play off - osmifinále
28.06.2021 21:00 CET
3 : 3
4:5 pen.
(0:1, 3:3)

Reportáž

Haris Seferović (© AFP)

Mbappé selhal při penaltovém rozstřelu. Francie padla se Švýcarskem a na EURO končí

Senzace v rámci osmifinále je na světě. Francie neudržela dvougólové vedení, se Švýcarskem se musela prát až v prodloužení a zápas nakonec dospěl až do penaltového rozuzlení. A v tom selhal možná vůbec ten nejnepravděpodobnější šutér, a to Kylian Mbappé. Právě jeho neproměněný pokutový kop poslal dál družstvo, u nějž se postup dál bezpochyby neočekával.

Francouzský stratég Didier Deschamps zvolil netradiční rozestavení se třemi obránci, a to vlivem zdravotní indispozice levých beků Lucase Digneho a Lucase Hernándeze, jenž se nakonec zjevil alespoň na lavičce náhradníků. A tenhle systém se ukázal, především v prvním poločase, jako dost neefektivní. Švýcarský kouč Vladimír Petkovič naopak neexperimentoval.

Jeden z největších aspirantů na celkové prvenství a úřadující mistr světa předvedl možná ten nejhorší výkon v dosavadním průběhu šampionátu v rámci první půle. Jeho protivník působil kompaktním dojmem, a co hůř pro Les Blues, nemusel se přitom nikterak výrazně strachovat. Francie směrem dopředu tápala a působila spíše jako hodně nesehraný tým, co se vidí poprvé.

Zato Švýcarsko ukázalo, jak produktivní umí být, a z prakticky jediné vážnější gólové šance dokázalo skórovat. Zuber dostal na levé straně vážně až příliš prostoru, svým centrem našel hlavičku Seferovice, jehož nedostoupil stoper Lenglet, a vedení outsidera bylo na světě. Jakási adekvátní odpověď od Francie nebyla k vidění. Tedy do přestávky ne. Pak se psal jiný příběh.

Ten začal velmi povedeně pro Švýcarsko, jeho protivník přitom musel pozměnit nefungující systém a vrátil se k osvědčenějším způsobům. VAR potvrdil, že francouzský zadák Pavard fauloval v šestnáctce Zubera, nařízený pokutový kop ale Rodríguez na úkor gólmana Llorise neproměnil. A Francii tenhle moment nakopl. Najednou začala pořádně a nepříjemně kousat.

V 56. minutě se ozval poprvé v utkání Mbappé. Tomu po parádní individuální akci přihrál do vyložené pozice Pogba, avšak následná střela pravačkou skončila těsně vedle brány. O pár chvil později se ovšem již Francouzi zaradovali z branky. Mbappé přistrčil míč na Benzemu, ten si ho v těžké pozici elegantně zpracoval a z blízkosti umně překonal brankáře Sommera.

Tenhle stav však Deschampsovu mužstvu prostě stále nevyhovoval, naopak to Petkovičovo bylo pod hodně těžkou dekou. A z ničeho nic inkasovalo rovněž podruhé. Coman nahrál za vápno na Mbappého, ten uvolnil Griezmanna, jenž sice Sommera ještě nepřelstil, každopádně meruna doplachtila na zadní tyčku, kde už zcela nehlídaný Benzema bez problémů zakončil.

Švýcarům se následná snaha na vyrovnání upřít nedá, bylo nicméně zřetelné, že jeho soupeř, nabuzený a pořádně povzbuzený o chycenou penaltu a dva rychle vstřelené góly, může jen stěží těsné vedení pustit. A stačil ho ještě navýšit. Pogba zkrátka ukázal, že z dálky jednoduše vypálit umí, a jeho přesná, nekompromisní dělovka se třepotala v šibenici Sommerovy brány.

Francie ale po tomto úspěchu polevila a tato skutečnost se jí šeredně vymstila. Výhra nebyla rozhodnutou záležitostí, o což se zasadil podruhé v zápase Seferovic, jenž využil pas zprava od Mbabua. A nebýt opravdu hodně těsného ofsajdu náhradníka Gavranovice, jehož přesný zásah nebyl uznaný, mohla být funkce prodloužení definitivně zpečetěna a zformulována.

Gavranovic nicméně nemusel smutnit, poněvadž přece se právě on stal švýcarským hrdinou, který dokázal dostat střetnutí do další fáze. Jeho pokus po přihrávce Xhaky zaplul ideálně na bližší tyč. V páté minutě nastavení mohl ještě Francii vystřelit postup do čtvrtfinále Coman, trefil však pouze brankovou konstrukci, a tak se oba týmy musely prát i v dalších minutách.

V prvním prodloužení měl největší příležitost Pavard, perfektně ale jeho zakončení polapil Sommer, v tom druhém Mbappé, ovšem z vyloženého postavení se špatně opřel do míče. A tak triumf jednoho z celků musel rozluštit až penaltový rozstřel. Všech devět střelců bylo úspěšných. Ten poslední, desátý, ale ne. A tím byl zkrátka Mbappé, jehož vychytal Sommer.

Autor: Patrik Sandev

Komentáře (1528)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele