play off - osmifinále
26.06.2021 18:00 CET
0 : 4
(0:1)

Reportáž

Kasper Dolberg (© AFP)

Dánsko si poradilo s Walesem a postupuje do čtvrtfinále ME

Prvním čtvrtfinalistou mistrovství Evropy je Dánsko, které v Amsterdamu porazilo Wales. Dvěma góly se na vítězství dánské reprezentace podílel Kasper Dolberg, jenž v základní sestavě nahradil Youssufa Poulsena. Ostrovní výběr tak semifinále z minulého šampionátu rozhodně nezopakuje, tentokráte zaostal za svým severským rivalem ve všech ohledech a závěr zápasu navíc dohrával v oslabení kvůli zkratu Harryho Wilsona.

Wales působil v celém průběhu unavenějším dojmem a prakticky svou jedinou velkou možnost si vypracoval po necelých deseti odehraných minutách. Dostal se do ní hvězdný kapitán Gareth Bale, který vypálil z dvaadvaceti metů, ovšem jeho kroucený pokus proletěl zhruba o půl metru vedle vzdálenější konstrukce. Pak už převzal inciativu mírný favorit tohoto sobotního střetnutí a ve 27. minutě šel do velmi důležitého vedení.

Joakim Mæhle totiž uvolnil svou přihrávkou Damsgaarda. jenž na sebe navázal hned dva protihráče a chytře našel rozběhnutého Kaspera Dolberga. Třiadvacetiletý forvard francouzského Nice téměř na nic nečekal a svůj přízemní pokus z hranice šestnáctky usměrnil přímo do protějšího spodního rohu. Stejný hráč mohl zvýšit náskok svého výběru za dalších pět minut, ale tentokráte zneškodnil jeho střelu pozorný brankář Ward.

V samém závěru první půle byl blízko ke skórování také nesmírně aktivní Mæhle, když k němu propadl míč na levou stranu pokutového území, avšak strážce Walesu odvrátil jeho ránu z mírného úhlu mimo prostor tří tyčí. Svěřenci trenéra Kaspera Hjulmanda vstoupili s velkým odhodláním také do závěrečného dějství a druhou trefu vsítili již ve 48. minutě, neboť přesnou mušku měl opět Dolberg.

Na pravé straně poslal balón před branku Martin Braithwaite a nesmírně nepovedeným odkopem se prezentoval Williams, jenž našel právě jen dánského kanonýra. Ten potvrdil, že se v těchto situacích nemýlí a ze šesti metrů nekompromisně překonal bezmocného Warda. Velšané byli v nadcházejících minutách naprosto bezzubí a vůbec k ničemu se nedostali, naopak v závěrečné desetiminutovce se na ně valila jedna pohroma za druhou.

V 86. minutě sice ještě neinkasovali, protož hlavičku Corneliuse brilantně vyrazil Ward, pak před prázdnou brankou promáchl Braithwaite a závěrečná dorážka Andersena skončila o pár decimetrů vedle levé tyče. Nicméně neuběhly ani další dvě minuty a Dánsko se přeci jen definitivně uklidnilo. Po parádním pasu Jensena si elegantně zpracoval míč na prsa Mæhle, zbavil se padajícího protihráče a ukázkově zavěsil do bližší šibenice - 0:3.

Vzápětí neudržel nervy na uzdě Harry Wilson, jelikož nevybíravým způsobem přišlápl právě Mæhleho a německý rozhodčí Siebert mu za naprosto zbytečný zákrok po právu udělil přímou červenou kartu. A aby toho nebylo málo, tak Wales musel skousnout ještě jeden zásah ve své síti. V nastaveném čase uzavřel gólový účet Braithwaite, když po nahrávce od Corneliuse přelstil ofsajdovou past a Warda pokořil pohotovou přízemní střelou z deseti metrů.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, sport.ceskatelevize.cz

Komentáře (319)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele