základní skupiny - skupina D, 2. kolo
15.06.2012 21:00 CET
2 : 3
(0:1)
Stadión:
Olimpijskyj, Kyjev

Reportáž

Švédové bojovali, gólovou přestřelku s Anglií ale nezvládli

Dnešní anglické vítězství v poměru 3:2 nad fotbalisty Švédska se rozhodně nerodilo lehce. Svěřenci trenéra Hodgsona nezvládli začátek druhého poločasu a nějakou dobu dokonce prohrávali, poté ale dokázali nepříznivý stav otočit a vykročili tak za postupem do čtvrtfinále. Švédové mají naopak už nyní jistotu, že na turnaji skončí v základní skupině.

Úvodní minuty duelu se nesly v duchu vzájemného oťukávání, i proto nebylo žádným překvapení, že mnoho vzrušení nenabídly. Přesto scházelo opravdu málo a Angličané se mohli ujmout vedení hned při své první příležitosti. S nebezpečnou střelou Scotta Parkera, která mířila přesně do pravého horního růžku švédské brány, si ale brankář Isaksson s vypětím všech sil poradil. Na druhé straně hřiště to zanedlouho vyzkoušel z úctyhodné vzdálenosti Sebastian Larsson, ovšem mířil přesně do těch míst brány, kde zrovna operoval připravený Joe Hart.

Obrana seveřanů předváděla v první polovině úvodního dějství velmi zdatný výkon, během třiadvacáté minuty si ale vybrala slabší okamžik, což se jí okamžitě vymstilo. Špatně bráněný Andy Carroll si naběhl na vynikající pas Stevena Gerrarda a přesně umístěnou hlavičkou k pravé tyčce nedal Isakssonovi šanci - 0:1.

Švédové toužili na nepříznivý stav co nejrychleji zareagovat, jenže jejich hra měla k ideálu hodně daleko. Také proto Angličané v poklidu kontrolovali své jednobrankové vedení i průběh utkání. Během šestatřicáté minuty pak mohli přidat další gól, to by ale musel Ashley Young mířit přesněji - jeho střela z úhlu skončila v boční síti. V závěru prvního poločasu Švédsko konečně ožilo a začalo kousat, avšak brankář Hart byl pokaždé na svém místě.

Po změně stran svěřenci trenéra Hamréna pokračovali ve své aktivně, přičemž jim stačili pouhé čtyři minuty na to, aby srovnali krok. Tvrdá rána Ibrahimoviće z přímého kopu byla sice zblokována hráčem ve zdi, hvězdný útočník AC Milán ovšem následně našel úplně volného Olofa Mellberga, který se štěstím propasíroval kulatý nesmysl do sítě - 1:1. Na brankové čáře se snažil ještě odvrátit míč Glen Johnson, jenže bezúspěšně.

Angličané se z prvního úderu příliš nepoučili a za další deset minut obdrželi druhou facku. Sebastian Larsson rozehrál standardní situaci centrem na zadní tyč, tam se zjevil znovu neobsazený stoper Olof Mellberg a hlavou poslal míč za záda bezmocného Harta - 2:1.

Hrdý Albion dokázal okamžitě zareagovat. S hlavičkou Terryho si dokázal Isaksson ještě bravurně poradit, vzápětí však podcenil střelu Thea Walcotta zpoza šestnáctky a stav byl opět nerozhodný - 2:2. Vedení na stranu Švédska mohl vrátit Kim Källström, který obdržel zajímavou přihrávku od Martina Olssona, jenže neměl správně seřízená mířidla a zhruba ze sedmi metrů pálil vedle. To Zlatan Ibrahimović si už o pár okamžiků později vedl o něco lépe - svým dalekonosným projektilem donutil Harta k pohotovému zákroku.

Nevyužití těchto šancí začalo Švédy pořádně mrzet až během osmasedmdesáté minuty, kdy se Walcott prosmýkl mezi dvěma obránci, poslal míč před bránu na Welbecka, který zakončil efektivně patičkou - 2:3. V nastaveném čase mohl definitivně rozhodnout Steven Gerrard, ale po centru Walcotta trefil z voleje pouze vyběhnuvšího brankáře Isakssona. Závěr utkání Anglie bez problémů zvládla a dokráčela si pro nesmírně cenné tři body.

Autor: Tomáš Honajzer

Komentáře (756)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele