základní skupiny - skupina A, 3. kolo
15.06.2008 20:45 CET
3 : 2
(0:1)

Reportáž

Všechno špatně: Turci otočili zápas a poslali Čechy domů!

Česká reprezentace sice do 75. minuty vedla 2:0, ale v poslední patnáctiminutovce vstřelili Turci tři branky a po výhře 3:2 se mohou těšit na čtvtfinále. Smutným hrdinou se stal Petr Čech, který ač byl po celý turnaj jistotou, v klíčovém momentu selhal.

Češi nastoupili v sestavě s jedním hrotem a tím byl Jan Koller, který v sestavě nahradil Milana Baroše, což se ukázalo jako dobrý tah. Už v 1. minutě střílel nepřesně Matějovský. Úvodní minuty toho moc nepřinesly, kromě propagačních střel se na hřišti nic zajímavého nedělo.

Až v 11. minutě se dostal Koller po centru Jankulovského k nebezpeční hlavičce, do svatyně Volkana Demirela se ale nevešla. Turci o sobě dali poprvé vědět až v 17. minutě, ale ani Tuncay nestřílel přesně.

Jan Koller byl opravdu při chuti a turecká obrana s ním měla velké potíže. Z jeho vyhrané hlavičky těžil Matějovský, který ale Volkana nepříjemným pokusem z voleje nepřekonal. O několik minut později se po nebezpečném centru málem prosadil samotný Koller, ale obránce Cetin před ním na poslední chvíli zasáhl.

Turci byli v útoku bezradní a jejich bezradnost dokumentovala mnohdy zdlouhavá rozehrávka. Naopak čeští fotbalisté byli směrem dopředu mnohem aktivnější, navíc vyhrávali většinu osobních soubojů.

Ve 33. minutě poslal před branku Turecka další povedený centr Marek Jankulovski, před dotírajícím Sionkem na poslední chvíli hasil brankář Demirel.

O minutu později se Česko konečně dočkalo. Zdeněk Grygera zatáhl míč po pravé straně a centrem našel Jana Kollera, který přesnou hlavičkou rozvlnil síť. Volkan Demirel si na míč sáhl, ale to bylo vše.

Vedení 1:0 odpovídalo dění v prvním poločase. Turci se prakticky nedostali k ničemu a především Jan Koller jim dělal obraně velké potíže. Jediným škraloupem prvního dějství bylo nucené odstoupení Matějovského, který si poranil vazy v koleně. Nahradil ho David Jarolím.

Do druhého poločasu vstoupili Turci o poznání aktivněji. Nihat po nedorozumění českých zadáku mířil vysoko. Důležitou úlohu v těchto minutách sehrál David Rozehnal, který uchránil Čechy obranými zákroky před inkasovanou brankou. Přesto byli Turci v 53. minutě blízko vyrovnání, po standardce Altintopa míč propadl až na hlavu Tuncaye, ale míč letěl do míč, kde stál připravený Petr Čech. Na levé straně zálohy Turků byl aktivní Arda Turan, který své spoluhráče zásoboval přesnými pasy.

V 57. minutě posílil kouč Turecka Fatih Terim ofenzívu. Ze hřiště stáhl Mehmeta Topala a nahradil ho Kazimem. Udeřili však Češi.

Jan Koller využil zaváhání zadáků Turecka a postupoval sám na Volkana Demirela, ale dostal ze střeleckého úhlu a branku netrefil. V 62. minutě už si míč cestu do turecké sítě našel. Přesný Sionkův centr usměrnil do sítě Jaroslav Plašil. Česko vedlo 2:0 a bylo jednou nohou ve čtvrtfinále.

Do kolen mohl Turky srazit Jan Polák, ale nastřelil tyč. V 75. minutě Turci vstřelili kontaktní gól, na umístěnou střelu Turana byl Petr Čech krátký. V 82. minutě Servet Cetin o milimetry minul míč. Turecko mělo obrovskou převahu.

Smutným hrdinou zápasu se stal Petr Čech, který celý turnaj odchytal výborně. Než přišla fatální chyba. Zdánlivě jednoduchou situaci nezvládl, v rukavicích neudržel míč, čehož využil Nihat Kahveci a vyrovnal na 2:2. Nečekaný obrat v utkání byl dokonán v 89. minutě, trefil se opět útočník Villarrealu, když přesnou střelou nedali českému brankáři šanci.

Zlomení Češi měli málo času na vyrovnání, přesto byli blízko. Jan Koller vyhrál osobní souboj s Volkanem Demirelem, ale míč si cestu mezi tři tyče nenašel. Brankář Turecka pak nezvládl vypjatý zápas a českého útočníka trefil pěstí a rozhodčí Peter Fröjdfelt ho bez milosti vyloučil.

Další šanci už čeští fotbalisté neměli a po prohře 2:3 na turnaji končí. Turci se mohou těšit na čtvrtfinále.

Autor: David Kubáň

Komentáře (621)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele