základní část, 34. kolo
28.05.2023 14:30 CET
3 : 1
(0:1)

Reportáž

Václav Černý (© AFP)

Twente potvrdilo skvělou formu a po další trefě Černého zvítězilo 3:1

Ajax prožil hodně nepovedenou sezónu a zakončil ji porážkou v Enschede s rozjetým Twente, která však už vůbec nic nezměnila. Celek z Amsterdamu by se totiž ani při případné výhře na druhou pozici neposunul a díky porážce Alkmaaru obsadil konečné třetí místo se ziskem devětašedesáti bodů, které mu zaručuje play-off o hlavní fázi Evropské ligy. Domácí celek se naopak skvěle naladil na dodatečné play-off o předkolo Konferenční ligy.

Twente momentálně zvítězilo v nejvyšší nizozemské soutěži již počtvrté za sebou a po základní části skončilo páté se čtyřiašedesáti body, za čtvrtým AZ nakonec zaostalo o pouhé tři body. V 1. kole play-off ho čeká Heerenveen a bude považován za favorita, na druhou stranu to ale nemusí mít vůbec jednoduché. V domácím dresu opět zářil český reprezentační útočník Václav Černý, jenž asistoval u druhé branky svého týmu a tu poslední třetí dokonce sám vsítil.

Černý tak celkově nasázel v tomto ročníku úctyhodných čtrnáct branek a suverénně se stal nejlepším střelcem týmu, druhý český krajánek Michal Sadílek taktéž nastoupil v základní jedenáctce a odehrál celé utkání. A byl to právě Sadílek, který se po necelých dvaceti odehraných minutách postaral o první velké vzrušení tohoto nedělního střetnutí. Po vynikající práci Černého na pravém křídle a následné finální přihrávce totiž nadějným pokusem ze středu pokutového území orazítkoval břevno.

Nicméně byl to Ajax, který krátce po půlhodině hry otevřel gólový účet tohoto zápasu. Prosadit se dokázal zkušený srbský špílmachr Dušan Tadić, jenž se po elegantním přistrčení od Brobbeyho zjevil sám před brankářem Unnerstallem a chytrým lobem ho přehodil. Do konce první půle se již nic zásadního nepřihodilo, avšak klub z Enschede ihned po změně stran bleskově vyrovnal.

Ani ne dvacet sekund po zahájení druhého dějství odvedl na pravé straně šestnáctky výbornou práci Brenet, neboť nejprve obral o míč Álvareze, a pak svým přesným centrem našel zcela zapomenutého Manfreda Ugaldeho, který zblízka hlavou rozvlnil síť. Neuběhlo ani dalších pět minut a Twente dokonce otočilo vývoj. K přímému volnému kopu ze střední distance se postavil Černý a vynikajícím pasem našel hlavičkujícího Julia Pleguezuela, jehož prudká hlavička zapadla přímo k levé konstrukci kolem plachtícího gólmana Rulliho.

Svěřenci trenéra Rona Janse definitivně rozhodli o nečekaném úspěchu zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem, jelikož nejlepší muž na trávníku Černý se po krátkém sólu a fantastické kličkované opřel svou levačkou do balónu před hranicí pokutového území a překrásně zavěsil pod břevno, plachtící Rulli se natahoval marně.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele