základní část, 21. kolo
12.02.2023 16:45 CET
3 : 1
(0:1)

Reportáž

Dušan Tadić (© AFP)

Heitingův domácí debut dopadl dobře: Waalwijk slušně vzdoroval, ale s Ajaxem padl

Vůbec poprvé se před vlastními fanoušky ukázal trenér John Heitinga, jenž se teprve nedávno ujal kormidla po Alfredovi Schreuderovi napevno. Jeho mužstvo každopádně nepodstoupilo vůbec jednoduchý mač, byť se radovalo z očekávaného zisku tří bodů. Waalwijk dokonce po prvním poločase svého rivala porazil, druhé dějství již ovšem poté daleko lépe vyšlo Ajaxu.

Domácí nevstoupili do klání vůbec povedeným způsobem. Waalwijk zpočátku jasně naznačil, že v hlavní nizozemské metropoli nehodlá pouze ustrašeně sedět v koutě, a jaksi spícího favorita svou nebojácností a odvážností možná i trochu překvapil.

V 11. minutě si zaběhl za domácí obranu Julen Lobete, jehož uvolnil do sóla Bel Hassani, španělský forvard vyzkoušel proti vyhěnuvšímu brankáři Rullimu lob, míč opravdu přeletěl jeho soka, nicméně oblouček byl příliš pomalý, takže se stoper Álvarez stihl vrátit a balón dostat pod kontrolu ještě před brankovou čárou.

V 17. minutě se již každopádně za Rullim přece třepotala branková síť. Clement nablízko přihrál do šestnáctky na Julena Lobeteho, ten se rozhodl merunu ještě posunout k Seuntjensovi, který pak bez obtíží zamířil do spodního rohu brány. Ajax se sice následně do přestávky snažil o vyrovnání stavu, hosté na každý pád několik možností svého konkurenta přežili, a odcházeli tak k poločasovému osvěžení a odpočinutí v daleko lepší náladě.

Nicméně v 50. minutě již o těsný náskok přece přišli. Berghuis si na pravé straně narazil merunu s Tadičem, z úhlu prvně jmenovaný zacílil na vzdálenější tyčku, a ačkoli gólman Vaessen zasáhnul, vyrážel pouze k nohám volného Brobbeyho, který na vzdálenost pár decimetrů od brány opravdu neměl potíže skórovat.

Domácí hledali cestičku i za dalším přesným zásahem, jenomže dělovka Kuduse ze 64. minuty bouchla jenom o brankovou konstrukci, přičemž v 70. minutě po jemném pasu od Tadiče nehlavičkoval po technické stránce dobře Brobbey, a tak se změna skóre ani v tomto případě nekonala.

RKC už už živilo v Amsterdamu naději na parádní výsledek, nicméně ve zhruba poslední desetiminutovce nakonec Ajax přece zabral a strhnul vítězství ve svůj prospěch. V 78. minutě Berghuis rozehrál standardku centrem do ohně, Álvarez sklepl míč pro Basseyho, ten ho ještě přiťuknul v krkolomném postavení na Timbera, který z blízkosti hravě překonal Vaessena.

A o pár chvil později de Godenzonen definitivně zlomili odpor svého konkurenta. Tadič na pravé straně pobídnul Berghuise, ten pak přihrál na hranici brankového území, kam si seběhl Kudus, a ten si z voleje v podstatě mohl vybrat, kam že umístí svůj úspěšný pokus.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com, skysports.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele