netrefila míč a pouze nečekanost celé situace zabránila Balotellimu v pohotovější reakci (a případné gólové radosti), ale nakonec v první minutě nastavení otevřela skóre. Candreva zbytečně fauloval Neymara, který se následně postavil k přímému kopu a našel Freda, jehož hlavičku zblízka skvěle vyrazil Buffon - jenže pouze k Danteho nohám.

Celkově však měla první půle k nějakému ideálu předaleko - Brazilci byli díky pokrytí Neymara a bídnému výkonu Oscara na pozici playmakera nekreativní a jejich fotbal působil upracovaným dojmem, Itálie si zase za prvních pětačtyřicet minut nepřipsala jedinou střelu na bránu (a také 0 ofsajdů, jediný roh, pouze sedmašedesátiprocentní úspěšnost přihrávek a držení míče 35%). Zranění a velké množství faulů rozkouskovaly a zpomalily hru; koukat skutečně nebylo příliš na co.

Po změně stran se však věci daly rychle do pohybu. Nejprve sice zahrozil Oscar, kterého musel vychytat Buffon, ale brzy se urodilo na druhé straně - v 51. minutě se opět ve vynikajícím světle předvedl Balotelli, který sice v souboji s Dantem upadl, ale i tak dokázal v přetěžké pozici fantastickou patičkou najít Giaccheriniho, který se uvolnil od Thiaga Silvy a křížnou ránou propálil Césara. Brazilský gólman tak inkasoval, aniž by si předtím sáhnul na míč.

Odpověd Kanárků však byla bleskurychlá - o pouhé dvě minuty později byl Maggiovi poněkud přísně odpískán faul na Neymara těsně za vápnem, a miláček domácích tribun opět ukázal, že s přímými kopy nemívá problémy. Jeho střela měla naprosto ideální parametry - zapadla přesně k tyči, a ačkoliv letěla po směru Buffonovy pohotovosti, neměl italský kapitán nárok (přes zeď neviděl a zůstal přikován k zemi).

Třetí branku si po čtvrthodině poměrně aktivního fotbalu mezi oběma vápny připsal Fred, ale největší podíl na úspěšnosti celé akce měl Marcelo - konkrétně jeho famózní pas z půlky hřiště, ke kterému Fred následně přidal příkladné zpracování (a to i přes pozornost od Chielliniho) a nekompromisní zakončení. V 70. minutě stáhnul kouč Scolari ze hřiště Neymara, a jako by šlo o symbol jeho nepostradatelnosti pro současnou Brazílii, Italové prakticky okamžitě snížili na 2:3..

..bylo to však pořádně divoké a sudí Irmatov zřejmě ani sám netušil, co se vlastně na hřišti děje. Po rohovém kopu se dostal míč nejprve k Balotellimu, od něj k Aquilanimu a od něj k Chiellinimu, který jej po zemi uklidil k tyči - potud je vše jasné. Jenže Balotelliho souboj se dvěma brazilskými obránci byl odpískán, aniž by bylo jasné, kdo měl být vlastně faulovaný - Italové se nejprve ani neradovali, ale Irmatov následně branku přece jen uznal. Podle všeho byla pískaná penalta a ponechaná výhoda - jenže vyprávějte to hráčům i divákům, kteří zřejmě takhle zmatenou situaci na podobné úrovni už hodně dlouho neviděli..

Italové potřebovali k zisku prvního místa (a předpokládanému vyhnutí se v semifinále Španělům) zvítězit, ale čistě z psychologického hlediska by jistě nepohrdli ani remízou - a nejblíže se k vyrovnání dostali 10 minut před koncem, kdy si nikým nehlídaný Maggio naskočil na centr a razantně opřel míč do břevna. Poté ještě Balotelli usměrnil Candrevův přímý kop těsně vedle tyče..

..a to bylo vlastně vše. Brazilci sice po vystřídání Neymara prakticky rezignovali na ofenzivu a pouze si hlídali, aby důraznějšímu a aktivnějšímu sokovi nedovolili nějaký závěrečný tlak, ale dělali to bezchybně - a nakonec to naopak byli oni, kdo ještě jednou skóroval. Šťastným střelcem byl opět Fred, pro nějž šlo o velké zadostiučinění po velmi dobrém výkonu; všemu předcházela další italská ztráta míče za vápnem, čehož využil Marcelo a protáhl Buffona, od jehož rukavic se míč odrazil k Fredovým kopačkám. Nutno podotknout, že brazilský útočník stál na hranici ofsajdu, či spíše pár čísel za ní..

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (67)

Přidat komentář
smazaný uživatel

0:1 Neymar

Reagovat
smazaný uživatel

2:1 Mario, Mario, Hulk

Reagovat
smazaný uživatel

Semifinálové dvojice:

Španělsko - Brazílie

Itálie - Uruguay

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

nene Itálie hraje semifinále se Španělskem

Reagovat
Tomtaf

0:3

Reagovat
smazaný uživatel

3:3 (2 góly v penalt)

Reagovat
smazaný uživatel

myslí si tu někdo že dá Neymar góla? Podle mě bude hořet ještě hůř než proti Albionu, Chiellini a Bonucci ho nepustí ani do vápna takže když už tak bych to viděl na gól z penalty po simulaci...

a podle mě ta penalta bude takže 0:2 (Neymar z pen., Lucas)

Reagovat
smazaný uživatel

Clovek by tu mozna ocekaval penaltu, ale tady jde o to, kdo dostane v semifinale Uruguay, coz je mnohem lepsi volba nez Spanelsko, proto se budou oba tymy snazit utrzit plnej pocet bodu. Vzhledem k tomu co predvadela Italie proti Japonsku, jsou u me vetsim favoritem Brazilci, ktery mimo jiny jeste neinkasovali v Poharu FIFA, tady uz tusim gol pride, ale jenom jeden 1:3

Reagovat
smazaný uživatel

az ted sem si vsim co sem napsal, samozrejme sem myslel plichtu na misto penaltu

Reagovat
Pharrell

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

2:3

Reagovat
smazaný uživatel

čo chybalo

Reagovat
smazaný uživatel

Tjn

Reagovat
klokan.paul

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

0:2

Reagovat
smazaný uživatel

Bez Pirla a De Rossiho to taliani budou mit hodne tezky, 1:3.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

Italové to dnes vypustia aby ich potom španieli možno trocha podcenili a bez Pirla a DDR to budú mať fakt ťažké celý stred poľa rozpadnutý. Ale tak nikdy nehovor nikdy FORZA ITALIA

Reagovat
smazaný uživatel

co to je za pic*vinu.. ze by zrovna tento zapas vypousteli? kdyz vyhraji.. tak zadni spanelove v dalsim kole... a ve finale se muze stat cokoliv... a podle nejvets pravdepodobnosti.. pokud chcou vyhrat.... tak musi porazit brazilii ted a pak ve finale znovu brazilii.. ale spis spanelsko.... a nebo ji neporazi ted.... pak musi porazit spanelsko v dalsim kole... a ve finale by stejne tu brazilii porazit museli.. kdyz ji porazi ted... tak je jistota finale hodne pravdepodobna .. a o to by melo jit

Reagovat
smazaný uživatel

Kanarci v suchem triku a neymar bude zarit

Reagovat
LAM

Jsem zvědavej na Neymara.Další těžkej soupeř pro něho a o Italech asi nikdo nebude mluvit že by měli špatnou obranu

Reagovat
hradec

Itálie 2:4 Brazílie

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkná trefa ...

Reagovat
smazaný uživatel

Oba týmy mají už postup do SF Konfederačního poháru zajištěný a tak by se mohl odehrát uvolněný zápas, což by mělo nahrávat domácím. Brazílie určitě nic nepodcení, je to pro ně velmi prestižní zápas a fanoušci očekávají výhru. Přeci jen budou mít mírnou výhodu v tom, že Itálie nenastoupí v nejsilnějším možném složení. To by právě mohl být jeden z faktorů, který by mohl také tento zápas rozhodnout a rozhodně bych to domácímu výběru přál. Zajímavé také bude s jakou taktikou do utkání Itálie nastoupí, přeci jen je postup jistý, únava stoupá a tohle vše v podvědomí pracuje a u nich obzvláště. Na druhou stranu ale proti nim stojí věhlasný soupeř, tak uvidíme, jak toto zajímavé utkání nakonec dopadne a klidně by to mohla být malá a nenucená oslava fotbalu, což by mě vůbec nevadilo ... Tip 0:1

Reagovat
smazaný uživatel

bary7222.06.2013 15:52

Oba týmy mají už postup do SF Konfederačního poháru zajištěný a tak by se mohl odehrát uvolněný zápas, což by mělo nahrávat domácím. Brazílie určitě nic nepodcení, je to pro ně velmi prestižní zápas a fanoušci očekávají výhru. Přeci jen budou mít mírnou výhodu v tom, že Itálie nenastoupí v nejsilnějším možném složení. To by právě mohl být jeden z faktorů, který by mohl také tento zápas rozhodnout a rozhodně bych to domácímu výběru přál. Zajímavé také bude s jakou taktikou do utkání Itálie nastoupí, přeci jen je postup jistý, únava stoupá a tohle vše v podvědomí pracuje a u nich obzvláště. Na druhou stranu ale proti nim stojí věhlasný soupeř, tak uvidíme, jak toto zajímavé utkání nakonec dopadne a klidně by to mohla být malá a nenucená oslava fotbalu, což by mě vůbec nevadilo ... Tip 0:1 TOHLE MUZE NAPSAT TOITALNI NIEMAND.UVOLNENEJ ZAPAS KDE O NIC NEJDE.JDE O TO ZE NIKDO NEBUDE UZ V SEMIFINAL CHTIT HRAT SE SPANEL TY JOUDO

Reagovat
smazaný uživatel

asi jsi tu novy nebo nectes ale kdyz hraje Italie tak nikdy nehraje naplno :d podle mistnich "odborniku"

Reagovat
kopajda

ty jsi magor

Reagovat
smazaný uživatel

Mám svůj názor a naopak respektuji druhý. Tzn., že se nesnížím se k takovým oslovením, jaké jsi užil. Zkrátka pro tyto případy - komu se to nelíbí, ať si prdel políbí ...

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

1:2. Balotelli - Neymar 2.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to pozor. Oba týmy se určitě budou snažit, přece jen nechtějí hrát se Španěly tak brzy. Já jen v duchu doufám, že Brazílie ukáže konečně na co má a ne že udělá 15-ti minutové peklo, dá gól, a po zbytek zápasu bude už jen kontrolovat hru.

Reagovat
smazaný uživatel

brazilia je v sucasnostri dost precenovani tym,poslednych 20 zapasov nemali poriadneho supera kalibru spanielsko alebo nemecko.Nie som fanusik talianov ale podla mna brazilia dnes nevyhra

Reagovat
smazaný uživatel

Něco podobného se dá říct o Itálii. Vlastně výhra na Němci na Euru byl jediným a posledním povedeným zápasem.

Nicméně Brazilci nemají žádnou koncepci... Scollari spoléhá na individuální umění hráčů, které je ale naprd pokud se soupeř zavře.. Což Itálie zřejmě udělá.

Reagovat
smazaný uživatel

Doufam, ze se Hernanes predvede, pral jsem si ho v zakladu .

Reagovat
Melchior

italové zatím

Reagovat
smazaný uživatel

neymar krasne nacechral

Reagovat
smazaný uživatel

Barca musí koupit někoho vysokého na hrot protože jinak nevím komu tam ty centry bude dávat.. a navíc.. Neymar mi přijde, že vypadá jako člen japonské metalové kapely..

Reagovat
smazaný uživatel

Já když vidím jak ten kluk leží a brečí po každém zákroku.. už asi nikdy nebudu obhajovat fotbalisty, že to nejsou herečky..

Reagovat
smazaný uživatel

at si breci jak chce, dava goly? dava..

Reagovat
smazaný uživatel

neymar se válí, jak kdyby hrál v barce už pět roků

Reagovat
smazaný uživatel

NEYYYY

Reagovat
smazaný uživatel

cha

Reagovat
CHONG

Tebe ta sranda přejde, až potkáš Pepeho

Reagovat
smazaný uživatel

Potkaj se maximalne v tunelu .

Reagovat
CHONG

To taky, Neymar na cestě do nemocnice a Pepe na cestě do sprch.

Reagovat
smazaný uživatel

Pepe cestou na lavicku a Neymar bude cekat, az pujdou na hriste .

Reagovat
CHONG

V base až půjdou navštívit Messiho.

Reagovat
DelPiero137

Preco kazda akcia Brazilie zacina aj konci faulom?!

Reagovat
Melchior

Italové dozadu ve čtyřech trága.. Abate na to nemá, Maggio už byl lepší .. Aquilani a Marchisio taky hráli špatně..

Reagovat
smazaný uživatel

i když ho nemam rád, tak Balotelli nejlepší na hřišti, to byla pohádka, co dneska předváděl naopak Neymar je fakt jenom simulant, škoda ho

Reagovat
smazaný uživatel

Proto taky jde do toho "správného" týmu

Reagovat
smazaný uživatel

Muzem jenom spekulovat jestli tam opravdu tak razantne chybel ten mozek Pirlo. Podle me by to bylo jeste horsi, nic proti nemu, ale uz minulej zapas zahral na prd, nic mu neslo...A Brazilie prokazuje kam patri, oloupali si Vicemistry Evropy. Jejich nejvetsi souper muze bejt leda tak Nemecko, Spanelsko, Argentina...Budu realista a uz je proste dany, ze Brazilie si do finale pres Uruguay projde, leda ze by se stal mega zazrak Italie si zopakuje finale ME a muze tak oplacet...

Reagovat
kopajda

1) itálie nehrála v nejsilnějším složení, naopak brazilci si to neodpustili

2) ve 30. minutě měla itálie už 2 zraněné, brazílie jednoho (i když luizovi to přeju, páč je to největší simulant ve vrcholovém fotbale)

3) první gól z ofsajdu, šlo to vidět hned, jen naši komentátoři si toho všimli až po poločase

4) vyrovnávací gól

5) neymar to trefil pěkně, ale žádnej faul to před tím nebyl - pokopl si balon na brazilskej způsob 5 metrů před sebe a spadl; nikdy by ho nedoběhl

6) neymar měl jít ven, rozhodčí mu odpustil jednu žlutou kartu

7) 3:1 - jedinej v podstatě regulérní gól brazilců

8) 3:2 - byl tam faul na baloteliho, ale itálie i tak dala gól; brazilci přestali hrát, protože slyšeli nějaký pískot, ale to nebylo od sudího

10) julio cesar se ani neohlédl za ranou do břevna od maggia - v té chvíli brazilci nevěděli, která bije

11) a stylově domácí zakončili tento zápas - gólem z ofsajdu, druhým dnes

HNUS! brazílie měla více ze hry, ale vyhrát si nezasloužila, to musí každej normální člověk uznat. navíc hráli jak hovada - každej druhej zákrok na žlutou. i itálie ukázala svou sílu bez svých klíčových hráčů. jestli ale brazílie bude hrát tak jak poslední 2 zápasy, tak je jedno, jestli vypadne s uruguayí nebo se španělskem

Reagovat
smazaný uživatel

italie nehrala v nejsilnejsim slozeni, protoze ani nemohli, to neni zadna vymluva, Pirlo, de Rossi a spol. nehrali protoze meli svejch problemu dost, brazilie si to prej neodpustila A moch bych jet bod po bodu a opravovat te. Nejsem zadnej brazilec, normalni neutralni fanousek, ale holt kdyz clovek neumi pripustit prohru svyho oblibenyho mancaftu, tak potom vidi rudě a rozepise tu takovej blabol jako ty. Nic proti tobe, ale dobra polovina z tech bodu je sranec...

Reagovat
smazaný uživatel

I kdyby byla polovina těch bodů sranec, tak furt to nemění nic na tom, že Brazílie dala minimálně gola z offsidu, a že hráli poměrně surově ( hlavně Luiz hrál jak hovado ). Každopádně je to jedno, výsledek 3:2 by slušel víc.

Reagovat
smazaný uživatel

3:2 pro Italy jo?

Reagovat
smazaný uživatel

pro Brazilce.

Reagovat
kopajda

pičo

Reagovat
smazaný uživatel

Brazílie hrála pěkný hovno - 2 góly z ofsajdu, jedem po (ne)faulu.... chvílema měli sice převahu ale bez pomoci sudích, který opět nezklamali...

Reagovat
smazaný uživatel

Brazílie vyhrála asi zaslouženě, měla přeci jern trochu více ze hry a hlavně fotbal se hraje na góly a výsledek hovoří jasně. Ale nutno dodat, že Itálie se jí přes nepovedenný úvod postupem času vyrovnala a byla důstojným soupeřem, i když bylo v některých momentech vidět, jak chybějí někteří hráčí základní sestavy, kteří nemohli nastoupit. Nemile mě také překvapila Brazílie důrazen na tvrdost, což k pohlednosti utkání rozhodně nepřispělo a vůbec mě to k nim nesedí. Rovněž výkon sudích byl v mnoha ohledech kontroverzní, ale to se dá při účasti rozhodčích z těchto zemích čekat, není to žádné novum. A také bylo vyprodáno, což je dobře a diváci mohli vidět opět krásné góly, ale také nemilosrdné fauly ...

Reagovat
smazaný uživatel

http://kiwi.kz/watch/mtc1f2klau5i/

Ten Buffon už těch gólů na turnaji dostal nějako moc né???

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele