play off - čtvrtfinále
02.07.2021 21:00 CET
1 : 2
(1:2)

Reportáž

Lorenzo Insigne (© AFP)

Itálie uhájila poločasové vedení a přes Belgii prošla do semifinále

Souboj dvou celků, které si na tomhle turnaji připsaly dosud čtyři vítězství, dopadl lépe pro Itálii, která v Mnichově skolila Belgii díky brankám Nicola Barelly a Lorenza Insigneho. Byť Belgie ještě do přestávky stačila snížit zásluhou penalty Romelua Lukakua, na další odpověď se již nezmohla. Italský výběr tak v bitvě o finále vyzve jiného evropského giganta Španělsko.

Itálii se povedlo v prvním poločase rozvlnit síť za zády brankáře Courtoise hned třikrát, jenže při prvním pokusu jí nebyl přesný zásah uznán. Insigne rozehrál standardní situaci z pravé strany centrem do šestnáctky, odtud sice Bonucci dokázal skórovat, nicméně protože mu míč nevědomky svou tečí nahrál spoluhráč Di Lorenzo, zasáhnul do hry VAR a rozhodl o ofsajdu.

Belgie následně dvakrát opravdu výrazným způsobem zahrozila. De Bruyne proběhl středem pole, narovnal si balón na svou levačku a jeho tvrdé zakončení fantasticky zlikvidoval gólman Donnarumma. A ve 26. minutě se italský muž v rukavicích musel vytasit s dalším perfektním zákrokem, to když po De Bruyneho pobídce vypálil nebezpečně na vzdálenější tyč Lukaku.

Ve 27. minutě se pokoušel změnit bezgólový stav Insigne, pravačkou ovšem mířil nad bránu, těsně předtím zakončoval Chiesa, avšak jeho střela se odrazila od bránícího Alderweirelda do rukavic Courtoise. Ve 31. minutě ale již přece kapituloval. Obránce Vertonghen u vlastního vápna špatně rozehrál, Verratti prostrčil merunu k Barellovi, jenž cílil k brankové konstrukci.

Ve 41. minutě mohl náskok Italů navýšit Chiesa, jenže jeho projektil nakonec skončil pouze vedle brány, veseleji už každopádně bylo ve 44. minutě Insignemu, který si zprava seběhl do středu hrací plochy a míč nasměroval technicky k tyčce. Poslední slovo však měli do obrátky Belgičané. Sudí Vinčič musel poprvé zásadně do akce během nařizování pokutového kopu.

VAR přitom stvrdil jeho verdikt, k velké nevoli Gli Azzurri, protože Di Lorenzo si ve vlastní šestnáctce počínal vůči Dokuovi přece jenom nedovoleně, jelikož ho přistrčil, k penaltě se pak postavil Lukaku, jemuž jen stačilo počkat si na pohyb Donnarummy a mířit doprostřed brány. I druhý poločas nabídl několik zajímavých možností, další branka už ovšem na řadu nepřišla.

Belgie uměla opravdu pořádně zahrozit z rychlých protiútoků. Jeden takový založil neustále aktivní Doku, jenž uvolnil De Bruyneho, ten ještě celou akci šperkoval přihrávkou na druhou tyčku, nicméně Lukaku z blízkosti trestuhodně trefil pouze vracejícího se beka Spinazzolu. A poté po pasu od Chadliho o kousek nedosáhli na letící míč naskakující Lukaku ani T. Hazard.

Itálie si též vytvořila pár šancí ve druhém dějství, třeba v 66. minutě minul Spinazzola z velmi slušné pozice u tyčky, o pár chvil později Insigne z dálky nevyzrál na Courtoise. Jinak pro ni bylo prioritou hlídat těsné vedení a působit kompaktně hlavně v obraně. A to se jí náramně dařilo. I proto, že Doku v 84. minutě svou dělovku poslal pouze vysoko nad prostor třech tyčí.

Autor: Patrik Sandev

Komentáře (1076)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele