základní skupiny - skupina E, 2. kolo
19.06.2021 21:00 CET
1 : 1
(1:0)

Reportáž

Španělsko - Polsko (© AFP)

Poláci vybojovali se Španělskem bod a udrželi se ve hře o postup

Španělsko sice v domácím prostředí v Seville vedlo po gólu Moraty nad Polskem, ale hosté se vzepřeli vyřazení a nakonec se jim podařilo zásluhou kanonýra Lewandowskiho vyrovnat. Moreno pak ještě na španělské straně neproměnil penaltu a jeden z favoritů Eura tak po dvou zápasech zůstává bez vítězství.

Úvodní desetiminutovka spíše probíhala v opatrnějším duchu, nicméně první větší možnost si trochu překvapivě vypracoval mírný outsider tohoto střetnutí. Z velké dálky se odhodlal k nebezpečné střele Klich, avšak jeho dělovka proletěla o decimetry nad horní tyčkou. Španělé poprvé výrazněji zahrozili krátce po pětadvaceti odehraných minutách a hned se radovali z vedoucí trefy zásluhou Álvara Moraty.

Na pravé straně pokutového území se zjevil Gerard Moreno a svou střílenou přihrávkou našel před hranicí brankového území právě volného Moratu, který bez větších potíží rozvlnil síť. Italský rozhodčí Orsato nejprve branku neuznal kvůli ofsajdovému postavení, po zásahu VAR své rozhodnutí ale změnil a gól nakonec platil. Mírný favorit mohl zvýšit svůj náskok zhruba deset minut před přestávkou, Moreno však pálil z přímého volného kopu z osmnácti metrů těsně vedle levé tyče.

Ihned na to spálilo obrovskou příležitost také Polsko. Po centru z pravého křídla kanonýra Roberta Lewandowskiho zakončoval akrobaticky rozběhnutý Świderski, ovšem ve velmi zajímavé pozici branku přestřelil. Ve 43. minutě měli svěřenci trenéra Paula Sousy ještě blíže k vyrovnání. Z dvaceti metrů totiž napřáhl aktivní Świderski a orazítkoval pravou konstrukci, k následné dorážce se ještě propracoval Lewandovski a z mírného úhlu trestuhodně nepřekonal gólmana Simóna.

V samém závěru prvního poločasu chtěl pojistit náskok Španělska neustále nebezpečný Moreno, jenomže po přesně načasované přihrávce od Alby minul bližší tyč o několik decimetrů. Polsko se po změně stran snažilo přidat a kýženého zásahu se dočkalo v 54. minutě. Na turnaji se konečně probudil hvězdný Lewandowski, jelikož využil parádního centru z křídla od Jóźwiaka a přesnou hlavičkou uklidil míč do levého spodního růžku.

Neuběhly však ani další dvě minuty a Španělé si bleskově mohli vzít zpět své ztracené vedení. Moder totiž ve vlastní šestnáctce nešťastně přišlápl Morena a Orsato po přezkoumání videozáznamu nařídil pokutový kop. K němu se postavil faulovaný Moreno a selhal, neboť mířil jen do levé tyče, dorážejícímu Moratovi se pak závěrečná střela vůbec nepovedla a prostor tří tyčí výrazně minul.

Zhruba v polovině druhé půle se zjevil v další šanci mistrů Evropy z let 2008 a 2012 Morata, ale jeho křižný pokus fantasticky zlikvidoval brankář Szczęsny. Španělsko poté marně dobývalo defenzívu soupeře, i přesto mohlo rozhodnout v 84. minutě, kdy po sklepnutí Sarabii opět zakončoval Morata a zblízka si nepřišel na naprosto famózního Szczęsnyho. Ve zbývajícím průběhu už k ničemu nebezpečnému nedošlo a Španělé si tak lehce zkomplikovali postup do osmifinále.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, sport.ceskatelevize.cz

Komentáře (352)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele