základní skupiny - skupina F, 2. kolo
19.06.2021 18:00 CET
2 : 4
(1:2)

Reportáž

(© AFP)

Němci porazili Portugalce a ve skupině si výrazně pomohli

Německo porazilo v pohledném zápase se šesti góly Portugalce a výrazně vylepšilo své šance na postup ze základní skupiny. Jižané sice vedli po brance Ronalda, ale dva vlastní góly a mizerný start do druhé půle je stály lepší výsledek.

Portugalci se v prvním duelu tohoto finálového turnaje dost trápili a Maďarsko s nimi padlo až kvůli třem gólům ze závěrečné desetiminutovky. Dnes je navíc čekal jeden z hlavních favoritů na celkové vítězství, Německo. A to začalo v domácím prostředí naprosto skvěle. Už v páté minutě se totiž dostalo do vedení!

Tedy, alespoň na chvíli. Jeden z nejlepších beků Evropy, Robin Gosens, dostal přetažený pas na zadní tyč a akrobaticky se dokázal prosadit. Jenže radost opoře Atalanty Bergamo zkazil pomezní sudí, který jeho krásnou trefu pro ofsajd nemohl uznat. Od prvních minut ale bylo jasně vidět, že dnes se na nulu vzadu nespoléhá ani jeden tým.

A tak se prognóza mnoha vstřelených branek začala naplňovat. V patnácté minutě totiž Portugalci podnikli velmi rychlý kontr. pas za obranu dostal liverpoolský Diogo Jota, po perfektním zpracování vběhl s míčem u nohy do vápna a s ním rovnoběžně pádil na bránu také fenomén Cristiano Ronaldo. Pro něj tak už před prázdnou bránou nebylo problémem dostat svou zemi do vedení - 1:0.

Poměrně dlouhou dobu poté se nic zásadního nedělo a oba týmy čekaly na chybu soupeře. Deset minut před koncem první půle se ale Německo zakouslo do svého soka a už nepustilo. Gosens si na levé straně pokutového území naběhl na přihrávku a pálil z voleje, přičemž jeho ránu si do vlastní sítě srazil do té doby spolehlivý stoper Ruben Dias!

Trochu paradoxní první půle pokračovala pro Portugalce v zoufalém trendu. Po čtyřech minutách od inkasované branky si totiž Kai Havertz naběhl na centr za obranu a tečoval míč těsně před brankářem Ruiem Patríciem. Balon se dostal ke Kimmichovi na vzdálenější tyči, který míč rychle vracel před bránu. Tam si jej opět smolně do vlastní brány poslal vracející se Raphaël Guerreiro! Portugalci vstřelili všechny tři branky prvního dějství, jenže vedli Němci.

A z pohledu Ronaldovy družiny to nebylo lepší ani po změně stran. Pouhých šest minut stačilo svěřencům Jogiho Löwa na to, aby zvýšili. Opět u toho byl rychlík Gosens, který vymyslel krásný pas před bránu. Tam si na něj naběhl Kai Havertz a dokázal jej prostrčit do sítě - 3:1.

Po hodině hry už to vypadalo na debakl úřadujících evropských šampiónů. Portugalská obrana se prostě nepoučila, opět nechala Robina Gosense naprosto volného a ten po krásném centru ze strany mohl hlavou umístit míč, kam jen se mu zachtělo.

Portugalci přeci jen trochu zdramatizovali utkání, když se po standardní situaci Ronaldovi povedlo udržet míč na hrací ploše a mladý útočník Diogo Jota jej dostal z bezprostřední blízkosti do sítě. Portugalcům dal ještě nějakou, byť minimální naději. Jenže dnes prostě měli až přílišný kopec smůly, což o pár minut později demonstrovala rána Renata Sanchese do tyče.

V závěru utkání ještě záložník Leon Goretzka vyrazil do útoku, obránci Portugalska mu nechali až mnoho prostoru a Goretzka vypálil těsně nad břevno Patríciovy brány. Portugalcům se dnes prostě nic nedařilo, Němci byli mnohem aktivnější a především díky chybám ve svých obranných řadách se Portugalsko muselo rozloučit se třemi body.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (582)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele