základní skupiny - skupina B, 1. kolo
12.06.2021 18:00 CET
0 : 1
(0:0)
Stadión:
Parken, Kodaň

Reportáž

(© AFP)

Dánové prohráli s Finskem. Zápas přerušil kolaps Eriksena

Dánsko na úvod mistrovství Evropy prohrálo doma v Kodani s Finskem 0:1. Suomi slaví v premiérovém utkání na velkém turnaji výhru. Jedinou branku utkání vstřelil v 60. minutě Joel Pohjanpalo. Dánové nevyrovnali ani z penalty, kterou neproměnil Pierre-Emile Höjbjerg. Zápas ovlivnil kolaps dánského záložníka Christiana Eriksena, kterého museli na konci prvního poločasu záchranáři na trávníku resuscitovat. Podle posledních zpráv je ale v nemocnici při vědomí a sám požádal spoluhráče, aby utkání dohráli. Duel tak po hodinu a půl dlouhém přerušení nakonec pokračoval.

Tenhle mač neměl patřit mezi ty nejatraktivnější. Ani neměl rozhodovat o zásadních otázkách turnaje. Možná se však vryje do paměti fotbalových fanoušků nadobro. Ne tak díky faktu, že Finsko při premiéře na evropském šampionátu školilo Dánsko, ale díky událostem ze závěru půle. V tu chvíli totiž šlo sportovní počínaní úplně stranou. Tady se opravdu hrálo o život.

Dánský záložník Christian Eriksen totiž z ničeho padl k zemi a v přímém přenosu probíhalo jeho oživování. Na řadu přišla masáž srdce, pak i pomocí přístrojů. Jeho spoluhráči místo, kde málem došlo k pořádné tragédii, obehnali, aby nepříjemnou situaci nikdo nemusel sledovat na vlastní oči. Trenéři, funkcionáři, pořadatelé, rozhodčí, fanoušci. Vystrašení přitom stáli zády.

Oba týmy se nakonec odebraly do kabin, Eriksen byl do útrob odnášen na nosítkách. Nikdo stoprocentně nemohl říct, jaký je hráčův zdravotní stav. Na hrací ploše přímo hrůzostrašnou záležitost prožila i jeho přítelkyně. Až poté se začaly zjevovat zprávy, že by dánský záložník měl být stabilizovaný. Málokdo si uměl představit, že by se tohle střetnutí ještě mohlo dohrát.

Před osmou hodinou večerní se všichni aktéři sešli a rozhodovalo se o pokračování ve hře. A protože Eriksen začal přece komunikovat s rodinou a zároveň vzkázal do kabiny, aby se opět všichni vrhli do akce, v půl deváté se začalo. Eriksena nahradil z lavičky Jensen, chvilku se ještě muselo hrát v rámci prvního poločasu, nastala krátká přestávka a pak už též druhá půle.

Ve stínu Eriksenova kolapsu v ní Finsko přehrálo Dánsko nejtěsnějším možným způsobem, byť ani náhodou nebylo aktivnějším celkem. Dokázalo být ovšem nesmírně produktivní, po hodině hry zužitkovalo jednu ze svých mála šancí, možná vůbec tu jedinou, to když centr Uronena využil hlavou Pohjanpalo, a jednobrankové vedení udrželo až do samého konce.

Dánové působili hlavně před změnou stran nebezpečnějším dojmem. Už v 7. minutě si musel finský gólman Hradecky poradit s dělovkou Winda, v 15. minutě likvidoval také hlavičku od Höjbjerga. V 18. minutě se ozval Eriksen, v ten moment vypadal ještě zdravý, avšak ani on na soupeřova muže v rukavicích jednoduše nevyzrál. Vedle ještě pálili Delaney i Braithwaite.

Když se pak postupně ošetřovali hned tři finští fotbalisté, Pukki, Uronen a O'Shaughnessy, zprvu se vyloženě nečekalo, že Eriksenův nekontrolovaný pád na zem způsobí vlastně tu nejdramatičtější scénu vůbec. Vše na první pohled nevypadalo tak zle, jako v případě finských hráčů. Na vině byl evidentně srdeční problém, a najednou Kodaň prožívala těžké okamžiky.

Dánsko se za svého spoluhráče po přestávce pralo, jenže jakýsi drajv z dějství prvního prostě vymizel. Největší příležitost na vyrovnání měl v 74. minutě Höjbjerg. Sudí Taylor ukázal na bílý puntík poté, co byl v šestnáctce faulován Poulsen bránícím Arajuurim, a nařízena byla penalta. Jenže kopnuta byla tak mizerně, že si s ní Hradecky vážně bez větších obtíží poradil.

Autor: Patrik Sandev / bbc.com

Komentáře (463)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele