základní část, 27. kolo
30.03.2024 16:30 CET
3 : 1
(1:1)

Reportáž

Radost hráčů Nijmegenu (© NEC Nijmegen)

Série PSV skončila, na vlastním stadionu ho šokoval Nijmegen

Dvaačtyřicet utkání za sebou - tak dlouho trvala šňůra PSV bez porážky v Eredivisii, jelikož až do tohoto sobotního duelu v Nijmegenu naposledy prohrálo koncem ledna uplynulého roku ještě tehdy v Emmenu (0:1). Eindhovenský gigant tedy neprohrál v nizozemské nejvyšší soutěži více jak čtrnáct měsíců, jenomže teď ihned po reprezentační přestávce neudržel náskok v Nijmegenu a musel spolknout hodně hořkou pilulku po nepříznivém výsledku 1:3.

Svěřenci trenéra Petera Bosze si tak lehce komplikují návrat na nizozemský trůn po dlouhých šesti letech. Na čele sice drží desetibodový náskok před druhým Feyenoordem, ovšem ten má k dobru nedělní zápas 27. kola s Utrechtem. NEC naopak odčinilo čtrnáct dní starou porážku právě s Utrechtem (0:1) a nečekaně se vrátilo na vítěznou vlnu, se ziskem velmi solidních dvaačtyřiceti bodů se posunulo na vynikající pátou příčkou tabulky o bod před šestý Ajax.

Jasný favorit přitom zahájil toto utkání dle očekávání aktivněji a po úvodní nepřesné střele z úvodu zápasu se dostal do vedení přesně po dvaceti odehraných minutách. Prosadit se dokázal belgický forvard Johan Bakayoko, jenž se po akci na levém křídle a zákroku brankáře Cillessena dostal k dorážce před hranicí brankového území a zblízka uklidil balón přímo do levého spodního růžku.

Výběr vedený koučem Rogierem Meijerem se však v žádném případě nevzdal a těsně před koncem úvodního dějství srovnal krok. Veerman totiž ve vlastní šestnáctce evidentně došlápl kotník Sylly Sowa a rozhodčí Nijhuis nařídil po přezkoumání videozáznamu pokutový kop - k němu se postavil zkušený dánský exekutor Lasse Schöne a nekompromisně zavěsil do pravé šibenice.

Nijmegen naprosto senzačně otočil vývoj čtyři minuty po změně stran. Do vedení se dostal zásluhou japonského špílmachra Kodaie Sana, který po ráně Hoedemakerse a zákroku gólmana Beníteze stál ve správnou chvíli na správném místě a z bezprostřední blízkosti se trefil k bližší konstrukci. Outsider tohoto střetnutí definitivně rozhodl o svém úspěchu krátce po hodině hry, neboť aktivní Sow po skvělé práci střídajícího Pereiry na pravé straně chladnokrevně vypálil ze tří metrů pod břevno.

Hosté v závěrečné dvacetiminutovce zákonitě přidali a naději na bodový zisk mohli vykřesat v 81. minutě. Nijhuis totiž nařídil v jejich prospěch penaltu za podražení Pereiry na Desta, nicméně v klíčovou chvíli selhal kapitán Luuk de Jong, protože jeho pokus vyrazil do strany famózní Cillessen. Stejný hráč zahrozil ještě jednou v poslední minutě základní hrací doby, ale i tentokráte si vylámal zuby na brilantním Cillessenovi.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele