základní skupiny - skupina B, 2. kolo
13.06.2012 20:45 CET
1 : 2
(0:2)

Reportáž

Gómez sestřelil i Nizozemsko, oba týmy ale mají stále o co hrát

Proti takové obraně se může Portugalsko těšit na mnoho dalších gólových úspěchů. Nizozemská defenzíva poklekla před německým "Super Mariem", který trestal do nebe volající laxnost soupeře. Opařená ofenzíva v čele s Van Persiem stihla ve druhé půli jen snížit a jejich postupové naděje drží v rukou právě Německo.

Od prvních vteřin ukazovali Oranjes, jak moc dobře vědí, že zápas potřebují vyhrát. A v šesté minutě je k cíli mohl posunout Van Persie, když dostal parádní pas do vápna od Van Bomella a v pádu změnil směr letícího míče přímo do brankáře. Za necelé dvě minuty však hrozil Özil, který z voleje rozezněl levou tyč, aby následně Stekelenburg ukryl míč do náruče.

Brzy poté se opět ozval kanonýr Arsenalu, ale po zajímavé pobídce od Robbena se z hranice vápna pravačkou trefit nedokázal. Nizozemci tak ukazovali, že by jednou z úspěšných zbraní mohly být přihrávky za obranu, jenže při dalších pokusech jim scházela přesnost.

Jako trest tak přišla 24. minuta. Müller dostal míč k pravé lajně, potáhl ho ke středu, kde byl osamocený Schweinsteiger, a ten přihrával mezi obránce Gómezovi, který se při zpracování efektně i efektivně otočil směrem k brankáři a v souboji tváří v tvář byl úspěšný.

Kontrovat chtěl Robben, když dvě minuty poté překvapil střelou z pětadvaceti metrů, kterou Neuer chytal nadvakrát. Opaření svěřenci trenéra Marwijka se pak horko-těžko dostávali do výraznějších akcí a devět minut před koncem poločasu to s nimi mohlo být ještě horší.

Přímý kop á la rohový kop od Özila se snesl na hlavu osamoceného Badstubera, který ze čtyř metrů smolně trefil dobře postaveného Stekelenburga. Jenže i ten byl krátký na akci z minuty devětatřicáté. Özil opět posílal od lajny míč ke Schweinsteigerovi, který z první vyslal do vápna, překvapivě, Maria Gómeze, a ten dělovkou ke vzdálenější tyči pojistil německé vedení.

Ve druhé minutě nastavení mohl přijít asi rozhodující moment, to se už ale brankář Nizozemska vytáhl a nadzvednutý přímý kop Podolskiho dokázal zpod břevna vyškrábnout brilantním zákrokem. Přesto šel se spoluhráči do šaten za stavu, kdy jim naděje na postup mávala z velké dálky.

Místo očekávaného tlaku Nizozemců přišla vyrovnaná hra, kterou mohl tristně snadným průchodem na vápno zlomit Hummels, kterého zastavil až solidní zákrok Stekelenburga, který si pak parádním reflexem poradil i s následnou dorážkou.

Neuer se tak do světel reflektorů dostal až v 58. minutě, když bravurním zákrokem odrazil projektil Van Persieho zpoza vápna. Místo nastartování holandského ofenzivního motoru přišlo dlouhé hluché místo zápasu, ve kterém se zdálo, že jsou oba týmy spokojené a jen Německo by nebylo proti, kdyby ještě nějaký zásah přidalo.

Zlom přišel v 70. minutě, kdy se do dobré příležitosti ve vápně dostal Sneijder, jehož pohotovou ránu zablokoval jeden z obránců. Dvě minuty poté už dostal přespříliš prostoru ve středu hřiště před vápnem od Hummelse Van Persie a mezi nohama Badstubera poslal balón těsně nad zemí k levé tyči. Oranjes se tak dočkali po více jak 160 minutách prvního gólu na letošním mistrovství.

Oranžová marnost se pak projevila naplno, když přes veškerou snahu nemohl Marwijkův tým přeřadit na vyšší stupeň. Před závěrem to tak odnesl rozezlený Robben, který se při střídání vydal netypickou cestou, během které si sundal sotva propocený dres.

Vše mohla dokumentovat poslední minuta řádné hrací doby, když Klose napadal rozehrávajícího Stekelenburga a nechybělo mnoho, aby se balón odrazil ke třetímu německému gólu. Přesto se Němci radují z druhého vítězství a nejlepšího postavení ve skupině B.

Autor: Josef Gvoždiak

Komentáře (1153)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele