základní část, 1. kolo
12.08.2023 20:00 CET
4 : 1
(1:1)

Reportáž

Gerónimo Rulli (© twitter.com/AFCAjax)

Ajax úvod sezóny zvládl, Heracles skolil v poslední čtvrthodince. Nepříjemně se zranil Rulli

Tenhle výsledek je možná pro Heracles příliš krutý. Ještě zhruba čtvrthodinu před koncem se totiž navrátivší se nováček Eredivisie mohl těšit z cenného nerozhodného rezultátu, pak však nizozemský gigant zabral, vsítil tři góly a radoval se z očekávaného vítězství. Velkou kaňkou je ovšem pro něj zranění brankářské jedničky Gerónima Rulliho, jenž ve 32. minutě střídal.

Chvilku trvalo, než se Ajax dostal do optimální teploty. Bylo možná trochu vidět, že je sezóna teprve na svém startu, a ačkoli v úvodních pasážích zápasu byl dle očekávání tím aktivnějším mužstvem, větší šance se dočkal až ve 21. minutě. Na zadní tyči se zjevil ve vyloženém postavení Brobbey, avšak své počínání nedotáhl do úspěšného konce a krkolomné zakončení skončilo mimo bránu.

Ve 38. minutě mohl změnit průběžný bezgólový stav první půle také Taylor, nenašel nicméně optimální mušku. Vše podstatné se tak událo až krátce před obrátkou. Ve druhé minutě nastavení nevyzrál na hostujícího gólmana Brouwera se svou pumelicí van den Boomen, nová posila z francouzského Toulouse, naopak na druhé straně Heracles proměnil snad svou první větší možnost tohoto střetu. Bránící Salah-Eddine odkopl míč z vápna tak nešikovně, že napálil svého spoluhráče Hata, od něj se balón odrazil k protivníkovi Engelsovi, a ten pak neměl problém zacílit.

Avšak o pár chvil později dokázal Ajax odpovědět. Skóroval Medič, další novic v týmu, jenž dorazil z německého St. Pauli. Jako by se už zkrátka nemohl dívat na to, jak si jeho spoluhráči počínají v ofenzivní fázi, napřáhl z velké dálky a ukázkovou dělovku namířil parádně do šibenice. Brouwer se marně snažil zachytit merunu, která parádně zapadla do jeho brány.

Celek z Almela ve druhém poločase statečně odolával. Ve 49. minutě Brouwer zasahoval proti tutovce Brobbeyho, jehož z blízkosti vychytal, v 65. minutě skončil souboj těchto protihráčů stejně, tedy ve prospěch Brouwera. V 75. minutě již každopádně amsterdamský výběr udeřil. Hostující náhradník Roosken si velmi špatně hlídal Kuduse, který si míč v šestnáctce po pasu od Tahiroviče bleskově přistrčil do dobré pozice a překonal Brouwera.

V 85. minutě položil svého soka nadobro na kolena Bergwijn. Ten, a využijme pro jeho akci obvyklé klišé, prošel podél levé strany jako nůž máslem, a to až do pokutového území, odkud technickou střelu poslal ke vzdálenější tyči do spodního rohu branky. A pak Bergwijn proměnil ještě penaltu, kterou sudí Manschot nařídil po přezkoumání videa za nedovolené hraní rukou v pokutovém území. Tohoto přestupku se dopustil De Keersmaecker, jenž nechtěně zablokoval pokus Kuduse.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele