základní skupiny - skupina A, 1. kolo
11.06.2021 21:00 CET
0 : 3
(0:0)

Reportáž

Lorenzo Insigne (© AFP)

Itálie splnila roli favorita, bezzubé Turky porazila o tři branky

Itálie doma v soutěžních zápasech neprohrává a potvrdila to i na úvod evropského šampionátu. Proti Turecku měla herně navrch a nakonec zaslouženě vyhrála 3:0, přestože na branky si musela počkat až do druhého poločasu.

Reprezentanti Itálie se svým úvodním vyzyvatelem ještě nikdy neprohráli a nic se na tom nezměnilo ani v úvodním duelu tohoto očekávaného fotbalového svátku. Po otevíracím ceremoniálu evropského šampionátu na Olympijském stadiónu v Římě byla vyrovnaná pouze úvodní čtvrthodina, poté jasně dominoval favorit tohoto zápasu, který po změně stran rozhodl o svém úspěchu hned třemi brankami.

Turecko od samého začátku zvolilo nesmírně defenzivní taktiku a z počátku mu to celkem vycházelo, ovšem po vlastní brance Meriha Demirala se jeho hra naprosto rozsypala. Úvodní větší možnost tohoto utkání byla k vidění krátce po odehrané čtvrthodině, kdy Berardi svou nahrávkou krásně našel Lorenza Insigneho, jehož nebezpečná střela letěla o více jak metr vedle vzdálenější konstrukce.

Svěřenci trenéra Roberta Manciniho se velmi často snažili hrozit ze střední vzdálenosti, nicméně za celý první poločas nezamířili zpoza šestnáctky ani jednou mezi tyče. Turecký výběr byl v ofenzívě naprosto bezzubý. Nejvíce byl vidět kanonýr francouzského Lille Burak Yilmaz, ale buď se nacházel v ofsajdovém postavení, nebo neměl dostatečnou podporu spoluhráčů. Itálie mohla jít do vedení přesně v polovině první půle.

Po rohovém kopu z pravé strany se pověsil do vzduchu šestatřicetiletý stoper Chiellini, ovšem s vynikajícím zákrokem se vytasil brankář Çakır a hlavičku z dvanácti metrů famózně vytěsnil nad svou branku. Krátce po půlhodině hry byl poprvé vidět ostrostřelec Lazia Ciro Immobile, avšak po parádním centru z levého křídla od Berardiho hlavičkoval o kousek vedle bližší tyče.

V samém závěru úvodního dějství se Itálie dožadovala odpískání pokutového kopu za ruku Çelika po zpětném pasu Spinazzoly, jenomže nizozemský rozhodčí Makkelie neukázal na penaltový puntík ani po intervenci videorozhodčího. Po změně stran se obrázek hry příliš neměnil, jeden z nejdůležitějších okamžiků se zrodil v 53. minutě. Na pravé straně šestnáctky se totiž zjevil volný Berardi a svým prudkým centrem trefil vracejícího se Demirala, jenž velmi nešťastně zamířil do sítě a zaznamenal tak první vlastní gól v historii zahajovacích zápasů.

Výběr vedený koučem Senolem Günesem začal očekávaně hrát na větší riziko a podruhé na to doplatil v 66. minutě. Po nádherné akci se do zakončení dostal Spinazzola a i když Çakır předvedl brilantní zákrok, tak na dorážku dobře postaveného Immobileho už dosáhnout nemohl - 0:2.

Turecko pak zápas jen dohrávalo a potřetí inkasovalo necelou čtvrthodinu před závěrečným hvizdem, jelikož Insigne po špatném výkopu Çakıra převzal přihrávku od Immobileho a chladnokrevně zavěsil k protější tyči. V nastaveném čase mohl alespoň zmírnit porážku outsidera Yilmaz, výtečný obranný zákrok však předvedl Chiellini a pětatřicetiletého forvarda včas zablokoval.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, sport.ceskatelevize.cz

Komentáře (1390)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele