základní část, 18. kolo
21.01.2024 16:45 CET
4 : 1
(2:1)

Reportáž

Brian Brobbey (© AFP)

Ajax si snadno poradil s Waalwijkem a opět se přiblížil ke čtvrtému Alkmaaru

Obrozený Ajax nezaváhal ani ve svém druhém utkání nového kalendářního roku a po úvodní vydřené výhře v Deventeru s místním Go Ahead (3:2) tentokráte nedal žádnou šanci na úspěch podceňovanému Waalwijku, který porazil vysoko po výsledku 4:1. Ústřední postavou tohoto střetnutí se stal útočník Brian Brobbey, jenž v prvním poločase dvakrát skóroval a po změně stran navíc odmítl zkompletování hattricku neproměněnou penaltou.

AFC vyhrálo v nejvyšší nizozemské soutěži již poosmé z předchozích deseti střetnutí a upevnilo si páté místo Eredivisie s jednatřiceti body, za čtvrtým AZ navíc zaostává už jen o tři body. RKC naopak nevyhrálo v nejvyšší nizozemské soutěži pošesté v řadě a zůstává na šestnácté barážové příčce se čtrnácti body. Domácí zahájili nedělní dohrávku 18. kola s velkým elánem, po necelých devíti minutách hry skóroval jednadvacetiletý Brobbey.

Ten si po dlouhém pasu z pravého křídla a následné zpětné hlavičce Bergwijna seběhl před branku a zblízka ze tří metrů snadno rozvlnil síť. Nicméně neuběhlo ani dalších šest minut a jasný outsider nečekaně vyrovnal - zkušený pětatřicetiletý kapitán Michiel Kramer totiž po obrovských zmatcích v brankovém území amsterdamského celku prokázal velký přehled a zcela osamocen dorazil míč ze dvou metrů do odkryté branky.

Nerozhodný stav však netrval dlouho, neboť zhruba deset minut před přestávkou podruhé udeřil Brobbey. O pět minut dříve nejprve orazítkoval břevno Steven Berghuis, při následné nebezpečnější akci se právě Brobbey obtočil na hranici pokutového území kolem bránícího Gaariho a dělovkou z dvanácti metrů pokořil bezmocného brankáře Vaessena. Druhý poločas zprvu probíhal v opatrnějším duchu, jenže pak se opět dostal do tempa favorit.

AFC přidalo třetí pojistku v 64. minutě, když islandský mladíček Kristian Hlynsson po pobídce Marthy napřáhl z dvaadvaceti metrů a jeho skákavý pokus zapadl do vzdálenějšího spodního růžku. O šest minut později byl blízko k hattricku Brobbey, který se postavil k nařízenému pokutovému kopu za ruku padajícího Van den Buijse, ale v klíčový okamžik selhal, protože jeho přízemní pokus vyškrábl famózní Vaessen jednoruč na rohový kop.

Nicméně s domácím týmem to nikterak neotřáslo a naopak tři minuty před vypršením základní hrací doby uzavřel gólový účet tohoto duelu Berghuis, jenž se po rychlém přečíslení a nahrávce střídajícího Carlose Forbse opřel do balónu z dvanácti metrů a nádherně ho uklidil do levé šibenice.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele