základní skupiny - skupina C, 3. kolo
18.06.2012 20:45 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Itálie si poradila s Irskem a postupuje do čtvrtfinále

Italové neponechali nic náhodě a své utkání proti Irům nakonec zvládli. Squadra Azzurra vyhrála díky brankám Cassana a Balotelliho 2:0 a vzhledem k výhře Španělů nad Chorvatskem si zahraje čtvrtfinále. Irové se s šampionátem loučí bez jediného bodu.

Kdo očekával hned od úvodu velký nápor Italů, musel být zklamán. Irové velmi dobře bránili a navíc se pouštěli do nebezpečných protiútoků, ve kterých ale nebyli schopni pořádně zakončit. Itálie se pomalu, ale jistě rozjížděla, velmi dobře fungovala především spolupráce útočníků Cassana s Di Natalem. Po příhrávce prvně jmenovaného kanonýr Udinese ve vápně promáchl a pálil i další zajímavé šance.

Po půlhodině hry mu krásně naservíroval balón aktivní Balzaretti, Di Natale se z otočky uvolnil, ale trefil jen rameno St Ledgera. Za chvíli byl Di Natale opět v akci, ale defenzíva Irů ho do koncovky nepustila. Když už se tak přeci jenom stalo, bylo to z velkého úhlu. Di Natale přesto dokázal trefit odkrytou branku, ale míč směřující do branky odkopl St Ledger.

Zahanbit se nenechal ani druhý útočník Cassano, jeho nepříjemná rána vyklouzla Givenovi z náruče a Italové kopali rohový kop. Z něho Squadra Azzurra sice neudeřila, ale o chvíli později už byla při dalším rohovém kopu úspěšná. Pirlo skvěle rozehrál a Cassano ve vzduchu lízl míč do sítě - 1:0 pro Itálii. Prandelliho svěřenci výsledek do šaten udrželi a vzhledem k probíhajícímu výsledku druhého utkání to zatím vypadalo na postup.

Ve druhém poločase čekala Itálii ještě pořádna šichta. Po krásné kombinaci Cassana, Balzarettiho a Di Nataleho znovu spasil Iry dobrým obraným zákrokem St Ledger. Irové chtěli v posledním utkání získat alespoň bod a v jednu chvíli začali Italům pořádně zatápět. V těžké pozici zakončoval Doyle a po dobrém centru McGeadyho nebezpečně hlavičkoval Keane. Smolařem utkání byl bezpochyby Di Natale. Také ve druhém poločase se dostal do zakončení, ale branka mu nebyla přána.

Mezitím přišla zpráva z Gdaňsku. Španělé se dostali do vedení 1:0, a pokud by Chorvaté vyrovnali, Italové by na turnaji skončili. Kouč Prandelli se proto rozhodl posílit ofenzívu příchodem Maria Balotelliho a ten se mu zakrátko odvděčil druhým italským gólem. Zády k brance a bráněn O’Sheou neomylně zakončil a přiblížil svůj tým postupu - 2:0 pro Itálii. Na irské straně nezvládl emoce Andrews a po červené kartě se ještě ohnal směrem na italskou lavičku. Italové v závěru chtěli přidat třetí gól a mít definitivní jistotu. To se sice nakonec nepodařilo, ale Španělé svůj zápas vyhráli, takže Squadra Azzurra si z druhého místa rovněž zahraje čtvrtfinále.

Autor: Ondřej Linhart

Komentáře (545)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele