základní část, 16. kolo
17.12.2023 16:45 CET
2 : 2
(1:0)

Reportáž

Brian Brobbey (© AFP)

Ajax prohospodařil se Zwolle dvoubrankový náskok a získal tak pouze bod

Amsterdamský gigant po pohárovém úspěchu s řeckým týmem AEK nakonec nezakončil úspěšně derniéru tohoto kalendářního roku, jelikož i přes dvě úvodní trefy kanonýra Briana Brobbeyho nenaplnil papírové předpoklady proti nováčkovi ze Zwolle a kvůli dvěma inkasovaným gólům z kopačky německého forvarda Lennarta Thye se s ním rozešel smírně v poměru 2:2. Nepříliš povedenou podzimní část Eredivisie tedy zakončil až na pátém místě s pětadvaceti body.

AFC přitom drželo otěže tohoto nedělního utkání 16. kola pevně ve svých rukách, ale v závěrečné půlhodině trestuhodně polevilo a z trávníku odcházelo velmi zklamáno. Naopak pro hosty může mít tento získaný bod cenu zlata, v tabulce jim patří celkem solidní jedenáctá příčka s osmnácti body. Svěřenci trenéra Johna van 't Schipa přitom dominovali na trávníku od samého začátku a měli blízko k tomu, aby vyhráli v Eredivisii již poosmé z předchozích osmi případů.

Úvod zápasu spíše probíhal v poklidnějším tempu a přesně v polovině to nečekaně mohlo být Zwolle, které by se dočkalo vedoucího zásahu. Ve velmi slibné možnosti se zjevil pozdější hrdina Thy, jenomže v tuto chvíli byl na poslední chvíli zablokován. Ajax postupem času zvyšoval tlak a kýžené vedoucí branky se dočkal ve 35. minutě, kdy Brobbey po finální nahrávce Rensche přelstil ofsajdovou past a nikým nehlídán rozvlnil síť zcela prázdné branky.

Stále teprve jednadvacetiletý forvard se podruhé prosadil tři minuty po přestávce, neboť po skvělém přistrčení Tahiroviče vůbec na nic nečekal a z dvanácti metrů uklidil balón do vzdálenějšího spodního růžku. Od této chvíle se zdálo, že AFC s přehledem dokráčí k dalšímu tříbodovému zisku, avšak jeho hierarchii narušil přesně po odehrané hodině právě Thy.

Zkušený jednatřicetiletý forvard se po přihrávce na pravou stranu pokutového území rozhodl vystřelit a jeho přízemní pokus nešťastně tečoval do vlastní branky skluzující Hato, gólman Ramaj se stačil pouze ohlédnout.

V 88. minutě mohl jasnému favoritovi vrátit náskok dvou gólů Berghuis, ale jeho dělovku z hranice šestnáctky směřující přímo pod břevno famózně vytáhl brankář Schendelaar. Ani ne o šedesát sekund později proto přišel na opačné straně trest v podobě vyrovnání - Thy totiž po prodloužení střídajícího Velliose vystřihl elegantní nůžky a balón naprosto vynikajícím způsobem usměrnil k levé konstrukci.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele