základní část, 6. kolo
27.09.2023 14:00 CET
0 : 4
(0:3)

Reportáž

Santiago Giménez (© AFP)

Feyenoord v dohrávaném derby De Klassiker skóroval ještě jednou a domácí Ajax deklasoval 4:0

Očekávaný De Klassiker byl již v neděli předčasně ukončen kvůli opakovaným výtržnostem domácích fanoušků, kteří doslova neunesli průběžný stav 0:3 v neprospěch jejich miláčků, duel se proto musel dohrát v náhradním termínu a navíc bez jakékoli divácké kulisy. Feyenoord v prvním části dominovali a skóroval hned třikrát, v dohrávce započaté 55. minutou přidal čtvrtou trefu a tím tak definitivně odrazil nápor amsterdamského giganta.

Výraznou stopu v tomto prestižním klání zanechal mexický útočník Santiago Giménez, který v neděli skóroval hned dvakrát a vzápětí ve středeční dohrávce v aréně Johan Cruijffa zkompletoval hattrick. Rotterdamský celek tak zvítězil v nejvyšší nizozemské soutěži již počtvrté za sebou, prodloužil neporazitelnost na šest ligových střetnutí v řadě a rázem se vyhoupl na třetí pozici se čtrnácti body. Naopak Ajax má na kontě pouhopouhých pět bodů a je až čtrnáctý.

Svěřenci trenéra Arneho Slota zahájili De Klassiker naprosto fantasticky a hned první větší možnost z 9. minuty přetavili ve vedoucí gól. Již posedmé v tomto ročníku Eredivisie skóroval teprve dvaadvacetiletý Giménez, jenž po hezké akci středem hřiště a finální nahrávce Timbera nezaváhal sám před gólmanem Gorterem a z bezprostřední blízkosti ho nekompromisně propálil.

Neuběhlo ani dalších devět minut a stejný hráč dokonce přidal svůj osmý zásah této ligové sezóny, jelikož po obrovské hrubce v defenzivě odvěkého rivala nepohrdl druhou vyloženou možností a přízemní střelou pokořil naprosto bezmocného domácího strážce. Výběr vedený koučem Mauricem Steijnem se sice poté snažil něco změnit, nicméně to se mu nedařilo a naopak ve 37. minutě kapituloval potřetí.

Přesnou mušku měl třiadvacetiletý brazilský záložník Igor Paixão, když po efektivní spolupráci vůbec na nic nečekal a finální nahrávku nezastavitelného Giméneze usměrnil přímo do protějšího dolního rohu. Těsně před poločasovou přestávkou byl duel již podruhé přerušen kvůli naházené pyrotechnice na hrací plochu a stejná situace se opakovala i v 55. minutě, kdy rozhodčí Gözübüyük s definitivní platností zápas ukončil.

Vedení svazu rozhodlo o dohrání zbývajících pětatřiceti minut ve středu a to před prázdnými tribunami. Feyenoord měl opět navrch a v 59. minutě dovršil svůj hattrick Giménez, neboť se zjevil před hranicí brankového území a svůj přízemní projektil usměrnil k pravé konstrukci kolem marně se natahujícího Gortera. Ajax se ve zbývajícím průběhu snažil vstřelit alespoň čestný gól, ovšem na pozornou defenzivu úřadujících mistrů recept nenašel.

"Komorní atmosféru" tohoto utkání nakonec okusil i český reprezentační útočník Ondřej Lingr, jenž v 88. minutě vystřídal Timbera. Amsterdamský klub tak o víkendu bude mít co napravovat ve Waalwijku, Feyenoord by rád potvrdil skvělé rozpoložení s Go Ahead Eagles.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele