základní část, 14. kolo
13.11.2022 16:45 CET
5 : 1
(2:1)
Stadión:
De Kuip, Rotterdam

Reportáž

Radost hráčů Feyenoordu (© AFP)

Feyenoord rozdrtil v městském derby Excelsior a poprvé v sezóně se vyhoupl do čela Eredivisie

Feyenoord zvládl úlohu jasného favorita v duelu o Rotterdam s nováčkem Excelsiorem a nakonec ho deklasoval vysokým poměrem 5:1. Díky zaváhání PSV a Ajaxu tak zakončí podzimní části na prvním místě se ziskem třiatřiceti bodů a právě před dvěma největšími favority na mistrovský titul si vytvořil tříbodový náskok. SBV tentokráte zaostávalo ve všech ohledech a tabulkou se propadlo až na čtrnáctou příčku se třinácti body.

Outsider přitom vstoupil do utkání naprosto fantasticky a ani ne po čtyřech odehraných minutách senzačně vedl. Kenzo Goudmijn si zpracoval elegantně na prsa měkoučký pas Azarkana a z otočky chladnokrevně zavěsil k levé tyči. Nicméně domácí pak přepnuli na vyšší rychlostní stupeň a ani ne o tři minuty později chtěli srovnat, avšak tvrdou ránu Dilrosuna z hranice pokutového území zastavilo břevno.

Rotterdamský favorit přeci jen srovnal stav v 11. minutě. Polský špílmachr Sebastian Szymański obdržel balón před hranici pokutového území a z osmnácti metrů ho nechytatelně uklidil přímo pod břevno. Za dalších devět minut dokázal otočit vývoj turecký supertalent Orkun Kökçü. Stále teprve jednadvacetiletý záložník se postavil k přímému volnému kopu z půlkruhu před šestnáctkou protivníka a s naprostou přesností zamířil k pravé konstrukci.

Stejný hráč zahrával další standardní situaci zhruba deset minut před výměnou stran, jenomže brankář Van Gassel si tentokráte s jeho pokusem bravurně poradil. Domácí po přestávce ještě přidali a třetí uklidňující gól zaznamenali v 50. minutě. Podruhé v tomto střetnutí skóroval Szymański, jenž po nebojácném sólu Dilrosuna a jeho následné finální kolmici za obranu propálil naprosto bezmocného Van Gassela z hranice brankového území.

Hosté začali hrát od tohoto okamžiku na velké riziko a Feyenoord tohoto využil ještě dvakrát. Zhruba v polovině druhého dějství přidal svůj druhý gól v tomto střetnutí také nezastavitelný Kökçü, když po vystižené rozehrávce SBV vypálil z voleje ze šestnácti metrů a přízemním projektilem opět nedal Van Gasselovi žádnou naději na úspěšný zákrok - 4:1.

Parádní ofenzivní koncert současného lídra Eredivisie zakončil čtvrthodiny před závěrečným hvizdem střídající Patrik Wålemark. Jednadvacetiletý švédský útočník převzal míč na pravém křídle, pak se geniální kličkou přes tři protihráče propracoval až před hostující branku a nezištnou střelou se trefil k přední tyči kolem naprosto zoufalého strážce Excelsioru.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, whoscored.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele