základní skupiny - skupina A, 2. kolo
16.06.2021 18:00 CET
0 : 2
(0:1)

Reportáž

Aaron Ramsey (© AFP)

Turecko zůstává bez bodu, tentokrát nestačilo na Wales

Hráči Walesu zvládli i druhé utkání na evropském šampionátu a po úvodní remíze se Švýcarskem (1:1) přehráli Turecko po výsledku 2:0, před posledním duelem s favorizovanou Itálii se tak výrazně přiblížili k postupu do osmifinále. Naopak ambiciózní Turecko po druhé prohře zůstává bez bodů a s hrozivým skóre 0:5 má už jen teoretickou naději, že se mezi nejlepší šestnáctku probojuje.

Velšané vstoupili do tohoto středečního utkání o něco aktivněji a vytvořili si úvodní větší možnost. V 6. minutě předvedl svou genialitu Gareth Bale, jenž přesně načasovanou kolmicí uvolnil na levé straně rozběhnutého Aarona Ramseyho. Třicetiletý záložník Juventusu se pak elegantní kličkou zbavil skluzujícího protihráče a pohotově vystřelil k levé konstrukci, ovšem brankář Çakır brilantně vykopl míč do zámezí.

Neuběhly však ani dvě minuty a na opačné straně zahrozil také turecký výběr, jelikož po zpětné nahrávce Ündera z pravé strany pálil okamžitě kanonýr francouzského Lille Burak Yılmaz a bližší tyč minul jen o několik decimetrů. Přesně v polovině prvního poločasu byl opět vidět pozdější hrdina Ramsey, tentokráte po další vynikající přihrávce opět přelstil ofsajdovou past a ve vyložené pozici trestuhodně pálil příliš vysoko.

Stejný hráč přeci jen rozhodl o osudu tohoto duelu necelých pět minut před přestávkou. Ramsey obdržel úchvatný pas do volného prostoru od Balea, balón si elegantně zpracoval na prsa a přízemním pokusem zblízka překonal naprosto bezmocného Çakıra. Svěřenci trenéra Senola Günese po změně stran přidali a v 54. minutě měli blízko k vyrovnání, avšak Yılmaz vyhořel v jasné pozici a akrobaticky přestřelil branku Walesu.

Po necelé hodině hry nebezpečné vystřelil aktivní Ramsey a perfektní zákrok musel vytáhnout pozorný Çakır, krátce na to chtěl ostrovní reprezentační tým definitivně rozhodnout. Çelik si nedal pozor v osobním souboji a přesně na čáře pokutového území podrazil Balea, portugalský rozhodčí Artur Soares Dias bez váhání nařídil pokutový kop. K němu se postavil právě velšský kapitán a neuspěl, neboť balón uklidil zhruba metr nad břevno.

Turecko se pak snažilo tlačit do zakončení a největší šanci na vyrovnání promarnilo v 88. minutě, když po rohovém kopu Çalhanoğlua a prudké hlavičce Demirala famózně zasáhl gólman Ward a balón vytěsnil mimo tři tyče. V samém závěru hráli Turci na obrovské riziko a Wales často ohrožoval Çakıra, druhou uklidňující trefu nakonec vsítil v páté nastavené minutě díky zpětné nahrávce Balea a povedené křížné střele Connora Robertse přímo do protějšího spodního rohu.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, sport.ceskatelevize.cz

Komentáře (304)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele