základní část, 26. kolo
19.03.2023 14:30 CET
2 : 3
(2:1)

Reportáž

Lutsharel Geertruida (© AFP)

Šlágr jarní části zvládl Feyenoord a výraznou měrou se přiblížil k zisku mistrovského titulu

Letošní ročník Eredivisie se pomalu a jistě blíží ke svému konci a nyní se těsně před reprezentační přestávkou odehrál velmi důležitý souboj o nizozemský trůn. Tento očekávaný nedělní šlágr jarní části sezóny měl strhující tempo a diváci v aréně Johana Cruijffa se dočkali hned několika zvratů, nicméně z klíčové výhry se nakonec radoval skvěle hrající rotterdamský celek, který si i díky zaváhání ostatních konkurentů vytvořil na čele už šestibodový náskok.

Feyenoord ve čtvrtek předvedl famózní výkon v odvetě osmifinálové fáze Evropské ligy a výhrou 7:1 nad ukrajinských Šachtarem dorovnal rekordní rozdíl vyřazovací fáze této soutěže. Teď v Amsterdamu od začátku vedl, jenže domácí favorit ještě do přestávky vývoj otočil. Nicméně svěřenci trenéra Arneho Slota se nevzdali, krátce po změně stran srovnali stav a o jejich úspěchu rozhodl necelých deset minut před závěrečných hvizdem Lutsharel Geertruida.

AFC kvůli remíze PSV a prohře Alkmaaru zůstává na druhé pozici s pětapadesáti body, hosté naopak mají na kontě jednašedesát bodů a díky tomuto úspěchu se výrazně přiblížili k vytouženému zisku mistrovského titulu po šesti letech. Do tohoto střetnutí vstoupili naprosto famózně a po necelých pěti odehraných minutách vedli, neboť se dokázal prosadit teprve jednadvacetiletý mexický útočník Santiago Giménez.

Na levém křídle odvedl vynikající práci navrátilec v sestavě Hartman a svým parádním přízemním centrem našel za defenzívou protivníka rozběhnutého Giméneze, který vůbec na nic nečekal a z osmi metrů nekompromisně propálil naprosto bezmocného brankáře Rulliho. Výběr vedený koučem Johnem Heitingou se však bleskově vzpamatoval a krátce po odehrané čtvrthodině srovnal krok.

Berghuis rozehrál rohový kop z pravé strany a na hranici brankového území našel obránce Edsona Álvareze, jenž se pověsil do vzduchu a hlavou usměrnil míč přímo pod bližší spojnici. Domácí tento vyrovnávací gól výrazně povzbudil a necelých deset minut před přestávkou dokonce otočili vývoj. Srbský šplímachr Dušan Tadič si seběhl do šestnáctky protivníka na finální nahrávku Bergwijna z levé strany a jeho kroucený přízemní pokus z dvanácti metrů zapadl do sítě kolem marně se natahujícího gólmana Wellenreuthera.

Lídr nizozemské ligy ale vstoupil do druhého poločasu jako vyměněný a v 52. minutě vyrovnal zásluhou Sebastiana Szymańskiho. Teprve třiadvacetiletý polský záložník se zbavil svého bránícího strážce a po přesně načasované pobídce Jahanbakhshe nekompromisně zavěsil pod břevno. Poté se utkání spíše dohrávalo a vypadalo to, že se na nerozhodném výsledku nic měnit nebude, avšak v 86. minutě rozhodl již zmiňovaný Geertruida.

O dvě minuty dříve předvedl na druhé straně fenomenální zákrok Wellenreuther proti dělovce Kuduse, vzápětí dvaadvacetiletý hostující hrdina využil prodloužené hlavičky slovenského reprezentačního obránce Hancka po rohovém kopu z levé strany a taktéž hlavou bez potíží překonal plachtícího Rulliho.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele