play off - osmifinále
29.06.2021 18:00 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Raheem Sterling (© AFP)

Angličané vyřadili Německo. Hrdiny jsou Sterling a Kane

V souboji dvou těžkých vah se ve Wembley radují z postupu do čtvrtfinále mistrovství Evropy Angličané. Německého soka skolili dvěma zásahy, které přišly až v poslední čtvrthodině. První zařídil Raheem Sterling, druhý pak Harry Kane, jenž se dočkal první branky na turnaji.

Svěřenci kouče Garetha Southgata dokázali dvakrát skórovat v pravý čas. Die Mannschaft naopak nedokázal vsítit ani jednu branku, a reputaci si tak po nepovedeném světovém šampionátu z roku 2018 nevylepšil. Ne že by na hrací ploše byl tím výrazně horším mužstvem, jenže slabá produktivita nakonec znamenala jeho vyřazení a konec na mistrovství.

Už papírové předpoklady před utkáním hovořily o tom, že by se mělo jednat o vyrovnané měření sil, a první poločas vlastně tvrzení o tomto tématu jenom potvrdil. Ani jeden z celků si nevytvořil nějakou územní převahu, nedostal svého soupeře pod větší tlak, netvořil s větší dávkou pravidelnosti gólové šance. A bezgólová remíza v podstatě byla logickým vyústěním.

Je pravda, že obě družstva působila organizovaným dojmem, nehrálo se v nijak závratném, rychlém tempu, a hodně myslela na co nejefektivnější zamezování vlastních chyb, které by mohly o vítězi tohoto klání rozhodnout. Po pondělním programu, během něhož padlo čtrnáct branek včetně prodloužení ve dvou duelech, se nyní konalo především opatrné představení.

Jako první zahrozili Němci, v 10. minutě měli k dispozici standardku z dobrého postavení, ale rozehráli ji prachbídně, konkrétně střílel Havertz, jehož zablokoval bránící Rice. Angličané se ozvali poprvé v 16. minutě, konkrétně zásluhou Sterlinga, jenž netradičně na své poměry pálil ze střední vzdálenosti, avšak brankář Neuer natáhl své tělo a míč vyrazil účelně do bezpečí.

Poté se na německého muže v rukavicích snažil vyzrát se svou hlavičkou Maguire, namířil ovšem balón pouze do jeho náruče. Největší příležitost Nationalelf v rámci dějství prvního přišla na řadu ve 32. minutě, to když Havertz vyslal kolmici do šestnáctky na Wernera, jenž se ocitl sám před gólmanem Pickfordem, z blízkosti nicméně nenašel mezeru mezi jeho nohama.

Anglie mohla udeřit v samém závěru půle, Kane se už už chystal zakončovat, před Neuerem operoval zcela sám, na poslední chvíli však přicupital s obranným zákrokem stoper Hummels, který jakémukoli podnikání protivníka zamezil. Ani druhý poločas s sebou nepřinesl zásadní změnu, co se týče celkového obrázku hry. I nadále dominovaly hlavně defenzivní činnosti.

Ve 48. minutě chtěl poslat Německo do vedení Havertz, jenž vyslal moc povedenou pumelici pod břevno, fantasticky každopádně zakročil Pickford, který jednou rukou odvrátil merunu do klidných vod. Až poslední čtvrthodinka nabídla ty nejdůležitější okamžiky, které znamenaly konečnou pro loučícího se trenéra Joachima Löwa a jeho družinu. Inkasovala hned dvakrát.

Nejprve bezbrankový stav rozsekl v 75. minutě Sterling, jehož svou přihrávkou zleva vybídl Shaw. Na druhé straně mohl odpověď nachystat Müller, jenomže své sólo zakončil jenom pokusem vedle brány, a tenhle moment se ukázal jako klíčový. Následně totiž Anglie mohla oslavit postup i druhým přesným zásahem, to když Kane zužitkoval hlavou pas od Grealishe.

Autor: Patrik Sandev

Komentáře (1165)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele