play off - semifinále
30.06.2004 20:45 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Portugalsko - Nizozemsko 2:1

Evropský šampionát v Portugalsku zná prvního finalistu. Po vítězství 2:1 nad Nizozemskem se jím stala domácí reprezentace. Její postup je naprosto zasloužený a nyní bude do čtvrtečního večera čekat na jméno svého finálového soupeře. O branky vítězů se postarali Ronaldo a Maniche, za poraženou stranu korigoval vlastencem Jorge Andrade...

Ani jeden ze soupeřů nezačal portugalský šampionát podle vlastních představ a oba museli o postup ze základní skupiny bojovat až do poslední chvíle. Domácí si po úvodní šokující porážce od Řecka postupně poradili s Ruskem a Španělskem, Nizozemce zase po remíze s Německem a prohře s Českem zachránila výhra 3:0 nad Lotyšskem a prohra Německa s naším týmem.

Podobný osud pak měly oba týmy i ve čtvrtfinále, protože mezi nejlepší čtyři týmy starého kontinentu postoupily až díky rozstřelu ze značky pokutového kopu. Spasitelem Portugalska se v nich stal brankář Ricardo, nizozemské penaltové prokletí zase rozhodující trefou prolomil mladíček Robben.

Do role mírného favorita byl fotbalovou veřejností pasován tým Luize Felipe Scolariho. Ten před utkáním nabádal švédské rozhodčí k větší pozornosti ohledně herních prvků dvou nizozemských fotbalistů. Obránce Reiziger totiž při autových vhazováních v předchozích duelech často nestál oběma nohama na zemi, jak předepisují pravidla a stížnosti neutekl ani van Nistelrooy. Střelec čtyř branek podle něho není trestán odmáváním ofsajdu za to, že často stojí za ofsajdovou linií a této výhody následně využívá k nebezpečným situacím.

Brazilský kouč, jenž by měl v nejbližších dnech dostat od portugalského svazu nabídku na prodloužení kontraktu, udělal oproti čtvrtfinále proti Anglii jednu změnu, když po jednozápasové absenci vrátil do základní sestavy Pauletu na místo Nuno Gomese. Jeho protějšek Dick Advocaat učinil změny hned dvě. Zraněného Franka de Boera nahradil Bouma a se Švédskem nevýrazného van der Meydeho zase rychlík Overmars.

Utkání řídil jako hlavní rozhodčí nám velice dobře známý Švéd Anders Frisk a žlutá karta z jeho ruky mohla v případě postupu do finále rozesmutnět po třech hráčích na každé straně. Ze čtvrtfinále si totiž napomínání přinesli Portugalci Costinha, Deco a Ricardo Carvalho a Nizozemci Frank de Boer, Andy van der Meyde a Roy Makaay.

Oba celky vstoupily do utkání opatrně a bylo vidět, že jejich hlavním cílem je neinkasovat. Mírnou převahu si vytvořili domácí Portugalci a velice aktivní bylo především duo Ronaldo – Figo. Poprvé oba nizozemské obraně zatopili v desáté minutě, kdy hráč Manchesteru United jen těsně nedosáhl na Figův centr. O osm minut později pak po akci záložníka Realu Madrid pálil Ronaldo pouze do van der Sarovy náruče.

Čekání na první chybu skončilo ve 26. minutě. To se Ronaldo ocitl po Decově rohovém kopu osamocený na malém vápně a přesnou hlavičkou rozjásal zaplněný stadion – 1:0. Při celé gólové situaci zaspali střelce hlídající van Bronckhorst a van der Sar, jenž zůstal stát na brankové čáře.

Až poté se ke slovu dostali i Nizozemci a dvakrát zahrozili po centrech Davidse z levé strany. Nejprve prosvištěla Overmarsova rána bez přípravy těsně nad Ricardovou bránou a poté uklidil míč před naskakujícím Seedorfem na poslední chvíli na roh Andrade. Holanďané začali otevírat okénka v obraně a domácí si tak snadněji vytvářeli gólové příležitosti. Příkladem toho byla 35. minuta, kdy se po přihrávce Manicheho ocitl sám před van der Sarem Pauleta a pouze vynikající reflex brankáře Fulhamu udržel svému týmu jenom jednobrankové manko.

Po celý poločas byl prakticky neviditelný Ruud van Nistelrooy. Do šance se dostal až ve 39. minutě a hned z toho byl gól. Nizozemskou radost však pokazil zvednutý praporek švédského asistenta rozhodčího Ekströma, jehož krajan a hru velice často pouštějící hlavní sudí Frisk navíc ukázal protestujícímu Overmarsovi žlutou kartu. Tečku za prvním poločasem pak udělala 41. minuta a individuální akce živou vodou pokropeného Figa, který si poradil s van Bronckhorstem a střelou levačkou rozezvučel pravou tyč brány van der Sara.

Nizozemcům přišel do druhého poločasu pomoci Roy Makaay, který nahradil Overmarse. Šance se však množily především před jejich bránou. V 54. minutě šel po Ricardově dlouhém výkopu sám na van der Sara Pauleta. V zakončení se rozhodl pro tvrdou střelu, ale trefil pouze nizozemského brankáře. O čtyři minuty později ale už byl strážce nizozemské svatyně bezmocný, když Deco narychlo rozehrál rohový kop na Manicheho a ten z rohu velkého vápna již nemohl trefit lépe – 2:0.

Stadion v Lisabonu ovládla portugalská euforie, jenomže tu o chvíli později zchladil Jorge Andrade. Obránce Deportiva La Coruňa totiž v 63. minutě nešťastně přeloboval vlastního brankáře po van Bronckhorstově centru, který byl původně adresován van Nistelrooyovi – 2:1. Nizozemci tak paradoxně dali branku, aniž by jedinkrát vystřelili na bránu. Dvě minuty nato mohlo být dokonce vyrovnáno, van Nistelrooyovi naneštěstí pro Nizozemce chyběly k dosažení na centrovaný míč centimetry.

Hra se poté trochu rozkouskovala, o což se hlavní měrou zapříčinili především domácí fotbalisté. Nizozemskou ofenzivu přišli podpořit van der Vaart a van Hooijdonk, ani jejich přítomnost však týmu trenéra Advocaata k tlaku nepomohla.

Rozhodčí nastavili i přes střídání a časté zdržování pouze čtyři minuty. V nich měl vyrovnání na kopačce specialista na přímé kopy van Hooijdonk, ale z ideální pozice nedokázal prostřelit červeno-zelenou zeď.

Naopak ve čtvrté minutě nastavení mohl pečeť na portugalský postup do finále přidat Deco. Tváří v tvář van der Sarovi sice neuspěl, na radosti domácích fanoušků a hráčů to však nic neubralo. Po závěrečném hvizdu se na lisabonském stadionu strhla obrovská portugalská radost.

Nizozemci stejně jako před čtyřmi lety na vlastní půdě skončili před branami finále. Zlatá portugalská generace k nim naopak klíč našla a na své poslední velké seniorské akci může konečně něco vyhrát. Celá Česká republika však doufá, že se tomu tak nestane. Tým trenéra Karla Brücknera nastoupí ke svému semifinálovému duelu proti Řecku ve čtvrtek a snad nikdo z nás nepochybuje o jeho postupu.

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (6)

Přidat komentář
HOST*HOST

Můj tip na tenhle zápas je 1:1,ale mislim že na penalty vyhrajou portugalci.

Reagovat
HOST*HOST

Portugalci vyhrajou 2:0 a Davids dostane červenou.

(je to frajírek)!!!!!!!!!!!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Bude to pěkný zákusek před naším čtvrtečním zápasem, tohle utkání nemá favority, podle mě znovu půjdou penalty...

Reagovat
smazaný uživatel

můj tip je Nizozemsko a bez penalt.Baroš přijde o vedení,ale zase se na špici dostane.

Reagovat
HOST*Robi

Nechce jse my verit , ze tak malo cechu sleduje EURO 2004.

Kdo z koho Portualsko nebo Nizozemi

TIP : TIP

Reagovat
smazaný uživatel

Proč myslíš, že EURO sleduje málo Čechů?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele