základní část, 17. kolo
19.12.2021 14:30 CET
0 : 2
(0:1)
Stadión:
De Kuip, Rotterdam

Reportáž

Dušan Tadić (© AFP)

Ajax popáté za sebou ovládl "De Klassieker", v Rotterdamu zvítězil 2:0

Očekávaný šlágr 17. kola mezi Feynoordem a Ajaxem vyzněl lépe pro obhájce mistrovského titulu, který po velmi vyrovnaném průběhu nakonec zvítězil 2:0 a vzhledem k výhře PSV ve Waalwijku (4:1) se osamostatnil na druhém místě Eredivisie, za vedoucím eindhovenským rivalem stále zaostává o jediný bod. Domácí naopak nevyhráli potřetí za sebou a se šestatřiceti body jsou třetí se čtyřbodovým mankem na lídra soutěže.

Nedělní duel se nesl v taktickém duchu a o jeho osudu rozhodly dva momenty. Mírný favorit se dostal do vedení v samém závěru prvního poločasu po nešťastné vlastní brance argentinského obránce Marcose Senesiho, výhru AFC definitivně zařídil srbský špílmachr Dušan Tadič z pokutového kopu zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem. Oba týmy rozhodně nehýřily útočnou aktivitou, jelikož za celých devadesát minut byly k vidění pouhopouhé dvě střely mezi tři tyče.

Svěřenci trenéra Arneho Slota byli v tomto ohledu přeci jen o něco aktivnější, nicméně v tomto důležitém souboji jim chybělo potřebné štěstí. První nebezpečnější moment se zrodil po necelé půl hodině hry, kdy ze střední vzdálenosti napřáhl Brazilec Antony a ke skórování neměl daleko, jelikož levou tyč minul jen o několik decimetrů. Amsterdamský klub se přiblížil ke svému cíli ve 44. minutě.

Na levém křídle se totiž uvolnil Tadič a přihrával před branku nabíhajícímu kanonýrovi Hallerovi, před nímž byl sice včas vracející se Senesi, ale ke své smůle pokořil vlastního brankáře Bijlowa nešťastným zásahem do protipohybu. Hosté si po změně stran hlídali hubený náskok a svého protivníka vůbec k ničemu nepouštěli, sami naopak čekali na šanci rozhodnout zápas a to se přeci jen stalo v 79. minutě.

Nově příchozí Reiss Nelson si totiž nedovoleně počínal ve vlastní šestnáctce v souboji se střídajícím Renschem a rozhodčí Higler nařídil za jeho zákrok penaltu, ke které se postavil právě Tadič. Bijlow sice vystihl jeho směr střely a na balón si dokonce sáhl, ovšem v cestě do sítě mu zabránit nedokázal. Ajax uzavře tento kalendářní rok utkáním proti podceňované Fortuně, Feyenoord si pokusí spravit chuť v Heerenveenu.

Autor: Viktor Sandev / soccerway.com, livesport.cz, youtube.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Tohle jsou zápasy, kde většinou opisovač chyby nedělá.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele