základní skupiny - skupina A, 2. kolo
12.06.2012 20:45 CET
1 : 1
(0:1)

Reportáž

Rusko vedení neudrželo a remizovalo s Polskem 1:1

Ani svoje druhé vystoupení na Euru nedokázali domácí Poláci přetavit ve tříbodový zisk, když se po úvodní remíze s Řeckem, rozešli smírně také s Ruskem. Brankový účet otevřel v závěru prvního dějství Dzagojev, na 1:1 pak srovnal parádní ranou kapitán Blaszczykowski.

Polský výběr nastupoval ke svému druhému vystoupení na domácím mistrovství Evropy mezi tyčemi už s Przemyslawem Tytoňem, jenž musel nahradit vykartovaného Wojciecha Szczęsnyho. To ale nebyla jediná změna na "domácí" straně, když Rybusovo místo zaujal o poznání defenzivněji laděný Dariusz Dudka. To ruský lodivod Dick Advocaat jenom potvrdil staré známé pravidlo o tom, že vítězná sestava se nemění.

Úvodní minuty příliš vzruchu ani na jedné straně nepřinesly, i když balón měli na svých kopačkách především ruští hráči, tak jejich ofenzivní snaha neměla hlavu a patu. Po sedmi minutách pak mohlo z ničeho nic udeřit na opačné straně: Obraniak posadil kulatý nesmysl ze standardní situace na hlavu Boenische, tomu ale pokazil radost pohotový Malafejev! Ten musel být i nadále v pozoru. Dudka expedoval míč na Blaszczykowskiho, ten ještě posunul do strany na klubového kolegu z Borussie Dortmund Lewandowskiho, který si efektně, ale především efektivně zpracoval, následná rána se ovšem do prostoru branky nevešla.

Do třetice už se potom "domácí" mohli radovat ze vstřelené branky, Lewandowski vyslal parádním pasem za obranu Polanskiho, ten už však stál v době přihrávky za obranou, a tak nemohla být jeho branka zcela logicky uznána. A Poláci neustávali. Na rohový kop si naskočil Wasilewski, jeho hlavička ale mířila vysoko nad branku. Lewandowski si pak užuž chystal další střeleckou možnost, Kubovu nabídku ale jenom prodloužil za sebe.

Od 25. minuty se pak chopili dirigentské taktovky Rusové a hned způsobili před soupeřovou brankou pořádný zmatek. Aršavinův centr se na zadní tyči spojil s hlavou Keržakovu, ten ale jen potvrdil, že si prozatím nedokázal seřídit mířidla a mířil vedle branky. Útočník Zenitu Ptrohrad byl i nadále při chuti, jeho klubový spoluhráč Aršavin, ale na jeho přihrávku nedosáhl, přičemž následná rána prvně jmenovaného mířila opět Pánu Bohu do oken. Polská obranná hráz vydržela sílícímu náporu odolávat do třicáté sedmé minuty, kdy Aršavin posadil míč z volného přímého kopu na hlavu Dzagojeva, a ten nedal Tytoňovi sebemenší šanci zasáhnout - 0:1. Odpověď chystal Kuba, jeho střela se však stala u přední tyče kořistí strážce ruské svatyně.

Krátká pauza Polákům evidentně pomohla. Polanski vystihl chybu Dzagojeva a následně posílal balón uličkou na Lewandowskiho, ten sice dokázal ještě obejít vyběhnuvšího Malafejeva, potom už však nedokázal poslat kulatý nesmysl do prostoru branky! Vzápětí rozehrával od rohového praporku Obraniak, jenž posadil míč na hlavu Perquise, ani jemu ovšem nebylo dáno, usměrnit mičudu pod břevno. "Polskou" pětiminutovku zakončil vzdušný souboj Lewandowskiho s Malafejevem, kdy se prvně jmenovaný ocitl v regulérním postavení za obranou, poté už ale nedokázal ruského brankáře ve vzájemném střetnutí překonat.

Druhá strana se ovšem nevzdávala a na rozdíl od první půle, kdy o sobě dával vědět především Keržakov, tak tentokráte hrozil zejména Aršavin: kmenový hráč londýnského Arsenalu nejprve střílel na zadní tyč, ale branku minul. Později se dokázal prosmýknout po levé straně, aby pak celou nadějně vyhlížející akci "zabil" nepřesným pasem na Dzagojeva. Jak se hned nato ukázalo, jednalo se dost možná o rozhodující moment celého utkání, ještě v téže minutě Piszczek oslovil Kubu, jenž udělal s míčem pár kroků a potom nechytatelnou křižnou střelou srovnal na 1:1.

Svěřenci "malého generála" byli po inkasované brance jako opaření, ale netrvalo dlouho a mohli se opět dostat do vedení. Dzagojev si v 68. minutě šikovně narazil s Keržakovem, následně ale střílel nedůrazně na zadní tyč - Tytoń si poradil. Hra začala nabírat na intenzitě... Po další akci z pravé strany mohl udeřit pro změnu Polanski, střílel však už z velkého úhlu, a tak nemohl myslet na úspěch. Kuba pak namířil svůj další pokus daleko od branky do autu.

Závěrečných dvacet minut už tolik vzruchu jako bylo k vidění v předchozích minutách, nepřineslo, a přestože Smudova družina měla míč na svých kopačkách, tak jsme se dlouho žádných nebezpečných situací nedočkali. To se změnilo až devět minut před koncem, kdy zkoušel štěstí Obraniak, jeho křižná střela ale skončila jen u pozorného Malafejeva. V nastavení chtěl ještě s nerozhodným stavem pohnout Lewandowski, ale neuspěl.

Autor: Jiří Vojík

Komentáře (516)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele