základní skupiny - skupina A, 1. kolo
07.06.2008 18:00 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Češi na úvod Eura porazili Švýcarsko!

Úvodní utkání mistrovství Evropy 2008 mezi domácím Švýcarskem a Českou republikou skončilo vítězstvím českých barev nejtěsnějším možným rozdílem. Jedinou branku utkání vstřelil Václav Svěrkoš. Diváci si ovšem nemohli na špatný fotbal stěžovat, jelikož k vidění byla otevřená partie se spoustou šancí, se smutným koncem pro domácí.

Zápas začal opatrně, ale hned ve třetí minutě přišla menší chybička v rozehrávce a Frei, mocně podporovaný domácími fanoušky, se hrnul do šance. Střela z větší vzdálenosti ale mířila vedle. O tři minutky později fauloval Plašil a domácí měli první standardní situaci. Magninův centr z pravé strany byl ale odvrácen na roh. Následný rohový kop rozehrál Barnetta, ale nejvýše vyskočil Ujfaluši. Český stoper ale hlavičkoval pouze k Barnettovi, jehož centr byl opět odvrácen. Petr Čech poté rychle založil útočnou akci a Sionko po pravé straně utíkal Magninovi, jenž mu nestačil. Záložník FC Kodaň nakonec vybojoval roh. Secvičený signál ovšem příliš nevyšel a Švýcaři se hrnuli do brejku, který dobrým zákrokem zastavil Galásek.

V 11. minutě se po dobré kombinaci a přesné kolmé přihrávce tlačil před brankáře Benaglia Sionko, ale domácí brankář dobře zakročil. Švýcaři odpověděli akcí Behramiho, jenž dokázal obejít Jankulovského, ale jeho centr zneškodnil Grygera. Po šanci domácích opět šli do útoku Češi. Grygera patičkou posunul na Jarolíma, jehož tečovaný centr nadělal brankáři Benagliovi plno práce.

Hra se přelévala z jedné strany na druhou a po čtvrthodině se ke střele odhodlal aktivní Behrami, ale našel pouze ve středu branky stojícího Čecha. V závěru úvodní dvacetiminutovky se po skvělé patičce kapitána Freie dostával do dobré střelecké pozice Inler, ale levačkou našel pouze Petra Čecha. První obrovská šance Švýcarů přišla ve 21. minutě, kdy unikl obraně Frei, ale jeho úmysl prostrčit míč mezi nohama českého gólmana mu nevyšel a Čech skvěle zasáhl.

Prozatím nejaktivnější hráč českého výběru Libor Sionko se několikrát snažil prodrat domácí obranou, či odcentrovat, ale žádný větší úspěch nezaznamenal. Po třiceti minutách přišel první menší zásah do hry rozhodčím Rosettim. Napoprvé ovšem pouze napomínal Fernandese za tvrdý zákrok na Jana Poláka. Švýcaři se po úvodním náporu začali soustředit spíše na obranu a Češi měli více prostoru k rozehrání útočné akce. Plašilův centr ale Kollera minul. Jenomže poté přišla další chyba v české rozehrávce a kdo jiný než Frei se zmocnil míče a před šestnáctkou se napřáhl. Čech měl ale opět štěstí, když míč mířil přímo na něj. Dorážející Barnetta již byl v ofsajdu.

Hlavními aktéry další české akce byl Sionko s Plašilem. První jmenovaný vyhrál hlavičkový souboj, čímž vyslal Plašila, který se snažil rychle vrátit do vápna na rozběhnutého Sionka, ten proti dvoum obráncům neuspěl. Ve 40. minutě fauloval Magnin Kollera a pro české barvy se rýsovala slibná standardní situace. Trestný kop zahrával Marek Jankulovski, jehož levačka nakonec našla pouze brankáře Benaglia. Na druhé straně zastavil Alexandera Freie Grygera. Švýcarský útočník si při souboji přivodil zranění a se slzami v očích musel opustit hřiště. O chvíli později navíc Freiovi pocity ještě zhořkly, když mu lékaři oznámili, že se zraněným levým kolenem nepůjde pokračovat. Švýcaři tedy těsně před poločasem přišli o svojí největší hvězdu a její budoucnost na šampionátu je nejistá. Pro domácího kanonýra skončilo, podle jeho slov nejdůležitější utkání kariéry osobní tragédií.

Do druhého poločasu nastoupili domácí pochopitelně s jednou změnou, když smutnícího Freie nahradil Yakin. S vystřídáním Freie musela přijít i změna kapitána a tohoto úkolu se zhostil Magnin. První větší šanci druhého dějství měli opět domácí, když nebezpečně pálil Inler. Čech ale i s menšími problémy míč udržel. O chvilku později se dral před branku nový muž na hřišti Yakin, kterému zkřížil cestu Galásek. Sudí Rosetti ovšem viděl nedovolený zákrok a Petr Čech mohl vyhlásit stupeň největšího ohrození. Yakinův pokus z 18 metrů jen těsně minul českou branku. Češi se po úvodním náporu Švýcarů a několika nepřesných rozehrávkách konečně dostali do útoku, ale Jankulovského volný přímý kop opět skončil v rukavicích brankáře Benaglia. Po deseti minutách druhého poločasu našel ve vápně Strellera Inler. Domácímu útočníkovi ale na poslední chvíli ukopl míč Rozehnal.

V 56. minutě si pro všechny fotbalové fanoušky připravil velké překvapení trenér českého národního Karel Brückner, když místo Jana Kollera nasadil Václava Svěrkoše. Trochu překvapivým střídáním chtěl určitě zareagovat na momentální situaci na hřišti, která se pro Česko prozatím nevyvíjela nijak přívětivě. Jedním z důvodů Kollerova vystřídání mohl být také jeho zdravotní stav, ale pravděpodobně šlo čistě o strategické střídání, jelikož Koller se proti těsně bránícímu Senderosovi příliš neprosadil.

Český tým poté uzamkl domácí výběr na vlastní polovině a Sionko nakonec vybojoval zajímavou standardní situaci, které předcházela žlutá karta pro domácího Magnina, vůbec první v celém utkání. Jankulovski z přímého kopu dobře kroutil míč, ale Sionkovi chyběly centimetry, aby míč zasáhl. Hra se poté znovu obrátila a tlačit začali Švýcaři. Série rohových kopů, ale žádné větší nebezpečí nepřineslo.

V 64. minutě se snažil najít kolmou přihrávku rozběhnutého Sionka Plašil. Přihrávka mu příliš nevyšla, ale míč se k němu vrátil a český záložník se již chystal ke střele, když ho k zemi pár metrů před vápnem seslal Barnetta. K exekuci slibného trestného kopu se znovu postavil Jankulovski, jenomže mířil nepřesně. Po české šanci se dostali na řadu domácí. Skvělý centr našel ve vápně Yakina, kterého čeští stopeři nepokryli. Naštěstí pro Česko ale mířil Yakin o pár metrů vedle. Na druhé straně pak vybojoval aktivní Sionko další roh pro české barvy, ale Plašilův centr zlikvidoval Benaglio.

Češi se po menším tlaku domácích opět dostali do útoku. Obléhání Benagliovi branky sice dlouho nemělo úspěch, ale když už to vypadalo, že se Švýcaři ubránili, vrátil míč do pokutového území Galásek a Svěrkoš potvrdil svůj střelecký instinkt, když v podstatě z voleje chladnokrevně zakončil. Pro Švýcary možná trochu krutý trest, jelikož po celý dosavadní průběh byli spíše lepším týmem a z první větší šance ihned inkasovali.

Domácí trenér na obdrženou branku reagoval střídáním. Na hřiště za Stephana Lichtsteinera vyběhl Johan Vonlanthen. Pouze pár desítek sekund na hřišti byl Vonlathen a okamžitě se zapsal do historických análů, když fauloval Jarolíma a uviděl žlutou kartu. Na hře švýcarského týmu byla vidět menší nervozita a hráči se dopouštěli zbytečných faulů.

V 80. minutě vyvrcholil tlak domácího týmu, ale při českém týmu stáli všichni svatí. Švýcaři se dostali hned do dvou obrovských šancí. Nejprve ve vápně vyhrál hlavičkový souboj Streller a Barnetta nebezpečnou přízemní střelou ohrozil Petra Čecha, jenž skvěle zakročil. Touto šancí ovšem útok domácích neskončil, když následně přišla šance ještě větší. Do břevna pálil Vonlanthen a Češi si mohli oddychnout. Švýcaři ještě po skončení akce reklamovali ruku Tomáše Ujfalušiho, ale rozhodčí Rosetti jejich prosbu nevyslyšel. Opakovaný záběr ale prokázal, že český stoper skutečně zahrál rukou.

Hru poté přerušilo střídání na obou stranách. Za vyčerpaného Sionka, jenž odehrál skvělé utkání, přišel Stanislav Vlček. Na druhé straně nahradil Behramiho Eren Derdiyok. Švýcaři se pomalu dostávali k očekávanému závěrečnému náporu. Po rohovém kopu zprava ostře centroval Inler, ale jeho pokus nenašel žádného spoluhráče. Poslední střídání českého týmu bylo jasné – udržet těsně vedení. Davida Jarolíma totiž nahradil defenzivní Radoslav Kováč.

Obléhání české branky nakonec skončilo centrem a následnou hlavičkou Strellera, jenž mířil nad branku. Na Petra Čecha se ovšem hrnul jeden centr za druhým a nedorozumění v rozehrávce chtěl ztrestat Barnetta, ale Čech se štěstím vytáhl před dotírajícími útočníky na roh. V podstatě všichni domácí hráči byli natěsnání v pokutovém území a čekali na trestný kop Barnetty, který byl poněkud sporně nařízen. Centr ale čeští obránci dokázali odvrátit a frustrovaný Barnetta následně seslal k zemi Václava Svěrkoše, jenž musel být odnesen na nosítkách. Domácí záložník také uviděl žlutou kartu.

Česká republika již poté dokázala nejtěsnější vedení udržet a v úvodním utkání Mistrovství Evropy zvítězila nad domácím Švýcarskem díky brance Václava Svěrkoše 1:0.

Autor: Ondřej Holzman

Komentáře (477)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele