základní část, 10. kolo
16.10.2022 20:00 CET
7 : 1
(3:0)

Reportáž

Ajax po druhé porážce s Neapolí tentokráte rozdrtil Excelsior 7:1

Ajax sice nezvládl v Lize mistrů už tři utkání za sebou, ovšem na ligové scéně se dostává do skvělé pohody, což nyní potvrdil proti nováčkovi z Rotterdamu. Excelsioru totiž nedal žádnou šanci od samého začátku a nakonec ho deklasoval nevídaným poměrem 7:1, jedinou branku navíc inkasoval až v poslední minutě základní hrací doby. Díky zaváhání Alkmaaru s Feyenoordem (1:3) se navíc vrátil do čela Eredivisie se ziskem pětadvaceti bodů.

AFC nyní vévodí celé soutěži o bod před druhým PSV, dvoubodový náskok má na Feyenoord i Alkmaar. SBV naopak nevyhrálo v nejvyšší nizozemské soutěži již počtvrté v řadě a s deseti body se propadlo na dvanáctou pozici. Domácí bušili do outsidera od samého začátku a první branku vsítili přesně po odehrané čtvrthodině, kdy se prosadil čtyřiadvacetiletý mexický obránce Jorge Sánchez.

Ten se po bombě Stevena Bergwijna z dobrých pětadvaceti metrů a následném zákroku brankáře Van Gassela dostal k pohotové dorážce a míč nechytatelně usměrnil přímo do levého spodního růžku. Neuběhlo ani dalších jedenáct minut a do černého se trefil také Steven Berghuis. Zkušený třicetiletý útočník po zpětném přistrčení od Basseyho vystřelil z dvaadvaceti metrů a svůj technický přízemní pokus nechytatelně uklidil k levé konstrukci.

Svěřenci trenéra Alfreda Schreudera pokračovali v útočném snažení i nadále a třetí trefu přidali těsně před přestávkou. Skórovat dokázal současný lídr ofenzívy Brian Brobbey, jenž se po fantastickém pasu Dušana Tadiče z levého křídla odpoutal od svých protihráčů a prudkou hlavičkou z bezprostřední blízkosti snadno rozvlnil síť. AFC nepolevovalo ani po změně stran a v 59. minutě udeřilo počtvrté.

Svůj druhý gól zápasu zaznamenal aktivní Brobbey, neboť se po zpětné narážečce Bergwijna opřel do balónu ze čtrnácti metrů a nekompromisní dělovkou ho poslal pod břevno - 4:0. Za dalších pět minut se dokázal prosadit třiatřicetiletý srbský fenomén Tadič. Ten se po hlavičce z hranice brankového území a fantastickém zákroku jednoruč v podání Van Gassela propracoval k dorážce u levé tyče a balón o pár decimetrů propasíroval za brankovou čáru.

V 75. minutě se dočkal zaslouženého zásahu Bergwijn, jelikož si navedl míč od levého rohu pokutového území blíže do středu hřiště a táhlou střelou zavěsil ke vzdálenější konstrukci kolem plachtícího hostujícího strážce - 6:0.

O šest minut později dokonal kanonádu amsterdamského giganta střídající Mohammed Kudus, jenž po šťastném odrazu trefil prázdnou branku ze tří metrů. Excelsior se dočkal alespoň čestného zásahu v 90. minutě, když střídající Nikolas Agrafiotis po šesti minutách strávených na trávníku zakončil hlavou přesně do pravé šibenice.

Autor: Viktor Sandev / whoscored.com, espn.nl, soccerway.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

5,21-6,51. Stačí to jen opsat. Jak lehké a zároven složité .

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele