play off - osmifinále
29.06.2021 21:00 CET
1 : 2
po prodloužení
(1:1, 1:1)

Reportáž

Oleksandr Zinčenko (© AFP)

Gól na poslední chvíli posunul Ukrajinu do čtvrtfinále na úkor Švédska

Nastavený čas druhé části prodloužení dostal fanynky a fanoušky východoevropské země do euforie. Díky přesné hlavičce střídajícího Dovbyka se ukrajinská skvadra poprvé od roku 2006 podívá na velkém turnaji mezi nejlepších osm. Mírně favorizovaní Švédové končí. I proto, že po drsném Danielsonově skluzu dohrávali o deseti.

Zatímco Švédsko po dvou výhrách a jedné remíze dokázalo svou skupinu vyhrát, Ukrajina skončila až za Holandskem i Rakouskem a mezi nejlepších šestnáct se posunula s pořádnou porcí štěstíčka. Nicméně ve vyřazovací fázi se začíná v podstatě od nuly, takže svěřenci Andreje Ševčenka rozhodně nebyli před utkáním bez šance. Tím spíše, že při posledním vzájemném klání na EURU 2012 se Ukrajincům podařilo seveřany porazit 2:1, když se o obě branky postaral právě jejich současný trenér.

Ten už v 7. minutě sledoval, kterak defenziva jeho týmu předvedla nepovedený odkop z vlastního vápna, avšak následné dva soupeřovy pokusy byly zblokované. Krátce poté se osmělil Šaparenko, ovšem tahle rána mu hrubě nesedla. Poté už musel Robin Olsen zasáhnout, protože jeho pozornost vyzkoušel ve velice dobré pozici stojící Jaremčuk, když si narazil se svým ofenzivním kolegou Jarmolenkem.

V minutě devatenácté rozehráli borci ve žlutých dresech další pěknou akci, v jejímž závěru cílil Alexander Isak z nějakých patnácti metrů vedle pravé tyče. Sedmadvacátá minuta přinesla velikou radost všem těm, kteří nefandili výběru kouče Anderssona. Balon se rychle dostal z levého křídla na pravé, kde se ho po přiťuknutí od spoluhráče chopil Jarmolenko. Šajtlí pak našel na opačné straně pokutového území Olexandra Zinčenka, jenž svým halfvolejem prostřelil Olsena, který míč v cestě do sítě pouze přibrzdil - 0:1.

Odpovědět mohl překvapivou přímou střelou po rozehrávce standardní situace švédský kapitán Sebastian Larsson. Buščan však stačil vyrazit na roh. Na opačném pólu hrací plochy se dostal po nedobré práci obrany k zakončení Jarmolenko, jenže přestřelil. Tre Kronor měli ve zbývajících minutách úvodního dějství jasnou převahu, kterou využili ve 43. minutě. Emil Forsberg pálil zpoza vápna a díky teči Illji Zabarnyho vyrovnal - 1:1. Pro devětadvacetiletého rodáka ze Sundsvallu to byla už čtvrtá přesná trefa na turnaji, čímž se dotáhnul na Karima Benzemu a Patrika Schicka.

V 51. minutě přiletěl na polovinu švédského týmu dlouhý balon, který přiběhnul až ke středovému kruhu uzmout Jarmolenkovi gólman Olsen. Ukrajinský forvard by jinak šel sám na bránu. Zanedlouho posunul Forsberg na Larssona, jehož pokus z bezmála pětadvaceti metrů skončil těsně mimo levé tyče.

Málem se potvrdilo ono známé fotbalové pořekadlo o tom, že když nedáš, tak dostaneš. V závěru protiútoku totiž Jarmolenko posunul na pravém křídle zpět na Sydorčuka, jenž orazítkoval pravou tyč! Emil Forsberg však záhy na druhé straně odpověděl totožným způsobem, když mu pozici po výborné práci připravil Isak.

V 66. minutě propadnul centr od rohového praporku až na zadní tyč k Dejanu Kulusevskimu, jenž protáhnul Buščana. Po dalším rohu se Ukrajinci dostali do brejku, který byl sice přibrzděný, nicméně přesto stihnul Jarmolenko z hranice velkého čtverce vystřelit mezi tři tyče. Přibližně 180 sekund poté dobře vyvezl míč Lindelöf. Z levé strany si do středu hřiště zaběhnul Forsberg a za mužem v rukavicích se po jeho obstřelu pravačkou rozezvučelo břevno.

S přibývajícím časem nejenže nad Glasgow zapadlo slunce, ale zároveň začaly být oba mančafty opatrnější. Z letargie diváctvo v Hampden Parku vytrhnul až Albin Ekdal, když našel svým dlouhým pasem Kulusevskiho, jemuž zkazil včasným blokem radost Zabarnyj. A ta se stalo, že i tohle osmifinále dospělo do prodloužení.

V něm poslal kouč Janne Andersson na trávník hned tři čerstvé síly do ofenzivy, jmenovitě Quaisona, Claessona a Berga. V 98 minutě trefil Marcus Danielson ošklivě koleno Artema Bjesjedina. Rozhodčí Daniele Orsato si šel vše prohlédnout k videu a původně udělenou žlutou kartu vyměnil za červenou!

Fotbalisté v modrých dresech tedy měli početní výhodu. V nastaveném čase úvodní části prodloužení se však ve vápně dostal k odraženému autu Forsberg, jenže z otočky mířil hodně vysoko nad bránu. Ve 111 minutě se za obranou ocitnul střídající Dovbyk, který přestřelil. Ale i kdyby rozvlnil síť, gól by nemohl platit kvůli ofsajdu. Tři minuty před koncem se do zakončení z hranice vápna dostal Ruslan Malinovskij, nicméně si nepotykal s přesností.

Během prodloužení došlo na několik ostřejších soubojů, které povětšinou odnesli Ukrajinci. Nakonec to ale byl jejich zápas. V době, kdy začalo tříminutové nastavení, zacentroval Zinčenko na malé vápno, kde se hlavou prosadil Artem Dovbyk, čímž odmítnul penaltový rozstřel a dostal Ukrajinu do římského čtvrtfinále proti Anglii - 1:2.

Autor: Tomáš Kordík

Komentáře (511)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele