play off o Evropskou ligu - finále
26.05.2024 18:00 CET
1 : 2
po prodloužení
(1:0, 1:1)

Reportáž

Go Ahead Eagles vyhrálo v Utrechtu v prodloužení a zahraje si předkolo Konferenční ligy

Utrecht měl na dosah postup do předkola Konferenční ligy, jelikož v domácím prostředí s Go Ahaed dlouho vedl díky trefě Nicka Viergevera krátce po půlhodině hry, jenže stejný hráč pak po vyloučení Oscara Fraula smolně zamířil do vlastní branky v nastaveném čase a hostující outsider nakonec rozhodl o svém úspěchu v závěru prodloužení díky zásahu Jorise Kramera. Svěřenci trenéra Reného Hakeho se tak postarali o obrovský úspěch, protože Go Ahead poprvé v historii klubu dotáhli do pohárové Evropy.

FC po úvodním vítězství nad Spartou (3:1) mělo mít navrch a o jeho úspěchu ve finále play-off o KL téměř nikdo nepochyboval, jenže houževnatý tým z Deventeru znovu přidal v samém závěru a byl za to odměněn, i když mu po zpackaném závěru základní části Eredivisie prakticky nikdo nevěřil. Úvodní půlhodina nic zásadního nepřinesla, poté z ničeho nic otevřel gólový účet již zmiňovaný Viergever.

Domácí kapitán se v deštivém počasí po rohovém kopu z pravé strany, prudké hlavičce Naubera a zákroku gólmana De Langeho, nacházel ve správnou chvíli na správném místě a zblízka taktéž hlavou dorazil míč do zcela prázdné branky. V následujícím průběhu první půle pálil těsně vedle pravé tyče hostující Tengstedt a vzápětí se na opačné straně musel vytáhnout De Lange proti přízemnímu pokusu Lammerse.

Výběr vedený koučem Ronem Jansem mohl navýšit svůj náskok přesně v polovině druhé půle, avšak Hidde ter Avest hlavičkoval pouze do břevna. V následujícím průběhu se zdálo, že se výsledek už měnit nebude, nicméně domácí si zkomplikovali svou situaci v 86. minutě. Fraulo totiž hodně nevybíravě nakopl unikajícího Deijle a rozhodčí Lindhout mu za tento naprosto zbytečný zákrok bez váhání ukázal přímou červenou kartu.

Poté byl zápas na několik minut přerušen kvůli výtržnostem skalních fanoušků obou táborů, hosté překvapivě srovnali krok v první nastavené minutě. Po pasu z pravého křídla se bránící Viergever snažil odkopnout balón do bezpečí, ale zasáhl ho tak nešťastně, že ho usměrnil přímo pod břevno vlastní branky.

Duel proto dospěl do prodloužení a oslabený Utrecht se snažil hlavně bránit, za každou cenu ho hodlal dovést do penaltového rozstřelu. Jenomže k němu nakonec nedošlo, neboť ve 117. minutě rozhodl o úspěchu Go Ahead zkušený obránce Joris Kramer pohotovou hlavičkou z deseti metrů k vzdálenější tyči po skvěle zahraném přímém volném kopu Rommense.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele