základní část, 13. kolo
25.11.2023 21:00 CET
5 : 0
(2:0)

Reportáž

Jorrel Hato (© AFP)

Ajax tentokráte dominoval a poslední Vitesse deklasoval 5:0

Ajax prožívá jednu z nejhorších sezon v historii, ovšem nyní po reprezentační přestávce konečné ukázal kvality a tápajícímu Vitesse nasázel hned pět branek, což je v tomto soutěžním ročníku jeho nejvyšší výhra. Amsterdamský gigant dominoval od samého začátku a všechny trefy dokázal nastřádat během sedmašedesáti minut, s patnácti získanými body se tak rázem vyhoupl na osmé místo tabulky.

Domácí výběr se navíc dobře naladil na čtvrteční vystoupení Evropské ligy na půdě francouzského vyzyvatele z Marseille, které potřebuje za každou cenu vyhrát. SBV naopak prohloubilo krizi a nedávné odstoupení trenéra Phillipa Cocuho mu zatím nepomohlo, jeho nástupce Edward Sturing teď v Amsterdamu zažil hodně krušnou premiéru. Celek z Arnhemu zůstává v Eredivisii na úplně poslední osmnácté pozici s pouhými osmi body.

Ajax vlétl do tohoto sobotního střetnutí jako uragán a hned první větší možnost z 3. minuty přetavil ve vedení. Svou premiérovou trefu mezi profesionály totiž zaznamenal teprve sedmnáctiletý obránce Jorrel Hato, který si v pokutovém území protivníka parádně vyměnil míč s Bergwijnem a zblízka chladnokrevně překonal bezmocného gólmana Rooma. SBV se radovalo ze vstřelené branky za dalších pět minut, ale senzační vyrovnání se nekonalo, protože skórující Hamulić se nacházel v těsném ofsajdu.

Naopak po necelé čtvrthodině hry byl rozdíl ve skóre dvoubrankový, neboť devatenáctiletý islandský záložník Kristian Hlynsson se po geniálním obloučku do šestnáctky soupeře a zpětnému přistrčení Kennetha Taylora zjevil sám před Roomem a ze sedmi metrů uklidil svůj přízemní projektil do protějšího spodního růžku. Výběr vedený trenérem Johnem van 't Schipem si ve zbývajícím průběhu první půle hlídal dostatečný náskok a po změně stran navíc ještě přidal.

O osudu tohoto utkání bylo definitivně rozhodnuto pět minut po přestávce. Střílený centr Berghuise z pravé strany totiž propadl až před branku, kde vracející se Dominik Oroz zasáhl míč před dotírajícím Chubou Akpomem tak nešťastně, že ho usměrnil přímo k levé tyči vlastní branky - 3:0. Ajax rozhodně nepolevoval v aktivitě ani v následujících minutách a v 58. minutě dokonce vedl o čtyři branky.

V tuto chvíli se prosadil právě osmadvacetiletý anglický forvard Akpom, jenž se po rohovém kopu Berghuise ocitl před hranicí brankového území a prudkou hlavičkou překonal zasahujícího Rooma. Za dalších devět minut uzavřel gólový účet záložník Taylor, jelikož po nahrávce excelentního Berghuise přelstil hned dva bránící protihráče a ze sedmi metrů propálil vše, co mu stálo v cestě.

Závěrečných pětadvacet minut již nic zajímavého nenabídlo. Ajax se po pohárovém vystoupení pokusí uspět v Nijmegenu, Vitesse pro změnu bude mít co napravovat v Sittardu s místní Fortunou.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele