základní skupiny - skupina E, 2. kolo
18.06.2021 15:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Emil Forsberg proměnil penaltu (© AFP)

Švédsko přetlačilo Slovensko a nakročilo k postupu

Slovensko nenavázalo na vítězství s Polskem a ze zápasu se Švédskem nakonec nezískalo ani bod, čímž si zkomplikovalo boj o postup. Tomu se naopak přiblížili svěřenci trenéra Janneho Anderssona...

Bitva v Petrohradu se do dějin šampionátu zlatým písmem asi nezapíše. Obě mužstva totiž především v první půli uspávala a ani po změně stran se žádná útočná divočina nekonala. Švédové však přece jen byli aktivnější, za což byli odměněni vítězným gólem, jenž z penalty vsítil Emil Forsberg.

Zatímco švédský kouč Andersson nenašel sebemenší důvod ke změnám k sestavě, jeho protějšek Štefan Tarkovič povolal do zbraně dva nové muže. Do středu zálohy se na úkor Hromady, který přitom proti Polsku předvedl solidní výkon, postavil Hrošovský a Haraslína na pravém křídle zastoupil hráč libereckého Slovanu Koscelník.

První oťukávání přineslo tečovanou střelu kapitána "Blågult" Larssona, kterou nadvakrát zkrotil slovenský gólman Dúbravka. Horda zpod Tater kontrovala nedlouho poté rohovým kopem a hlavičkou Kucky, ta však přeletěla břevno. Ne že by se Kucka dostal do nějaké tutovky, jednalo se nicméně o pohříchu jedno z mála vzrušení, které prvních 45 minut nabídlo.

Švédové sice drželi merunu častěji na kopačkách, ovšem zformovaný blok "Sokolů" jen bezúčelně obléhali a Dúbravka mohl zůstat většinu času v klidu. Situace se změnila po půlhodině hry, kdy se na zteč konečně vydali i Slováci. Ani z jejich snahy ale nepramenily situace, které by diváky zvedaly ze sedadel. Pouze těsně před přestávkou pálil příliš vysoko Hamšík.

Druhá půle začala v podobném duchu jako ta první, když pět minut po změně stran střílel nad břevno Duda. O osm minut později již Slovensko nebylo daleko od vedoucího gólu. Hamšík totiž ze standardní situace nalezl hlavu Kucky, jemuž však radost překazil vynikajícím zákrokem gólman Olsen.

Hned vzápětí se na druhé straně blýskl také Dúbravka, který rozesmutnil Augustinssona, jehož centrem vyhledal Larsson. Z následného rohového kopu vrátil Isak míč do ohně, kde prostor mezi třemi tyčemi nenalezl v slibné pozici se nacházející Danielsson. Hráči ve žlutých dresech každopádně začali přikládat pod kotel. V 62. minutě skončil tečovaný pokus Isaka těsně vedle tyče, pět minut nato hlavičkoval stejný muž po pasu od Lustiga nad Dúbravkovu svatyni.

Zatímco před přestávkou se Isak spíš hledal, v druhém poločase stál snad u každého nebezpečí ze strany Švédů. V 71. minutě se útočník Realu Sociedad pěkně uvolnil na levé straně a nakonec individuální akci zakončil štiplavou střelu na bližší tyč, kterou ale zastavil nadále spolehlivý Dúbravka.

Čtvrthodinu před uplynutím základní hrací doby však Slováci přece jen kapitulovali. Isak prodloužil míč do pokutového území na nabíhajícího Quaisona, jehož k zemi poslal Dúbravka. Sudí Siebert neváhal a nařídil pro Blågult penaltu, kterou precizní střelou k tyči proměnil Forsberg. "Sokoli" se v závěru ještě tlačili za vyrovnáním, Švédsko už ale veškeré akce protivníka včetně úplně posledního projektilu od Kucky ubránilo.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (329)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele