play off - finále
29.06.2008 20:45 CET
0 : 1
(0:1)

Reportáž

Mistrem Evropy je Španělsko! Zlato zajistil Torres

Nejtěsnějším možným rozdílem 1:0 zvítězilo Španělsko nad Německem. Rozhodla o tom přesná trefa muže zápasu Fernanda Torrese z 33. minuty. Mužstvo z Pyrenejského poloostrova ovládlo Euro 2008 a po 44 letech zdvihlo nad hlavu trofej pro mistra Evropy!

Němci od první minuty vysunuli presing hluboko na polovinu Španělska a záhy málem sklidili ovoce. Ramos pod tlakem chyboval v rozehrávce a před pronikajícím Klosem hasil nebezpečí skvělým obraným zákrokem kapitán FC Barcelony Carles Puyol. Pravá strana Španělska, kde operoval Ramos, byla pod tlakem. Právě po přihrávce Kloseho pálil Hitzlsperger doprostřed branky.

První velké šance se svěřenci velezkušeného kouče Aragonése dočkali ve 14. minutě. Xavi vysunul z levé strany nabíhajícího Iniestu, jehož střílenou přihrávku nešťastně tečoval Metzelder, Lehmann však prokázal výborný reflex a gól ve vlastní síti odmítl. Největší šance prvního dějství přišla o několik minut později. Ramos poslal přesný centr do míst, kde si naběhl Torres a po jeho hlavičce zazvonila tyč.

Španělsko svého soupeře jasně přehrávalo. Němci se soustředili na pozorné bránění, ale především Fernando Torres dělal stoperské dvojici Německa velké problémy. Za svou aktivitu byl odměněn v 33. minutě. Philipp Lahm podcenil sprinterský souboj s útočníkem Liverpoolu, který následně přehodil vybíhajícího Lehmanna a poslal Španělsko do vedení.

Nebylo proto překvapením, že chybující Lahm se už v druhém poločase na hřiště nedostal, nahradil ho Marcell Jansen.

Kdo čekal, že se Španělsko po změně stran zatáhne, mýlil se. Xaviho tečovanou střelu vyrazil Lehmann na rohový kop, po kterém střílel jako přes kopírák David Silva. Další šanci měl Ramos, mezi tři tyče se jeho střela taky nevlezla.

Po zaváhání Puyola přiklepl Schweinsteiger proti noze Ballackovi a hvězda londýnské Chelsea mířila jen těsně vedle.

Nervozita na obou stranách se stupňovala. Především Němci reagovali na některá rozhodnutí sudího dost podrážděně. Po konfliktu Podolského se Silvou se málem vylučovalo.

Němci se nemohli dostat do souvislého tlaku. Chytrá hra Španělska jim to zkrátka nepovolila. Navíc španělský výběr měl na kopačce další góly, obrana Německa zaspala po standardce Xaviho a Němce zachránil skvělým zákrokem proti hlavičce Ramose veterán Lehmann.

Strůjcem dalších šancí byl Andrés Iniesta. Jeho střelu vykopl Frings na brankové čáře. V druhém případě mířil do míst, kde byl Lehmann připraven.

Němci v závěrečných minutách působili dost unaveně, museli totiž stíhat chytré španělské hráče, což jim ubralo hodně sil. Aktivní hrou tak Španělsko nepovolilo Německu vytvořit si závěrečný tlak a po 44 letech se stalo opět mistrem Evropy!

Autor: David Kubáň

Komentáře (385)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele