základní část, 1. kolo
14.08.2021 21:00 CET
5 : 0
(5:0)

Reportáž

Ajax se nemazlil s Nijmegenem, po 55 letech skóroval čtyřikrát v úvodních dvaceti minutách

Pětadvacetileté výročí Johan Cruyff Areny oslavil Ajax dle vlastních představ a očekávání. Po výprasku v Nizozemském superpoháru s PSV si úřadující šampión Eredivisie smlsl během ceremonie narozenin svého stadionu, jenž byl otevřen přesně na tento den v roce 1996, na nováčkovi z Nijmegenu. Tomu se tak návrat do nejvyšší soutěže po čtyřech letech nepovedl.

Nutno podotknout, že jeho protivník plnil v tomto klání roli jednoznačného favorita a NEC v podstatě mohlo pouze překvapit. K nějakému senzačnímu výsledku ovšem nakonec nedošlo. Už v první půli amsterdamský výběr ukázal, jak dominantní umí být, v průběhu prvních dvaceti minut zaznamenal čtyři přesné zásahy, další poté ještě stihl přidat těsně před obrátkou.

Uběhlo opravdu jen pár desítek sekund od úvodního hvizdu sudího Nijhuise a už se domácí dostali do první větší možnosti. Haller se ale nacházel v možná až příliš obtížném úhlu, čili na gólmana Branderhorsta nevyzrál. Nicméně o pár chvil později reprezentant Pobřeží slonoviny přece skóroval, poděkovat přitom musel spoluhráči Mazraouimu za jeho přesný centr zprava.

V 10. minutě se de Godenzonen radovali ze vstřeleného gólu podruhé. Blind ve vápně vsunul míč na Tadiče, ten vyslal jemný oblouček na zadní tyčku, odkud nikým nehlídaný Mazraoui zacílil z blízkosti bez větších obtíží. A pak si vlastence zapsal neslavně do svých statistik bek van Rooij, který se ve snaze ulehčit práci Branderhorstovi trefil jenom smolně do vlastní sítě.

Berghuis totiž svým pasem hledal původně Tadiče, ve finále však nemusel, neboť meruna skončila na prsou protihráče, od nichž se odrazila za brankovou čáru, což potvrdilo i video. A ve 20. minutě zaúřadoval sám Tadič, jenž usměrnil svou dělovku nekompromisně pod břevno. Na den přesně, po 55 letech, Ajax mimochodem v tak krátké době skóroval hned čtyřkrát.

Pátá branka se urodila šest minut před přestávkou. Berghuis unikl za obranu, následně snadno předložil přihrávku z druhé vlny nabíhajícímu Tadičovi, který z vyloženého postavení zamířil pohotově k tyči. Ve druhém dějství si domácí svoje vedení v klidu hlídali, utkání se v podstatě dohrávalo jaksi z povinnosti. Nijmegen žádný odpor nekladl, byl s prohrou zkrátka smířený.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com, ajaxshowtime.com, ad.nl

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele