základní část, 29. kolo
16.04.2023 20:00 CET
3 : 1
(2:0)

Reportáž

Dušan Tadić (© AFP)

Ajax s Emmenem nezaváhal a stále si udržel reálnou naději na titul

Ajax se pomalu a jistě připravuje na reprízu loňského finále národního poháru s PSV, nicméně mezitím chce ještě zabojovat o další obhajobu mistrovského titulu a díky nedělnímu vítězství ve 29. kole Eredivisie udržel alespoň malou naději, že se mu to nakonec povede. V tuto chvíli se stále nachází na druhém místě se ziskem devětapadesáti bodů a za vedoucím Feyenoordem opět zaostává o bodů osm, před třetím PSV je kvůli lepšímu skóre.

AFC zvítězilo na ligové scéně podruhé za sebou, avšak pokud ještě chce myslet na první příčku, tak musí ve zbývajících pěti kolech vyhrát a zároveň potřebuje nesmírnou pomoc právě Feyenoordu, který by musel naprosto zkolabovat. Hosté po očekávané porážce klesli na šestnáctou barážovou pozici s pětadvaceti body a za patnáctým Excelsiorem zaostávají o body dva. Hosté přitom začali velmi dobře a už po třech odehraných minutách mohli jít do vedení.

Po krásné nahrávce do středu pokutového území totiž tvrdě vypálil Živkovič, jenomže mířil pouze doprostřed branky a nechal tedy vyniknout brankáře Rulliho. Jasný favorit se poprvé ozval o deset minut později, kdy se po parádní přízemní kombinaci zjevil na pravé straně šestnáctky osamocený Timber a jeho bombu brilantně odvrátil jednoruč nad svou branku gólman Van der Hart. Amsterdamský celek se dočkal kýženého vedení přesně v polovině úvodního dějství.

Pětadvacetiletý mexický obránce Jorge Sánchez se po rohovém kopu z pravé strany opřel do odraženého balónu z osmi metrů a po zemi ho usměrnil do levého spodního růžku. Domácí zvýšili svůj náskok zhruba deset minut před přestávkou. Po výtečné kolmici za defenzívu protivníka přihrával aktivní Sánchez okamžitě před poloprázdnou branku a zcela volný Steven Bergwijn ji z bezprostřední blízkosti neminul.

Hosté se však rozhodně nechtěli vzdát a po necelé hodině hry se vrátili do hry o bodový zisk. Snížit dokázal Jeremy Antonisse, jelikož využil skvělého pasu Romenyho z pravého křídla a z deseti metrů nechytatelně zamířil k levé tyči. Nicméně Ajax drama nepřipustil a necelou čtvrthodinu před závěrečným hvizdem si vzal zpět dvoubrankové vedení.

O osudu tohoto střetnutí rozhodl Dušan Tadič, neboť po rychlém brejku unikl hostující obraně střídající Francisco Conceição a poté vybídl ke skórování právě srbského špílmachra, jehož přízemní střela neomylně skončila u pravé konstrukce. Ve zbývajícím průběhu se nic dalšího nepřihodilo a výsledek se tedy neměnil.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele