základní skupiny - skupina C, 1. kolo
13.06.2021 21:00 CET
3 : 2
(0:0)

Reportáž

Wout Weghorst (© AFP)

Nizozemsko přestřílelo Ukrajinu a má tři body

Vítězně vstoupili do evropského šampionátu Nizozemci, byť s Ukrajinou to ještě pět minut před koncem vypadalo na dělbu bodů. Po bezbrankové první půli se krátce po změně stran prosadila nová akvizice PSG Giorginio Wijnaldum a vzápětí na to přidal druhou branku Wouter Werghorst. V tu chvíli to vypadalo na domácí výhru bez komplikací, než vstřelil branku Andrij Jarmolenko...

Kontaktní gól polil Ukrajinu živou vodou a Roman Jaremčuk dokonce smazal dvoubrankový náskok. Jenomže Oranjes měli poslední slovo a vítěznou branku na 3:2 zaznamenal Denzel Dumfries.

První poločas přinesl v amsterdamské aréně ofenzivní partii. Nizozemsko bylo častěji na balónu a mělo i více gólovek, ovšem Ukrajina také dokázala být nebezpečná a před veteránem Stekelenburgem bylo několikrát pořádně horko.

Začalo to pěkně zhurta a po ukrajinské ztrátě balónu se do rychlého kontru hnal už po pár minutách hry Depay, dlouhý sprint dotáhl až k šestnáctce, kde už neměl tolik sil na lepší zakončení. Chvíli na to Oranjes zase zahrozili a proti Dumfriesovi už musel zasáhnout Buščan, zatímco rána Wijnalduma skončila nad brankou. Ukrajina nebyla v úvodu tolik zalezlá a šance Oranjes prokládala nebezpečnými kontry. O rozruch se většinou staralo duo Jaremčuk - Jarmolenko a Stekelenburg rozhodně nebyl bez práce. Andrij Ševčenko musel už po třinácti minutách poprvé střídat poté, co odkulhal ze hřiště Zubkov, musel do hry naturalizovaný Ukrajinec Marlos.

Nizozemsko si postupně vytvářelo více šancí a ve 27. minutě Depay šikovnou prostrkávačkou opět donutil z zákroku Buščana. O deset minut později zkusil štěstí z dálky Van Aanholt, ovšem přestřelil hodně a až pokus Wijnalduma znamenal další zásah ukrajinského brankáře. Obrovskou šanci zazdil na zadní tyči úplně volný Dumfries a jen s velkým štěstím Ukrajina držela průběžný stav 0:0.

Frank de Boer nemusel o přestávce nic zásadního měnit. Nizozemci hráli dobře, chybělo ale to nejdůležitější - gólové vyjádření. Naneštěstí pro Ukrajinu to už netrvalo dlouho. Stadion Johana Cruijffa explodoval radostí v 52. minutě poté, co Oranjes rozjeli rychlou akci po pravé straně hřiště, přízemní centr pak Buščan vyrazil před sebe a dorážející Georginio Wijnaldum to trefil přesně pod "klacek". Nizozemci byli po úvodní brance při chuti a Buščan zanedlouho krotil balón z kopačky Weghorsta. Útočník německého Wolfsburgu se dočkal v 59. minutě, když po Dumfriesově průvanu pohotovou ranou zvýšil na 2:0. Druhý gól Oranjes ještě potvrzoval VAR a radost domácím fanouškům nesebral.

V tu chvíli pochyboval o vítězství Nizozemců jen málokdo, zvláště když jejich aktivní hra pokračovala. Ale fotbal umí být pořádně nevyzpytatelný a parádní rána Jarmolenka, na kterou Stekelenburg čtvrthodiny před koncem nedosáhl, všechno změnila. Ukrajina ožila a poté, co v 79. minutě Malinovskyj nacentroval na Jaremčuka, stadion v Amsterdamu utichl. Svěřenci trenéra Ševčenka vstali z mrtvých a srovnali na 2:2.

Utkání dospělo do závěrečné fáze a zároveň dosáhlo svého vrcholu. Nizozemsko se nehodlalo se ztrátou dvoubrankového náskoku smířit a šest minut před koncem dostalo ještě jednu šanci. Střídající Nathan Aké výtečně odcentroval a Denzel Dumfries hlavou vrátil domácím vedení! Ukrajina už dokázala smazat náskok a i na třetí branku Oranjes chtěla najít odpověď. Času však bylo méně a tým Franka de Boera už si to utéci nenechal. Nizozemsko zahájilo šampionát důležitou výhrou, zatímco Ukrajina si musí na body počkat.

Autor: Ondřej Linhart

Komentáře (497)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele