základní část, 33. kolo
21.05.2023 14:30 CET
3 : 1
(1:0)

Reportáž

Davy Klaassen (© AFP)

Ajax si poradil s Utrechtem a zůstal ve hře o konečné druhé místo

Hráči Ajaxu zvládli předposlední kolo letošního ročníku s ambiciózním Utrechtem a po výhře 3:1 si ještě udrželi šanci na druhou pozici zaručující kvalifikaci Ligy mistrů, jelikož PSV pouze remizovalo s Heerenveenem (3:3). V tuto chvíli mají na kontě devětašedesát bodů, před čtvrtým Alkmaarem jsou o body dva a za eindhovenským gigantem zaostávají o body tři. FC prohrálo teprve podruhé z předchozích šesti střetnutí a jistojistě skončí sedmé.

Svěřenci trenéra Johna Heitingy zavítají v závěrečném kole do Enschede a za každou cenu potřebují porazit místní Twente, navíc musí doufat v prohru PSV na půdě Alkmaaru. Hosté mají na kontě jednapadesát bodů a před Heerenveenem drží osmibodový náskok, zatímco za šestou Spartou zaostávají o nedostižných pět bodů a právě s tímto rotterdamským rivalem se utkají v úvodním kole dodatečného play-off o Konferenční ligu.

AFC dominovalo na trávníku od samého začátku a první velkou možnost si vytvořilo po osmi odehraných minutách, kdy svým přízemním pokusem zahrozil srbský špílmachr Tadič, avšak jeho pokus dokázal zlikvidovat brankář Barkas. Jasný favorit se dostal do zaslouženého vedení ve 20. minutě. Po hezké akci na levé straně převzal míč Wijndal a zpětnou nahrávkou našel Stevena Bergwijna, jehož závěrečná střela z dvanácti metrů zapadla přímo do levého dolního růžku.

Ajax tlačil i nadále a svůj náskok mohl zvýšit krátce po odehrané půlhodině, ale Brobbey svou hlavou pouze orazítkoval pravou tyč a vzápětí pálil nepřesně aktivní Bergwijn. Výběr vedený dánským koučem Michaelem Silberbauerem z ničeho nic vyrovnal čtyři minuty po změně stran. Svou osmnáctou ligovou trefu tohoto ročníku zaznamenal řecký kanonýr Anastasios Douvikas, který se díky tomuto zásahu osamostatnil na čele tabulky střelců celé Eredivisie.

Tentokráte se po centru Bootha z levého křídla vymotal z obležení hned čtyř protihráčů a nádherně se trefil k levé konstrukci kolem dívajícího se gólmana Rulliho. Domácí však postupem času zvyšovali své obrátky a ztracené vedení si vzali zpět přesně v polovině druhého dějství. Skórovat dokázal Brobbey, jenž se po zpětné hlavičce zjevil v brankovém území a z bezprostřední blízkosti nemohl minout zcela odkrytý prostor tří tyčí.

Hosté se pak až do závěrečného hvizdu vůbec na nic nezmohli a naopak v nastaveném čase inkasovali třetí rozhodující branku. Poosmé v této sezóně nejvyšší nizozemské soutěže skóroval zkušený záložník Davy Klaassen, neboť po pobídce Godtse usměrnil balón svou šajtlí do bližšího spodního rohu Barkasovi branky.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele