základní skupiny - skupina B, 3. kolo
17.06.2012 20:45 CET
2 : 1
(1:1)

Reportáž

Fantastický Ronaldo vystřílel postup Portugalsku

Soupeř českého týmu je znám a vzešel z utkání Portugalsko - Nizozemsko. Postaral se o to prakticky sám Cristiano Ronaldo, který vstřelil při výhře 2:1 obě branky, navíc nastřelil tyč a celý duel byl k nezastavení. Skóre přitom otevřel Van der Vaart, jenže tím potence Holanďanů vyhasla. Češi narazí ve čtvrtek večer na Portugalce, Oranjes odjíždí domů bez bodu.

Bert van Marwijk upustil od své "ideální" sestavy a udělal v základní jedenáctce oproti utkání s Německem hned tři změny, přičemž posílena byla hlavně ofenziva - leč zbytečně. Heitingu na stoperu nahradil Vlaar, místo Affelaye na křídle nastoupil Van Persie a pozici hrotového útočníka si konečně vyzkoušel Klaas-Jan Huntelaar. Kapitán Mark van Bommel pak rovněž zůstal jen na lavičce a místo něj hrál ve středu zálohy Rafael van der Vaart.

To portugalský kouč Paulo Bento vsadil na staré dobré klišé, že vítězná sestava se nemění, tudíž jen na střídačce začal i hrdina utkání s Dánskem Silvestre Varela. Portugalcům při předpokládané výhře Německa nad Dánskem stačilo i prohrát o gól, zato Holanďané hráli od první minuty na to, že potřebují zvítězit alespoň o dvě branky. A podle toho také vypadaly úvodní chvíle atraktivního střetnutí.

Oranjes měli převahu a už v minutě číslo jedenáct šli zaslouženě do vedení. Robben na hranici vápna přiťukl novému kapitánovi Rafaelu van der Vaartovi a záložník Tottenhamu krásnou technickou střelou poslal míč přesně k zadní tyči mimo dosah Ruie Patricia - 0:1.

Portugalci pak převzali iniciativu, zahanbit se nenechal Cristiano Ronaldo, jenž po čtvrthodině hry vzal situaci do svých rukou. Po své typické akci na levé straně následované kličkou do středu olízl střelou po zemi tyč. Hned vzápětí měl skvělou příležitost k vyrovnání Postiga. Van der Wiel mu školácky namazal do samostatného nájezdu, jenže Postiga neměl potřebnou rychlost a proti dobře vyběhnuvšímu Stekelenburgovi střílel vedle. O minutu později ještě Meireles pálil zvoleje v dobré pozici do boční sítě a za dalších šedesát vteřin Postiga opět nevyřešil ideálně samostatný únik.

Další okousané nehty nizozemským fanouškům "přibyly" po hlavičce Ronalda z bezprostřední blízkosti, naštěstí pro ně ale hvězda Realu Madrid mířila přesně do Stekelenburga. V 28. minutě už byl dost možná nejlepší fotbalista Evropy přesný. Dostal od Pereiry dokonalou kolmici a tváří v tvář nizozemskému brankáři se nemýlil - 1:1. Svou fazonu chtěl potvrdit dělovkou z dobrých 30 metrů, s níž měl Stekelenburg plné ruce práce.

Druhou pětačtyřicetiminutovku opět zahájil otevřený fotbal, první zahrozil hlavičkou z rohu Vlaar. Příznivce "tulipánů" zmrazil po stříleném centru Ronalda Helder Postiga, ale jeho gólovou radost zhatilo jeho postavení mimo hru. Chytře hrající Portugalci byli nebezpeční i nadále, brejk aktivitou hýřícího Ronalda zakončil slušnou střelou Coentrao. Nizozemci sice měli více ze hry, ale k přímému ohrožení brány se příliš nedostávali.

Dnes téměř geniální Cristiano Ronaldo sehrál jednu z hlavních rolí i 20 minut před koncem. Po dalším brejku nasadil přihrávkou fantastické housličky Van der Wielovi, načež se úplně sám na malém vápně zjevil Nani, ale tehdy ještě Stekelenburg skvěle vychytal. Po další střele už se ale natahoval marně. Dva výše zmínění hráči v červeném si role vyměnili, Ronaldo posadil svého dvorního strážce na pravé obraně na zadek a chladnokrevně zařídil Portugalsku vedení 2:1.

Do konce utkání si vytvořili zoufale bušící Oranjes ještě několik šancí, jenže Van Persie ve vyložené pozici selhal. Ještě předtím nastřelil povedenou střelou Van der Vaart tyč, načež jej v poslední minutě napodobil na druhé straně jednoznačný muž utkání Cristiano Ronaldo.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (1056)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele