základní skupiny - skupina A, 3. kolo
16.06.2012 20:45 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Fantazie! Česko po zasloužené výhře slaví prvenství ve skupině!

Na posledních pár vteřin čeští příznivci oněměli. Blaszczykowski divže nesrovnal, když Kadlec heroicky vyhlavičkovával míč až z brankové čáry. Proto nicméně záhy celá Česká republika mohla propuknout v neřízený jásot, naopak domácí v zoufalství. Na turnaji končí, zatímco Bílkova parta finišuje na čele...

Červenobílá polská družina měla úvodní polovině prvého dějství více ze hry a náležitě trestala rozpačitou českou rozehrávku, postrádající přesnost i zdařilý nápad. První možnost však měla česká reprezentace, když již ve čtvrté minutě po Gebre Selassieho přízemním centru z pravého křídla do šestnáctky, kde ve ložence selhal Václav Pilař.

Mezitím Poláci nenechali dlouhé minuty českému výběru balón; v jedenácté minutě jej sice Plašil získal, ale chybnou rozehrávkou odevzdal Blaszczykowskému, jemuž mičuda sjela v první tutovce domácího výběru na šajtly a namířila si to vedle branky. Boenisch o chvíli později napřáhl z šestnáctky, jeho rána prosvištěla nad břevnem, ve dvaadvacáté minutě jej bez potíží zpacifikoval Petr Čech.

Jakmile začalo ustávat hromobití a z oblohy padat kýble vody, český výběr pookřál a začal si počínat aktivněji. Po křídlech čeští reprezentanti začali tlačit na polskou defenzívu v čele s Tytońem, jenž se krom Pilařovy střely doprostřed branky nemusel likvidovat žádnou větší příležitost. Závěr prvého dějství však napověděl a ukázal, kterak by se mělo naše mužstvo ubírat ve druhém dějství.

A druhé dějství patřilo našemu celku, od prvých minut kontroloval míč, i přes nepatrné nepřesnosti zdárně kombinoval a v případě ztráty balónu svému soupeři nedaroval ani píď prostoru. Poláci byli v ofenzívě bezradní, jakýkoliv větší náznak bez potíží odvrátila naše defenzíva a notně pomohla ke klidu ofenzivní složce, která se postupně dostala do několika palebných příležitostí.

Ponejprv zahrozil bodlem Limberský, jenž polechtal boční síť. V pětašedesáté minutě měl první českou tutovku Tomáš Sivok po centru Plašila, ale jeho tak trochu nečekaná hlavička, když k němu doplachtila mičuda přes celé vápno, z malého čtverce pouze nastřelila pozičně dobře postaveného Tytóna. Za malou chvíli jinak dobře hrající Milan Baroš zasobčil, když namísto přihrávky na neobsazeného Gebre Selassieho zakončoval sám, bezúspěšně do polského čapáka držícího polské naděje nad hlavou.

Ve dvaasedmdesáté minutě přišla zasloužená odměna za českou aktivitu, když se po chybné rozehrávce Poláků vně české poloviny dostal k míči Tomáš Hübschman, vyvezl společně s Barošem mičudu až k vápnu, kde ji předal výborně hrajícímu záložníkovi německého Wolfsburgu Petru Jiráčkovi, jenž vykoupal Wasilewského a nerozpakoval se poslat balón nechytatelně k levé Tytońově tyči.

Opaření Poláci s oddanými a fantastickými příznivci v zádech dalších deset minut nedokázali rozrušit dobře pracující obraný val českého celku, naopak to bylo české družstvo, které se objevilo ve třech zajímavých šancích. Nejprve Tytoń ukradl Barošovi těsně míč od kopaček, následně Dudka postupoval stejně se Sivokem a nakonec Piszczek zablokoval dobře vypadající ránu skvěle hrajícího Jiráčka. V závěru klání polští fanoušci vzdali hold svým bojujícím druhům na hřišti, ti čeští pak v euforii budou slavit ještě do pozdních ranních hodin. S ohledem na poslední dvě klání zaslouženě, na to první trochu překvapivě.

A přitom to mohlo být všechno naopak, mohlo vše v posledních vteřinách skončit, avšak Michal Kadlec vyhlavičkoval mičudu směřující do branky. Naštěstí vše dopadlo pro české barvy skvěle, slavíme postup z prvního místa a budeme čekat na svého soupeře!

Autor: Jiří Lapáček

Komentáře (2066)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele