základní skupiny - skupina A, 2. kolo
16.06.2021 21:00 CET
3 : 0
(1:0)

Reportáž

Manuel Locatelli (© AFP)

Itálie přehrála Švýcarsko a jako první postupuje ze skupiny

Bez ztráty zůstává po dvou kolech Itálie, která si po Turecku poradila i se Švýcarskem, čímž si jako první zajistila postup ze skupiny. Na vítězství 3:0 měl zásadní podíl Manuel Locatelli, jenž se postaral o úvodní dva góly...

Itálie sahala po postupu a v případě výhry by měla jednu jistotu - že neskončí hůř než druhá. Rozjetému týmu trenéra Roberta Manciniho ale druhé místo nestačilo. Italský celek chtěl zužitkovat výhodu domácího prostředí i fakt, že jako jediný celek šampionátu zatím nemusel nikam cestovat. Mancini se až na pozici pravého beka držel sestavy, která naposledy porazila Turky, zatímco Petković sázel na muže, kteří naposledy vybojovali bod s Velšany.

Švýcaři chtěli zlomit jeden smutný rekord, protože už osm zápasů v řadě nedokázali Italy porazit. V italském táboře naopak panovala velká spokojenost a herní pohoda sálala z hráčů hned od úvodu. Emotivně prožitá hymna, rychlý start do zápasu a nápadité kombinace. Před vlastním vápnem zastavoval ataky soupeřů muž s čerstvě blonďatými vlasy, kapitán Granit Xhaka.

Ten ale v 11. minutě jen sledoval, jak po levé straně pláchl do vápna Leonardo Spinazzola, k dnešnímu dni nejrychlejší hráč aktuálního mistrovství. Immobile ale hlavou poslal míč nad bránu. O osm minut později se Italové už prosadili, jenže dlouho se neradovali. Stoper Chiellini ve výskoku trefil míč oběma rukama, takže jeho následná rána do sítě byla VARem odvolána.

Pro Chielliniho to nebyl šťastný večer. Dnes sice zaznamenal historický úspěch, protože se stal prvním italským fotbalistou v poli, který v závěrečné fázi šampionátu nastoupil počtrnácté (absolutním rekordmanem je Gigi Buffon, ale to je brankář), ale jeho dnešní pouť skončila pro zranění už ve 24. minutě.

Absence kapitána jako by Italy nakopla. Manuel Locatelli, odchovanec AC Milán, rozehrál brilantně akci na Domenica Berardiho a ten postupoval do vápna. V něm udělal chytrou kličku, po níž hledal přízemním centrem spoluhráče. A koho nenašel? Locatelliho, který si ukázkově naběhl do vápna a zcela sám dopravil míč do sítě - 1:0.

Touto trefou, která rozhodla první dějství, se hráč Sassuola stal prozatím nejmladším střelcem tohoto mistrovství. A bylo to ještě lepší, aspoň z pohledu domácího celku.

Sedm minut po změně stran totiž Manuel Locatelli nebyl nikým bráněn za vápnem Švýcarů, po rychlé kombinaci od Barelly dostal míč a napálil ho s mírnou tečí přímo k tyči brankáře Sommera!

Postupem času se Italové spolehli především na údržbu, byť Manciniho skvadra rozhodně nevěnovala pozornost jen a pouze bránění. V útoku už to ale neklapalo tak jako v úvodních minutách a on nebyl ani důvod. Přesto se domácí fandové dočkali ještě jedné trefy. Minutu před koncem se konečně dočkal i Ciro Immobile, který natáhl za vápnem a díky Sommerově chybě stanovil konečný výsledek na 3:0.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (558)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele