play off - semifinále
26.06.2013 21:00 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Maracaná přivítá ve finále domácí hrdiny, Brazílie porazila Uruguay

Neymar tentokrát gólově mlčel, ale Kanárkům to nakonec vadit nemuselo - díky brankám Freda s Paulinhem, které padly na koncích obou poločasů, těsně udolali houževnatou Uruguay a zajistili si místenku do finále. Los Charrúas nepomohl ani velmi dobrý výkon, podpořený vyrovnávací trefou Edinsona Cavaniho..

Stadion v Belo Horizonte se už před výkopem ponořil do elektrizující atmosféry; po úvodní pietní připomínce zesnulého Marka-Viviena Foého to nicméně byli hosté z Uruguaye, kdo začal aktivněji, a vidět byl zejména aktivní Diego Forlán, před nímž musel v první nebezpečné situaci odklízet míč David Luiz. Bleděmodří hrozili z nebezpečných autů - dvakrát se takto dostali až do vápna, a Luiz s Thiagem Silvou museli odklízet na roh. Brazilcům se tradiční začátek ve velkém stylu tentokrát nevydařil - Uruguayci dobře napadali a kouskovali hru, díky čemuž se ani jeden ze soupeřů nějakou dobu nemohl dostat do optimálního herního tempa.

Pořádně to v ochozech zahučelo až ve 13 minutě, kdy Uruguay dostala jedinečnou příležitost ke skórování - po jednom z rohů totiž David Luiz ve vápně nedovoleným způsobem bez balonu "zpracoval" Diega Lugana, a sudí tak logicky ukázal na značku pokutového kopu. Míč si postavil Forlán, ale César jeho nepříliš povednou ránu k tyči vystihl.

Pro Tabarézovy svěřence šlo o velkou ránu - po zahození takto jedinečné šance jim nezbývalo než nadále pokračovat v bojovném výkonu a snažit se udeřit z brejků, avšak Brazilci v bitvě o střed pole nijak nezaostávali a sami dobře kontrolovali míč. Ve 24. minutě se snažil hlavou prosadit Rodríguez, ale pálil nad; jinak se první poločas nesl ve znamení snahy Kanárků probít se do soupeřova vápna, ale hostující obrana pod vedením skvělého Lugana (a ještě lepšího Arevala Ríose) bez potíží odolávala.

Na první gólovou šanci si museli domácí fanoušci počkat celou půlhodinu, ale stálo to za to - Hulkova akce po pravé lajně skončila nepřesnou přihrávkou na nabíhajícího Oscara, jemuž se míč šťastně odrazil od pat zpět ke křídelníkovi Zenitu; výsledný projektil sice Muslera neviděl, ale naštěstí pro Uruguay mířil nad. Neurodilo se ani z rychlého protiútoku, který zakončoval Forlán nepřesnou střelou za vápnem z otočky.

V závěru první půle začali Brazilci trochu utahovat šrouby; ve 37. minutě našel Marcelo ze své levé strany skvěle postaveného Freda, který však byl dobře pokrytý a k ideální střele se nedostal, a o další 4 minuty později už Muslera inkasoval poprvé. U zrodu akce stál geniální míč Paulinha, který nasměroval svůj pas téměř z půlky hřiště na za obranou číhajícího Neymara; ten výtečně zpracoval a lehce se probil před uruguayského gólmana. Neymarovu střelu sice ještě skvěle vyběhnuvší Muslera zlikvidoval, ale míč se od jeho rukavic odrazil pouze k Fredovi, který už měl lehkou práci.

Uruguayci zaznamenali v první půli pouze 32% držení míče, přesto mohli ještě do šatny vyrovnat - to by však Suárez musel mířit přesněji. Na gólovou radost si tak Los Charrúas museli počkat až na začátek poločasu druhého, konkrétně do 48. minuty, a nutno říct, že byla zasloužená - po výměně stran totiž tlačili od samého začátku, a konkrétní gólová akce vyústila z pečlivého obléhání brazilského vápna. Domácí obrana byla překvapivě nedůrazná, což umožnilo Suárezovi probít se do vápna a způsobit velký zmatek v zadních řadách Kanárků; Silva sice nakonec získal míč, ale jeho nahrávku Marcelovi vystihl Cavani, který následně zkušeně zavěsil za Césarova záda.

Brazilci po vyrovnání přepnuli na vyšší "level" a až do konce utkání byli lepším týmem; Uruguay pečlivě bránila a spoléhala na brejky, které táhl většinou agilní Forlán. Skutečně gólových šancí však bylo pramálo - dvakrát se připomenul Hulk, nejprve v 57. minutě díky neuvěřitelně tvrdé ráně z přímáku z nějakých 35 metrů, která pořádně vyprášila Muslerovy rukavice, poté o 6 minut později, kdy se po trase Oscar - Fred dostal k nepřesnému zakončení nůžkami.

Uruguayské standardní situace měl pod palcem Forlán, a Brazilci se museli mít na pozoru - v 66. minutě se mu takto povedl výborný centr na Suáreze, který však svůj hlavičkový souboj se Silvou těsně prohrál. Luis Felipe Scolari následně vytáhl své trumfové eso - chybějící prvek překvapení v ofenzivě přišel zařídit štírek Bernard, který vystřídal Hulka, a že šlo o skvělý tah, se ukázalo prakticky okamžitě. Talentovaný středopolař byl mezi hráči, kteří měli v nohách takřka 70 minut fyzicky velmi vyčerpávajícího zápasu, hodně vidět; krátce po svém příchodu přihrával po parádní individuální akci Fredovi, který v dobré pozici pálil vysoko nad.

Bernard stál také na počátku další akce, v níž se míč přes Oscara dostal až k Neymarovi, jehož pokus obstřelit Musleru uruguayský gólman přečetl a šanci pohodlně zlikvidoval. Zdálo se, že Uruguayci už prakticky rezignovali na útok a budou se snažit dotlačit zápas do prodloužení; výjimkou byla akce ze 79. minuty, v níž si silák Cavani udělal místo ve vápně a našel čas srovnat si míč a vystřelit (naneštěstí pro něj slabší pravačkou).

Kanárci však nakonec dokázali rozhodnout ještě před vypršením základní hrací doby - a vše se urodilo z rohového kopu, k jehož rozehrání se postavil Neymar. Čerstvá posila Barcelony načechrala centr na zadní tyč, kde nejvýše vystoupal Paulinho a využil Muslerova zaváhání; v tu chvíli už bylo jasné, že se Uruguayci na 99% na nic nezmůžou, a fanoušci se podle ohlušujícího řevu v ochozech již viděli ve finále. Hosté sice dokázali ještě v nastaveném čase vyvinout jakýs takýs tlak díky sekvenci standardních situací (v nichž byli mimochodem celý turnaj výborní), jenže i když se Forlán snažil sebevíc, Júlio César s Thiagem Silvou si svoje vápno už pohlídali.

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (733)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele